Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Сливен

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Сливен е град в Югоизточна България и е административен център на община Сливен. Сливен се пресича от реките Асеновска, Селишка и Новоселска. По поречието на р. Асеновска е изграден яз. “Асеновец”, който е основният водоизточник за града. По данни на НСИ към 31 декември 2021г. населението на Сливен е 82 251 души, което го прави в осмия по големина български град.

Сливен е известен като Града на стоте войводи, заради силното хайдушко движение в региона, запечатало имената на националните герои Хаджи Димитър, Злати войвода, Панайот Хитов и много други.

Като стар промишлен център, Сливен има традиции в производството на текстил и трикотаж. Застъпени са още винопроизводството, млекопреработката, производството на месо и месни продукти, на плодови и зеленчукови консерви и преработката и пакетирането на ядки. Произвеждат се стругови машини, колонни пробивни машини, дървообработващи машини, металорежещи машини, селскостопанска техника, мебели. През последните години делът на строителството в индустриалния сектор бележи постепенно увеличаване. Това се дължи на повишената инвестиционна активност и внедряването на съвременни строителни технологии.

Добре изградената инфраструктура в промишлените зони създава благоприятни условия за привличане на местни и чуждестранни инвеститори и развитие на икономиката на областта.

За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 7 600.

 

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

В общината има 31 общински училища, 7 професионални гимназии, сред които е Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" - едно от шестте национални училища по изкуствата в страната.

В града функционират 14 детски градини и 7 ясли.

Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

В Сливен се обучават и над 2300 студенти – в Инженерно-педагогическия факултет – филиал на Технически университет в София с модерни и търсени специалности, Техническия колеж към филиала, Медицински филиал към Медицински университет-Варна за обучение на медицински сестри и акушерки.

Специализираните лечебните заведения в Сливен са областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ АД, Център за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ - Сливен, МБАЛ – Сливен към ВМА – София, МБАЛ „Хаджи Димитър“ ООД, МБАЛ „Царица Йоана“ ЕООД, СХБАЛ „Амброаз Паре“ ООД, САГБАЛ "Ева" ЕООД.

На територията на града има два общински диагностично-консултативни центъра за оказване на доболнична помощ и общински дентален център.

Природен парк „Сините камъни“ е разположен в Източна Стара планина. На юг от него, в непосредствена близост е гр. Сливен. На територията на парка се намират множество природни забележителности, сред които т.нар. скални феномени.

Парк „Сините камъни“ е част от 100-те национални туристически обекта на България.

Сливен е известен с местността Карандила – предпочитано място за отдих от туристи от страната и чужбина заради прекрасната природа, хижите, хотелски комплекс и атрактивен спортен комплекс. Въжената линия – двуместен лифт, е предпочитан начин за пътуване до Карандила, има и достъпен път за предвижване с автомобил.

През Община Сливен преминават основни пътища от Републиканската пътна мрежа.

Разположението на Сливен е благоприятно, защото е на кръстопът – близо е до Прохода на Републиката, също и до пътен възел „Петолъчката“, свързващи северна и южна България, има връзка към автомагистрала „Тракия“, а главният път между Бургас и София свързва пристанище „Бургас“ и летище „Бургас“ с централната част на страната.
Предвижда се през града да преминава трасето на Паневропейски транспортен коридор 8.

През територията на Община Сливен преминават ж.п. линиите:
София – Карлово – Сливен – Бургас,    
София – Пловдив – Стара Загора – Кермен – Ямбол – Бургас

Общинската транспортна схема осигурява добра връзка, както между центъра и периферията на града, така и на жилищните квартали с промишлената и крайградска вилна зона. Общественият превоз на пътници в общинския център се извършва с автобусни и тролейбусни линии.  
Цената на билета за градски транспорт  за еднократно пътуване е 1,20 стотинки. Дневната карта за цялата градска мрежа на стойност  4 лв. Цена за работническа едномесечна карта за една линия е 40 лв., а за всички линии 90 лв..

.

 

Градът разполага с модерна спортна инфраструктура, зали по баскетбол, борба, лека атлетика, джудо, акробатика, бокс, вдигане на тежести.

В града има голям стадион - “Хаджи Димитър", който е в рамките на спортен комплекс, включващ хотел, ресторант, две затревени тренировъчни игрища, тенис кортове, басейн. В града спортистите ползват и по-малък стадион, а в кварталите и много от населените места са ремонтирани или изградени нови игрища.

Спортен комплекс „Асеновец“ разполага със зали по волейбол, бокс и възможност за състезания по тенис на корт на закрито.

Един от най-значимите културни центрове в България по време на Възраждането, Сливен е съхранил и обогатил културното наследство и днес предлага богати възможности за културен живот на своите граждани и гости.

Тук работят три държавни културни института – Драматичен театър, Куклен театър и Национален музей на текстилната индустрия, а също и редица общински културни институти - Исторически музей, Регионалната библиотека, Симфоничен оркестър, Ансамбъл за народни песни и танци, над 50 читалища, а на територията на общината има регистрирани 475 паметника на културата.