Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

София

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И НАСЕЛЕНИЕ
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ПАРКОВЕ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО И КУЛТУРА
София е столица и най-големият град в България. Разположена е в централната част на Западна България и е заобиколена от планини, което я прави четвъртата по височина столица в Европа. Населението на града по данни на НСИ към края на 2021 година е 1 248 452 души.

София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е най-старото и най-голямо висше училище в страната. Основан през 1888 г., днес той има 16 факултета, разположени в няколко комплекса в различни части на града, и обучава около 23 хиляди студенти и докторанти.

В градската образователна система са обхванати над 310 броя учебни заведения: общообразователни, специализирани, средни професионални училища, техникуми и училища по изкуствата, колежи и университети.

Отрасловата специализация, по която са профилирани средните професионални училища, е доста многообразна - в сферата на промишлеността, транспорта, обслужването, икономиката, строителството, селското стопанство.

Общият брой на детските заведения е 239.
Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

Системата на здравно обслужване на София включва 45 болници и 102 поликлиники.

София е от най-зелените градове в Европа.

Най–популярният парк е Природен парк Витоша, който покрива и голяма част от планината. Тази територия е много добре социализирана, в нейните рамки се намират много маркирани пътеки, десетки хижи и хотели.

Борисовата градина е един от трите резервата на територията на София. Тя е паметник на градинското и парково изкуство от национално значение. В нея се намират стадионите Васил Левски и Българска армия.

На територията на Южния парк има декоративна настилка, детски сектор с няколко площадки, водни съоръжения, фитнес уреди, големи полянки за разходки и малки заведения за хранене. Може да ползвате влакче за разходки или рикши. В Южния парк е открита и концертна сцена на която често се изнасят безплатни концерти.

Ловният парк в София граничи на юг със Софийския зоопарк, а на север с парк "Борисова градина". В парка редовно се провеждат киноложки изложби и състезания.

Парк "Заимов" носи името на генерал Владимир Заимов. Тук се намират драматичен театър "София", театрална работилница "Сфумато", районният център по здравеопазване, заведения, спортни площадки, детски кът и фитнес уреди. Често паркът се използва за провеждане на фестивали, изложби и концерти. Освен това паркът Заимов е първата обществена WiFi зона с безплатен интернет в София.

Градската градина е най-старият парк в град София, разположен в центъра на града в близост до Народният театър, Народната банка, Общината и министерства.
На територията му има детски площадки, фитнес уреди, ново осветление, добре поддържани градинки. Паркът е популярно място за шахмат и организиране на различни събития и изложения.

На територията на София има още 25 парка, които може да посетите.


София е най–големият транспортен център в България.

София е географски и транспортен център на Балканите, което го прави важен център не само в страната, но и в региона на Югоизточна Европа.

Градът има добре изградена и съобразена с климатичните и релефни особености транспортна инфраструктура.

В София са представени всички видове транспорт - с изключение на водния. Тя е най-важният за страната железопътен възел и осъществява връзката с вътрешността на страната по 5 направления. Изградени са 8 гари, най-важна от които е Централна гара.

Намиращата се в непосредствена близост Централна автогара София позволява на пътниците да бъдат обслужвани едновременно за страната и чужбина.

Въздушният транспорт е представен с най-голямото летище в страната, летище София, и с центъра за ръководство на въздушното движение.

В системата на обществения пътнически транспорт основният превозвач е общинският Център за градска мобилност.

Съществуват 14 трамвайни, 12 тролейбусни, 96 градски автобусни и 2 линии на метрото, като до края на 2020г. ще е пусната трета линия.

Картата за градски транспорт е 50 лв за месец, като пенсионерите, студентите и учениците се ползват от преференциални условия.

В град София са съсредоточени много спортни дейности с голям брой спортни клубове. Най-популярни от тях са футболните клубове Левски, ЦСКА, Локомотив и Славия. Въпреки че футболът е най-популярният спорт, баскетболът и волейболът също имат дългогодишни традиции.

Други популярни спортове са тенис, бокс, спортна стрелба и борба.

София разполага с много спортни съоръжения, които дават възможност за развиване и практикуване на различни видове спорт.

Националният дворец на културата (НДК) се намира в центъра на София. Най-голямата зала е с 5000 места. НДК се посещава от около 1 600 000 души годишно за конференции, изложби и специални събития .Той е най-големият конгресен център в Югоизточна Европа.

Катедралният храм „Св. Александър Невски” е считан за символ на българската столица. Намира се в центъра на София, на едноименния площад.

В София са съсредоточени всички органи на държавната власт – законодателна, изпълнителна и съдебна. В центъра на столицата се намират сградите на Народното събрание, Президентството, Министерския съвет и всички министерства.

Българската столица разполага и с множество кина и театри.

Народният театър „Иван Вазов“ е един от най-старите и известни театри в столицата, а сградата му е архитектурен шедьовър.

Театър „Сълза и смях“ е също един от най-старите театри, основан през 1892 година, а театралната група на този театър става инициатор за основаването на Народния.

Други театри в столицата са Сатиричният „Алеко Константинов“, Театърът на Българската армия, Младежкият „Николай Бинев“, театър „199“, театър „София“, Националният музикален театър „Стефан Македонски“, Софийската опера и балет и няколко други.

Билетът за представление е на стойност между 10 и 20 лв. в зависимост от представлението и мястото.

В столицата също така се намират и множество галерии и музеи. Много от тях принадлежат към Стоте национални туристически обекта. Националният исторически музей е най-големият музей в България и е сред най-големите в Европа. Националният етнографски музей и Националната художествена галерия се намират в центъра на града, в сградата на бившия царски дворец. Националният природонаучен музей при БАН е най-богатият природонаучен музей на Балканския полуостров и е основан през 1889 г. Други музеи са Националният военноисторически музей, Археологическият институт и музей, Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство (САМСИ) и Музеят на социалистическото изкуство.