Варна

Варна е най-големият град в Северна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро. Населението на града по данни на НСИ към края на 2021 г година е 332 686 души, което го поставя на трето място в България след София и Пловдив.

Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове и най-големият в Черноморския регион, както и важен за страната икономически център.
Отстои на 130 км североизточно от Бургас, на 195 км югоизточно от Русе, на 388 км североизточно от Пловдив и на 445 км източно от София.

Богатото културно-историческо наследство и традиции дава огромни възможности за почивка и развлечения, за развитие на културен, морски, ваканционен, уелнес, бално, медицински и спа туризъм, което е от съществено значение за добре развитата икономика на града.


Варна се нарежда на второ място след Бургас като туристическа дестинация в България. Икономиката на региона е добре представена на национално ниво, а малките и средни предприятия са предимно в сферата на услугите.
За областта през 2018 г. – БВП на човек от населението, в лева – 15 479.

  Образованието тук е на много високо ниво - във Варна има 7 висши учебни заведения: Икономически университет-Варна, Колеж по туризъм-Варна, Технически университет-Варна, Медицински университет проф. д-р П.Стоянов-Варна, Варненски свободен университет “Черноризец Храбър“, Висше военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ и Висше училище по мениджмънт.


  Във Варна има 59 детски градини, 41 начални и основни училища и 12 детски ясли. Има специални училища и центрове за подкрепа на личностното развитие и едно средно училище за ученици с нарушено зрение.
  Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

  Варна е главен здравен център в Източна България. В града са изградени здравни заведения от всички области на медицината и се подготвят медицински кадри за степените бакалавър, магистър“ и доктор в 2 висши медицински училища – Медицинския университет „Проф. Параскев Стоянов“ и Медицинския колеж.

  Варна обслужва със спешна помощ Северното Българско Черноморие, както и Североизточна България. В града функционират 2 АГ болници, една от двете в страната специализирани клиники по изгаряния и отравяния (другата е в института „Пирогов“ в София), която се намира във Военноморската болница, специализирана и като болница на НАТО.

  Сред по-големите здравни заведения са също „Св. Марина“, терапевтичен блок за многопрофилно лечение, Първа Клиника по Хирургия – Клиника по коремна, детска, еднодневна и миниинвазивна хирургия към УМБАЛ Св. Марина, „Св. Анна“, известна като Окръжна болница, с диагностичен блок и спешна помощ, няколко поликлиники, психодиспансер, очна клиника, УНГ клиника, диспансер по кожни и венерически заболявания и други здравни учреждения.

  Морската градина /парк Приморски/ е един от символите на град Варна. Разполага с едни от най-красивите и прохладни алеи по цялата градско крайбрежие


  Университетската ботаническа градина  е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. 
  Във Варна има още два големи парка - Парк „Аспарухово“, Природен парк "Златни пясъци”.
  Зоопарк Варна се намира в сърцето на Морската градина, в съседство с Делфинариума и Природо-научния музей. 


  ПОСЕЩЕНИЯТА В ОБЩИНСКИТЕ ПАРКОВЕ СА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ. 
  ТАКСИТЕ ЗА ВХОД ВЪВ ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ ИНСТИТУЦИИ И УЧРЕЖДЕНИЯ МОЖЕ ДА ВИДИШ ТУК.

  През Варна преминава паневропейски транспортен коридор 8, както и магистралите А2 – „Хемус“ и А5 – „Черно море“, част от Европейски път E87. Едно от най-големите транспортни съоръжения в града е Аспаруховия мост, който свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града. Мостът е единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. 
  Летище Варна е второто по големина в страната и обслужва над 100 направления, намира се на 7,5 км от града. От и до летище Варна се извършват полети до 110 дестинации, които се изпълняват от над 60 авиокомпании. Всяка година туристите, обслужени само на аеропорта, надхвърлят 2 милиона души.


  Пристанище Варна се свързва директно с Русия, Грузия и Украйна чрез ферибот, а чрез ж.п. линията Русе - Варна и с европейския коридор Рейн - Майн - Дунав. Пристанище Варна е най-важното морско пристанище за Североизточния район.


  Градският транспорт в града редовно увеличава и подобрява качеството на услугите си. Сайтът varnatraffic показва разписанието в реално време на автобусите на градския транспорт във Варна. Цените на абонаментите карти са изключително гъвкави и имате най-различни варианти - за еднократно или многократно пътуване, за градска или крайградска част. Децата и пенсионерите се ползват с облекчения. 
  Редовната карта за всички линии от градския транспорт за един месец струва 50 лева.

