Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Велико Търново

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Велико Търново е разположен в самия център на България - на половината път между София и Варна. На юг се издигат северните склонове на Стара планина, а северно от града се простира Дунавска равнина. Градът е петнайсетият по големина в страната с население от 65 793 жители по данни на НСИ към края на 2021 година и е един от четирите града в България с непрекъснат положителен естествен прираст - от 2006 до 2014 г.

Град на многобройни забележителности и бивша столица на България, Велико Търново е един от най-оживените туристически центрове в България. Уникалното му разположение върху трите хълма Царевец, Трапезица и Света гора го правят един от най-красивите градове в страната и Европа.

Характеризира се с благоприятни демографски и образователни тенденции. Икономиката е доминирана от няколко големи фирми в преработващата промишленост и се отчита солидно наличие на предприемачески интерес от страна на производители.
Производствен опит и производствени предприятия с потенциал са предприятията Престиж-96, Мегапорт ЕООД, Екстрапак ООД, Транспрес ООД, Кармела 2000 ООД.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 10 434.10 434.            

Намери работа

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Намери работа

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

На територията на общината има 22 детски заведения, 13 основни и 4 средни училища, 3 профилирани гимназии, 5 държавни професионални гимназии (в направления туризъм, икономика, лека промишленост, електроника, строителство), 1 частна профилирана гимназия и 2 специални (помощни) училища.

ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” е вторият по големина университет в България и предлага обучение в хуманитарни и икономически профили в 7 факултета: филологически, историко-юридически, изобразително изкуство, педагогически, православен богословски, стопански и философски. Броят на студентите, които се обучават във ВТУ са повече от 10 000 в над 60 специалности. Ежегодно по повод празника на българските студенти Община Велико Търново присъжда Академична награда в размер на 5 000 eвро.

Висши и полувисши учебни заведения
Тук се намира и най-голямото и най-старото висше военно училище в България – Националния Военен Университет „Васил Левски”. По случай Националния празник на Република България – 3 март, Община Велико Търново присъжда Академична награда в размер на 3 000 евро.


Във Велико Търново има и Център за дистанционно обучение към Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.


Съществуват и Американски колеж „Аркус“ по естествени и хуманитарни науки, изкуство и спорт, Професионален колеж по икономика и счетоводство и Медицински колеж към Медицински университет (Варна), филиал на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.


Извън системата на висшето образование функционира и Професионален сержантски колеж, пряко подчинен на началника на НВУ.


Средни училища
В града има 14 средни училища – 4 общообразователни и 10 гимназии.


Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

Здравеопазването във Велико Търново е смесено – държавно и частно. В града има многопрофилна болница и медицински колеж.


МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ (Многопрофилна областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов“) е най-голямото лечебно заведение в града.


Други здравни заведения
Специализирана болница за пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“
Комплексен онкологичен център
Център за психично здраве
Център за кожно-венерически заболявания
Медицински център за рехабилитация и спортна медицина
Специализирана болница за активно лечение по кардиология

Паркове в гр. В. Търново и обособени зелени площи в междублокови пространства:
„Света гора“, „Марно поле“, „Дружба“
„Никола Габровски”, „Стадиона“, „Ксилифор“, „Бузлуджа“
„Кольо Фичето”, „Акация“, „Руски гробища“, „Картала“, „Асеневци“


Любопитно:
Парк на миниатюрите "Tърновград - духът на хилядолетна България" е разположен на терен от около 12дка. и се намира точно под Балдуиновата кула на Царевец в местността Френк Хисар. Повече за него може да откриете тук.

Градът е свързан в европейските пътища Е772 и Е85. 
До 2023 г. се очаква да завърши изграждането на автомагистрала "Хемус" от София до пресичането с пътя Русе - Велико Търново. 
Пътен възел Запад е построен в края на 1970-те години. През него се пресичат пътя София – Варна и път от Военното училище до южната част на новия град и Дебелец. 
През 2000 година е построен Пътен възел Юг, на който се пресичат пътищата София – Варна и Русе – Стара Загора.

Над река Янтра са издигнати два железопътни моста. Във Велико Търново има три жп гари и  2 автогари. 


Схемата на градския транспорт е добре развита, обслужва се от 12 градски и 10 междуградски линии. 


Картата за градския транспорт е 64 лв за месец.

Спортен комплекс "Спортно Търново" е в Северна България, разположен на площ от 4,2 дка в западната част на Велико Търново, и специализиран в мини футбол. Комплексът се състои от две външни игрища с размери 40 на 20 метра, едно с размери 32 на 17 м. с настилка за футбол, която притежава сертификат от FIFA 2 звезди. Комплексът разполага и с мултифункционални зали за фитнес, аеробика, тае-бо, тенис на маса. Разполага със съблекални и бани, помещения за масаж и сауни.
“Стадион “Ивайло” е мултифункционален стадион във Велико Търново и е с капацитет 18 000 души.
Дворецът на културата и спорта “Васил Левски” разполага с игрални полета за хандбал, баскетбол, волейбол, както и с изкуствена стена за спортно катерене с 4 писти.

Велико Търново е уникално кътче, съхранило българските дух и традиция през вековете. Но освен живо свидетелство за богатата българска история, градът е модерен и жив културен център.
Тук се пазят уникални съкровища на историческата българска памет, които чакат своя шанс да се разкрият пред всеки посетител.


Възможностите за развлечение в града са многобройни. Освен красивата си архитектура, Велико Търново предлага на своите посетители голямо разнообразие от музеи и забележителности, пръснати из калдаръмените улички. Културният календар е пълен с различни фестивали, представления и събития, които са разпределени през цялата година. Нощният живот на града предлага както богато разнообразие от участия, клубни изяви и концерти на български и чуждестранни изпълнители, така и различни барове и заведения.


Сигурен повод за празнични чествания и разгръщане на наследственото богатство на Търновград е 22 март – празникът на града. 


Разходката на хълма Царевец е задължителна за всеки, решил да посети града. Посещението на дворцовия и патриаршеския комплекс е неповторимо преживяване. В църквата на двореца са били положени мощите на известната светица Петка Търновска. Хълмът-крепост “Царевец” е заобиколен от всички страни от водите на река Янтра. Духът му често се събужда, огласяван от звуци на уникалния и зрелищен аудио - визуален спектакъл “Царевград Търнов - Звук и Светлина”. Входът за него е свободен.


Непосредствено до него лежи хълмът Трапезица с разкрити основи на 17 църкви, а между тях се е сгушила живописната Асенова махала, с изящните и красиви църкви "Св. Димитър", “Св. Четиридесет мъченици”, “Св. Апостоли Петър и Павел”, “Св. Георги” и “Успение на Пресвета Богородица”.


Сред културните паметници в столицата на Второто българско царство се открояват и творения на майстор Кольо Фичето. Най-известната му работа във Велико Търново е Къщата с маймунката - построена през 1849 г. триетажна сграда, разположена в централната част на града.


На 4 км от Велико Търново се намира архитектурно-музейният резерват Арбанаси. 

 


В града може да посетите Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов"  и Куклен театър ВЕСЕЛ. 

Цената на билет за кино започва от 7,00лв.

Повече за културния календар на Велико Търново и входните такси за музеи и галерии,може да откриете тук.