Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Смолян

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Смолян е разположен в Централна Южна България в най-живописната част на Родопите в тясната долина на река Черна. Намира се на 260 км югоизточно от София, на 103 км южно от Пловдив и само на 16 километра южно от зимния курорт Пампорово. Смолян е един от най-дългите градове в България – близо 25 км. Населението според данни на НСИ на града към декември 2021 година е 26 167 жители.

Град Смолян е административен, културно - просветен, общински и областен център. 

Градът е седалище на фирми в техническата и обслужващата сфера. Инвестициите в града се увеличават с добри темпове. Смолян е важен търговски и туристически център в централна Южна България и заема водещо място в икономиката на областта. Водещ сектор в общинската икономика са услугите, следвани от индустрията и аграрния сектор.
Добре застъпени са също и дърводобивната и дървопреработвателната промишленост, производството на кабели и проводници, инструментална екипировка, високополимерни изделия и градинска мебел, металорежещи машини, както и производство на пластмасови изделия и детайли за автомобилната промишленост.

Икономическата активност на община Смолян е представена основно от малки и средни предприятия. Предимно това са новоизградени частни предприятия в сферата на търговията, услугите и туризма.

За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 10 597.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Град Смолян е утвърдено средище за подготовка на кадри със средно и висше образование.

На територията на града функционират 8 детски градини и 8 общински училища.

Обучение за придобиване на професия предлагат три професионални гимназии и две профeсионални училища по изкуства. Академичната младеж е обхваната във Филиал и Физико - технологичен факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, както и във Филиал на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”.

Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО..

Здравеопазването е представено от Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“АД, областен диспансер за психични заболявания със стационар и редица медицински центрове. На територията на община Смолян са разкрити и функционират 20 здравни кабинети, от тях  10 са към детските заведения и 10 към училищата. Медицинските центрове са 5 броя а  медико –диагностичните лаборатории 2 броя.

 

Чинара. Една от природните забележителности на Смолян е Вековното дърво – Чинар (Plantatus orientalis – Източен чинар), което е на близо 300 години. Пренесено е през 1720 година от Беломорието  и е засадено в "стария център" на Смолян. Вековното дърво е част от впечатляващ ансамбъл, включващ джамия и християнска църква.

Резерват „Амзово“ е разположен в землището на град Смолян, на 1 километър южно-югоизточно от Станевска махала. Обявен за находищен резерват номер 1 за България. Макар и малък, този поддържан резерват е от голямо значение за биоразнообразието. В близост до него е изграден горски парк „Амзово“.

Екопътека „Невястата“, Екопътека  „Каньона на водопадите“, Екопътека „Изворите на река Арда“ 

Смолянските езера: В миналото са били 20, а днес наброяват едва седем. Голяма част от тях са се изгубили, а други просто са се заблатили и са трудно откриваеми. Има добри възможности за къмпингуване и риболов, а трите най-високо разположени езера са свързани с екопътека. Тревистото (Тревното), Бистрото и Мътното езеро са емблематични за Смолян. 

 

Смолян разполага с две автогари – „Автогара Смолян“ в централната градска част и „Автогара изток“ в кв. Устово. Обслужват се редовни линии до Пловдив, София, Кърджали и много градове в областта, а през летния сезон се обслужва редовна линия до Слънчев бряг.

Градският транспорт се обслужва от три фирми и има 6 автобусни линии. Картата за месечен абонамент е на стойност 50лв.

Обслужват се и междуселищни линии до селата в община Смолян.

В града развиват дейност петнадесет клуба в спортовете футбол, волейбол, вдигане на тежести, ски, ориентиране, сноуборд, плуване, спортни танци, тенис на маса, тенис на корт, хокей на трева и карате.

Благоприятните климатични условия позволяват развитието на различни видове спорт и целогодишното провеждане на подготвителни лагери на спортни клубове от вътрешността на страната. Близостта на курортния комплекс Пампорово дава възможност на любителите на зимните спортове да ги практикуват.

От 2012 година на територията на курортен комплекс Пампорово функционира и специализиран парк за планинско колоездене, като днес той е най-големият на Балканите. Във велопарк Пампорово се провеждат ежегодни международни състезания от най-висок клас, а курортът е бил домакин на Европейско първенство в дисциплините спускане и 4Х през 2013, Балканско първенство в олимпийската дисциплина крос-кънтри и кръг от Световните 4Х Серии „4X Pro Tour“ през 2014 година. Зона Мечи чал също работи и така велопаркът има над 50 км трасета и маршрути за планинско колоездене за всички възрасти и за хора с различни умения.

Градът разполага с модерна спортно-техническа база, която включва изцяло реновирана спортна зала, плувен басейн, многофункционални спортни площадки, два стадиона и тенис игрища.