  На разположение са много общински спортни съоръжения - футболни игрища, тенис и баскетболни кортове, открити и закрити басейни. Спортният комплекс е един от най-добре оборудваните във Варна. Той разполага със зала по художествена гимнастика, зала по борба, карате и други бойни спортове, възстановителен център и голяма модерна зала по спортна гимнастика. 


  Дворецът на културата и спорта е многофункционален комплекс, разположен в центъра на Варна. Той е сред известните сгради в града, домакин е на културни събития, спортни мероприятия, изложения и конференции.


  „Спортен комплекс Варна” е най-модерният и най-големият по размерите си проект на българското Черноморие. Той включва в себе си футболен стадион, зали за тренировки и фитнес, паркове за отдих и веселие, жилищни сгради и търговски площи.


  Действащи са няколко футболни стадиона, сред които базите на ПФК Черно море (Варна) и ПФК Спартак (Варна).
  Традиционно националният отбор на България по волейбол играе във Варна в Двореца на културата и спорта. 
  В последните години градът се обособява и като център за плажен волейбол и кандидатства за град домакин на Световните киберигри. Многократно Варна е била домакин на международни спортни прояви.

  Градът е част от Стоте национални туристически обекта на БТС с Археологически музей (Варна) и Военноморския музей.


  Варненският археологически музей е сред най-големите музеи в страната. В него се съхраняват едни от най-забележителните и ценни паметници на световната култура. Той се превърна в културен и научен център с много висококвалифицирани специалисти. Музеят и неговите колекции представят България на десетки национални и международни изложби. 


  Военноморският музей във Варна е филиал на Националния военноисторически музей. Експозицията на музея проследява корабоплаването по бреговете на нашите земи от дълбока древност до днес. Най-атрактивният експонат на Военноморския музей е корабът-музей „Дръзки“. Построен в началото на ХХ век, днес той е единственият в света запазен торпедоносец.

  Природонаучният музей във Варна изучава и популяризира организмовия свят на Черно море и Българското черноморско крайбрежие. Сградата на варненския Природонаучен музей се намира в северната част на Морската градина и е построена през 1917 - 1918 г. от тогавашното Министерство на войната за нуждите на граничните войски.
  Музеят на медицината е единственият на Балканският полуостров. Експозицията му включва медицински билки, модели на човешкото тяло, инструменти и облекло използвани в медицинската практика от древни времена до днес.


  В града има повече от двадесет частни и държавни галерии, около десет работещи кина, най-известните от които се намират в центъра на града.
  Свободното си време в града може да прекарате в Държавната опера, или театър  „Стоян Бъчваров”, които се помещават в една от най-красивите сгради в България. Във Варна има и куклен театър, както и един частен театър. Най-голямата концертна зала в града се намира във Фестивален и конгресен център Варна. Културният календар на града е изключително богат – Варна е домакин на много международни фестивали, сред които Международният музикален фестивал "Варненско лято", Международният балетен конкурс, Международният театрален фестивал, Международният филмов фестивал "Любовта е лудост" и др. 


  ЦЕНИТЕ НА БИЛЕТИ ЗА ПРЕДСТАВЛЕНИЕ НА МЕСТНИЯ ТЕАТЪР И ОПЕРА ИЛИ КИНО ПРОЖЕКЦИИ започват от 6,00лв.


  Други забележителности, отворени за посещение в града и околностите, са: 
  Църквата „Успение Богородично“ е най-голямата църква във Варна, катедрала на Варненската и Великопреславска епархия на Българската православна църква. 
  Резиденция “Евксиноград” се намира на 8 км северно от Варна и е разположена на 3-километрова крайбрежна ивица в непосредствена близост до курорта „Св. Константин и Елена”. Комплексът е бил лятна резиденция на монарсите, управлявали България след освобождението от османско владичество – княз Александър Батенберг, цар Фердинанд и цар Борис ІІІ.


  ПОВЕЧЕ ЗА КУЛТУРНИЯ ЖИВОТ И ВХОДНИТЕ ТАКСИ,МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК.

  Кариера и живот,[object Object],в България

  Кариера и живот
  в България

  Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.