Стара Загора

Община Стара Загора е разположена в южна централна България. Тя е един от основните икономически центрове в страната ни, както и основен транспортен възел на Южна България. Градът е шестият по големина в България с население от 124 599 души по данни на НСИ от края на 2021година и образува петата по големина градска агломерация в България.

Регион Стара Загора е динамично развиващ се и по редица показатели е на водещи позиции в страната. Условията на пазара на труда са изключително благоприятни. Обемът на произведената продукция е висок и отрежда на областта едно от водещите места в страната. Инфраструктурата е на добро ниво и създава благоприятни условия за развитие на индустрията в региона.


Най-големият работодател в Стара Загора е промишлено-енергийният комплекс „Марица Изток“. Големи фирми, занимаващи се с оборудване на бензиностанции, газостанции и метанстанции са Ефир Стара Загора и Изот сервиз. В Стара Загора се намира най-голямата пивоварна в България – „3агорка“, част от групата Хайнекен. Тук е и седалището и на производителя на вино „Домейн Менада“.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението, в лева е 17 273.

  В Стара Загора има 3 начални, 11 основни и 6 средни училища, 2 профилирани и 8 професионални гимназии, 1 музикално и 1 спортно училище. 


  Електронната система за прием на децата в детските градини се прилага  успешно от месец май 2013 г., като осигурява бърз и лесен достъп до необходимата на родителите информация и гарантира обективност и прозрачност на процеса. 
  В града има още 27 детски градини и 10 детски ясли. Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

  Голяма част от училищата и детските градини в Стара Загора са реновирани през 2018 г. и в тях са въведени мерки за енергийна ефективност. 
  Днес в западната част на града се намира Тракийският университет. В структурата му се включват Медицински факултет, Ветеринарномедицински факултет, Стопански факултет, Педагогически факултет и Аграрен факултет.

  В Стара Загора се намират Комплексен онкологичен център, Център за психично здраве, СБАЛ за пневмо-фтизиатрични заболявания, УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович”, както и няколко медицински и дентални центъра.

  Парк „Митрополит Методий Кусев“ е част от планинския дял Сърнена гора, а местността Аязмото е една от най-високите точки на Стара Загора, разкриваща красива гледка към целия град. 
  Парк „5-ти октомври“ или известен още като Градската градина е един от най-големите и най-красиви паркове на територията на град Стара Загора. До него се намира театър „Гео Милев“ и операта.
  През парк „Бедечка“ протича река Бедечка. В парка се намира местната забележителност 500-годишен чинар, както и изкуственото езеро „Загорка“.
  В града има още много красиви паркове като: Парк „Александър Стамболийски“, Парк „Тракия“, Парк „Алана“, Парк "Артилерийски" и Парк „Зелен клин“.
  Освен че полага грижи за парковете в града, общината се е погрижила и за 75 многофамилни сгради, които са санирани с финансиране от Националната програма за енергийна ефективност. За много от тях Общината финансира облагородяването на междублоковите пространства и изграждане на площадки за деца, места за отдих и за паркиране на автомобили.

  Градът се намира се на 209 km по асфалтов път и 250 km по релсов път от София. Стара Загора има отлично развита транспортна инфраструктура. Общо шосетата за автомобили са с дължина 907 км. През територията на областта преминават 92 км автомагистрали. Дължината на първокласните пътища е 167 км, а на железопътните линии - 261 км.


  Транспортната инфраструктура е добре изградена. Основните пътни артерии са в много добро състояние. През последните четири години е рехабилитирана част от общинската /ІV-токласна/ пътна мрежа.


  Градският транспорт в Стара Загора също е много добре развит. На сайта на общината може свободно да преглеждате разписанията на автобусите и тролейбусите. Освен това и да разполагате с информация за времената на пристигане, сервизни известия и детайлни маршрути.  
  Цената на месечна карта за всички линии е 50 лева.

  Стара Загора разполага с много добра спортна база, в която Общината инвестира последователно през годините и с това допринася за привличането на младите хора към активна спортна дейност, а също и за постигане на значими успехи и завоюване на колективни и индивидуални титли в различни спортове. На стадион “Берое” е изградена най-бързата лекоатлетическа писта в България, на която се провеждат престижни европейски и национални турнири. Обновена е базата на спортните зали, изградени са фитнес площадки на открито и специализирани спортни площадки. През 2020 г. Община Стара Загора очаква финансиране за изграждане на Многофункционална спортна зала в парк Артилерийски, която ще бъде с капацитет около 4000 места и освен за спортни състезания ще бъде пригодена и за музикални, културни и други обществени събития.

  Регионалният исторически музей в Стара Загора е сред най-старите музейни институции в България и сред най-големите в Европа. Той съхранява над 120 000 експоната. Първата експозиция е открита през 1907г. През септември 2007 г. музеят се мести в нова сграда, която е най-новата музейна сграда в страната. 


  Драматичен театър „Гео Милев“ е една от най-старите и престижни театрални институции в България и символ на културния живот на Стара Загора. Театърът носи името на известният творец Гео Милев, който дълги години е живял и творил в града.


  Музеят на религиите в Стара Загора е любопитно място, на което може да видите на едно място бивша джамия, построена върху основите на църква, издигнати върху езическо тракийски светилище, под което са открити останки от началото на ранножелязната епоха 10-и век пр. Хр.  
  На територията на града се намира и националният парк-музей комплекс Шипка- Бузлуджа. 

  Цените на билетите за театър варират от 6,00лв. до 20,00лв. 

  Цената на билета за кино прожекция е на стойност 7,00лв.

  Информация относно входната такса за музеите ,може да откриете тук.

  Кариера и живот,[object Object],в България

  Кариера и живот
  в България

  Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.