Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Враца

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Враца е най-големият град в Северозападна България с население 50 012 души към декември 2021 година по данни на НСИ. Градът се намира се на около 112 км северно от София.

Развитието на Враца като туристическа дестинация е един от основните приоритети на Община Враца.


Икономиката на община Враца е с изявен индустриален профил. Селското, горското и рибното стопанство също заема относително висок дял в сравнение със средните за страната стойности. Във Враца са развити много отрасли на промишлеността: текстилна, шивашка, хранително-вкусова, за строителни материали, мебелна, лека, машиностроителна, металолеене и металообработка и други. Има най-различни по мащаб търговски обекти, вкл. и големи търговски центрове, хипермаркети и шоуруми. Северно от Враца се очертава екологично чиста зона, която е предпоставка за производство на качествени хранителни продукти.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е15 018.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

В община Враца има 19 училища. Учениците могат да получат основно и средно образование - общо, профилирано и професионално, както и да го продължат  във филиалите на двете висши учебни заведения в града – този на  ВТУ  "Св. св. Kирил и Методий"  и в основно структурно звено на Медицински Университет – София „Проф. д-р Иван Митев”.


В града функционират 3 ясли и 17 детски градини.
Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

Здравеопазването във Враца, като общински и областен център, е добре застъпено от лечебни заведения с различен характер, като МБАЛ „Христо Ботев“  е най-голямото лечебно заведение в Северозападна България. Болницата разполага с 375 легла и 642 души персонал. Към нея функционират 25 отделения.


В града функционират и Областен диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания със стационар, Междуобластен диспансер за онкологични заболявания със стационар, Областен диспансер по кожно-венерически заболявания, Областен диспансер за психични заболявания, Специализирана очна болница за активно лечение, Медицински център за рехабилитация и спортна медицина, Първа частна специализирана болница за активно лечение по ортопедия и травматология, Медицински център “Света Ана”, Медицински център “Санита”, Диагностично-консултативен център 1 и 2, както и Стоматологичен център.


В града има над 30 аптеки.

Природен парк „Врачански Балкан“ се намира  във Врачанската планина и включва по-голямата част от нея заедно с Лакатнишките и Черепишките скали в Искърското дефиле. В района на парка и прилежащите му територии са установени над 600 пещери, включително  една от най-красивите в България – „Леденика”.


Парк „Дъбника“ има площ от 30 декара и в него има изградени пешеходни алеи, пеещи фонтани, открита амфитеатрална сцена с оборудвани гримьорни, репетиционна зала, тоалетни и кафе сладкарница. До парка е обособен паркинг за автомобили с 68 паркоместа. На цялата територия е осигурено осветление и видеонаблюдение.


Градската градина е заобиколена от емблематичните сгради на Централната поща, Съдебната и Сувенирната палата.

 

Автомобилен
Враца е пресечна точка на коридори 4 и 7 от паневропейските транспортни коридори. Географското ѝ положение придобива още по-голямо значение след като беше изграден Дунав мост 2 при Видин. През 2005 г. е открита обновената 8-километрова отсечка от северния околовръстен път на Враца, а през 2013 г. е открита и останалата част от обходния път.


Железопътен
През града минава главната 7-ма жп линия (София-Видин), която е електрифицирана и удвоена на изток след гара Враца. В града има добре обособени пътническа и товарна гара.


Обществен транспорт
Враца се свързва с останалите населени места в страната посредством автобусен и железопътен транспорт. Има редовни автобусни линии до София, Плевен, Видин, Мездра, Монтана, Оряхово и др. Градът е осигурен с добре функциониращ градски транспорт, състоящ се от тролейбуси, автобуси и маршрутни микробуси, като и таксита.
Картата за градски транспорт е около 30 лв за месец.

В град Враца са съсредоточени много спортни дейности с голям брой спортни клубове, като най-популярен от тях е футболният клуб Ботев. Застъпени са още водната топка, борбата, спортната стрелба и леката атлетика, които имат дългогодишни традиции.


Сред големите спортни съоръжения е стадион „Христо Ботев“ – част от Спортен комплекс „Христо Ботев“, който е с капацитетът 32 000 зрители, 25 000 от тях седящи. В близост до стадиона функционират 3 тренировъчни игрища. Стадионът е постоянен дом на ФК “Ботев” Враца. Други обекти са закрит и открит плувен басейн, картинг писта, покрита лекоатлетическа писта, зала за волейбол, писта за автомоделизъм и стрелбище. 

 

Във Враца се намират няколко забележителности от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз, сред които Регионалният исторически музей, пещера Леденика и връх Околчица във Врачанска планина.


Може да посетите също Драматично-кукления театър, Врачанската филхармония, кино „Метропол“ и Младежкия дом в град Враца, който е първият младежки дом в България. 

 

Повече за културния календар на общината и входните такси,може да откриете тук.