Препоръчваме ви да посетите регионалния исторически музей „Стою Шишков“, както и Планетариума в града, който е  най-големият с астрономическа дейност в България. За периода, през който функционира, той е бил посетен от над 2 650 000 души, което го прави един от най-посещаваните обекти в града. Централно място в астрономическия център заема кръглата звездна зала с диаметър 12.5 м. Проекторът, разположен по средата на залата, пресъздава копие на истинското небе върху куполообразния таван на помещението. Уредът е брилянтно съчетание от оптика и механика, което позволява точното възпроизвеждане на слънчевата система, обектите и явленията в нея. Залата предлага възможност на 150 души, през час и половина да се насладят и узнаят повече за звездите и астрономическите явления. 

Художествена галерия в Смолян е създадена през 1964 г. Същата година открива и първата си експозиция. През 1983 г. се премества в новата, специално проектирана сграда, където разполага с 1000 м2 експозиционна площ, фондохранилища, работни помещения, ателие за консервация и реставрация. 

Регионалната библиотеката „Николай Вранчев“ е създадена през 1959 г. 

Сградата на Родопския драматичен театър е построена през 1984 г. Тя е уникална по мащаб и архитектура за територията на страната. Класация на Съюза на архитектите в България я е наредила сред 20-те най-добри сгради на столетието. 

Цената на вход за посещение в галериите и музеите е между 2 и 5 лева

Информация за работното време и цените на билетите може да намерите тук:
Регионален исторически музей „Стою Шишков“ - www.museumsmolyan.eu 
Художествена галерия Смолян – www.artgallery-smolyan.com
Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – www.teatarsmolyan.com
Кино Арена - www.kinoarena.com/bg/cinema/kino-arena-smolyan
Планетариум - www.planetarium-sm.org

Нематериалното културно наследство в общината е представено от народните традиции, фолклора и обичаите. Не на последно място – община Смолян може да се похвали и с богатия си културен календар. Празниците, фестивалите, съборите и музикалните събития се организират целогодишно, като летните месеци са най-богати откъм прояви. 


Забележителности около Смолян

Пещера Ухловица е една от най-красивите благоустроени пещери в Родопите. Намира се високо над левия бряг на река Арда, близо до едноименното селце. Красив завършек на маршрута са седем кристални синтрови езерца, които се пълнят с вода рано на пролет. Към голямото езеро се спускат каменните струи на красив водопад.

Връх Снежанка е една от любимите дестинации на българските скиори. От него започват началото си над 35 маркирани писти, които се спускат в един от най-привлекателните зимни курорти у нас - Пампорово. Намира се в сърцето на Родопите, на 15км от Смолян. Най-голямата атракция на Снежанка е Телевизионната кула (156м). От върха й на височина над 2000м тя разкрива панорамни гледки към Рила, Пирин и Стара планина.

Архитектурният резерват Широка лъка се намира на 23 км северозападно от Смолян и на 16 км от Пампорово и е една от най-посещаваните туристически дестинации в областта. Селото е запазило своята възрожденска архитектура, музикална култура, красива природа и богата история, както фолклора си в автентичен вид. Тук през 1972 година е създадено Националното училище за фолклорни изкуства.

Освен курорта Пампорово, в близост до Смолян се намират Смолянските езера, известни като „изумрудените очи на Родопите“.

На 10 км северно от Смолян е село Момчиловци, което с приятния си мек климат, уникална архитектура, запленяваща природа и множество малки уютни семейни хотелчета се превръща в привлекателен туристически център.

„Момчилова крепост“ - Крепостта е разположена на висок, скалист връх, на 1215 м надм. височина близо до с. Градът. Крепостта и посетителския център се обслужват от екскурзоводи. През пролетно-летния сезон на върха на крепостта се прожектира аудио-визуален спектакъл на открито – филм за живота и подвизите на Момчил юнак. Освен спектакъла има и друга интересна атракция – ковашка преса, която дава възможност сами да изковете монета за спомен от вашето посещение тук.

Национална астрономическа обсерватория „РОЖЕН“ - разположена е на 1750 м.н. в. и отстои на 14 км югоизточно от град Чепеларе. Обсерваторията е един от петте най-големи европейски наблюдателни комплекси.

Калето - проходна пещера, намираща се край с. Кошница и е един от природните феномени в района.Представлява огромен скален свод, водещ към връх, където се намират останки от едноименна стара крепост.Тук може да се впуснете в едно от предлаганите адреналинови изживявания – алпийска люлка (махало).Със специална екипировка ще се залюлеете на височина от над 40 м. като махало на огромен стенен часовник, а под краката ви ще се разкрие гледка към долината на река Арда.

Крепост Калето с. Кошниц,а която се намира над проходната пещера - Крепостта е разположена на конусовиден мраморен връх с надморска височина 1006 м. 

Смолянският водопад – с височина 20 метра. Посоката е село Мугла и Каньона на водопадите. 

Велопарк Пампорво – Паркът предлага голямо разнообразие от трасета с различни нива на трудност и предназначение, като специализирани трасета за спускане, трасета за начинаещи, фамилни маршрути, трасета за обучение и усъвършенстване на уменията, както и единственото в България специализирано трасе за дисциплината форкрос.

Катедрален храм «Свети Висарион Смоленски»  - По големина и величие църквата се нарежда сред най-значимите в страната наред с храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София.