Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Разград

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Разград е разположен в централната част на Североизточна България, в долината на река Бели Лом и в историко-географската област Лудогорие. Населението на града по данни на НСИ към декември 2021г. е 28 931 жители.

Международният европейски път Е70 го свързва с близките пристанищни градове Русе и Варна. На около 7 км от град Разград е разположена жп линията Русе-Варна.

Водещите отрасли в икономиката на Разград са селското стопанство, фармацевтиката, керамиката, шивашката, хранително-вкусовата и леката промишленост, машиностроенето, строителството, търговията и услугите.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 9 709.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

В Разград функционират 6 основни училища, както и 9 гимназии , сред които професионални, езикова гимназия и математическа.


В града има също и филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“.


За удовлетворяване на потребностите на децата и учениците в областта на науката, техниката, изкуствата и спорта се организират дейности, свързани с интересите им в три центъра за подкрепа за личностното развитие - Център за работа с деца, Център за ученическо, техническо и научно творчество и Ученическа спортна школа.


В града има 10 детски градини, в две от които има разкрити и яслени групи, и 2 отделни целодневни детски ясли.
Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

Обществените здравни грижи се осигуряват от многопрофилна болница за активно лечение МБАЛ “Св. Иван Рилски”, която съществува от 1879 година. На болничното заведение е присъдена международна награда „Лидер по престиж и качество за 2007 година.

Градският парк в Разград е любимо място за разходка и отдих на разградчани. Изграждането му започва още през 1901 година.


Зоопаркът в Разград се намира на около 10 минути от центъра на града, като входът за него е свободен.

В града са осигурени линии до всички общини от областта, съседните области, София и някои от по-големите градове в страната - Варна, Бургас, Русе, Шумен, Пловдив, Габрово, Плевен, Велико Търново и др.


През община Разград преминава първата железопътна линия в България - Русе-Варна. Тя се намира на 5 км от централната градска част и в непосредствена близост до индустриалната зона на града. ЖП линията дава възможност за удобен достъп до пазарите в цялата страна и чужбина.


Летище Варна е най-близкото до Разград. Отстоянието е 135 км.

Най-известният спортен клуб в града е ПФК Лудогорец 1945, който от сезон 2011-2012 г. се състезава в А футболна група и е настоящ шампион в професионалната футболна лига.


На територията на община Разград функционират още  17 спортни клуба, от които 14 развиват индивидуални спортове. Приоритетни спортове са борба, лека атлетика, шахмат, баскетбол, футбол и стрелба с лък. 


Популярен и развит спорт в града е борбата, известни местни олимпийски шампиони са Лютфи Ахмедов и Хасан Исаев. Местният спортен клуб е СКБ „Лютфи Ахмедов“. Клубът е един от най-успешните по свободна борба в страната.

 

Сред задължителните за посещение културни институции в града са Драматичен театър „Антон Страшимиров“, Археологически резерват „Абритус“  и Интерактивен музей Абритус. 
Разкопките на античния град не са всичко, което може да се види в Разград. Той разполага с дванадесет зали подредени по ходова хронологична линия.


Друго място, на което може да научите повече за историята на региона е Мавзолеят костница на руските войни, загинали за освобождението на Разград. 


Свободното си време в града може да прекарате в Етнографския музей, Историческия музей или в някоя от къщите музеи на Станка и Никола Икономови и Димитър Ненов.

 

Още за културния живот, както и цените за посещения на различните музеи, галерии и други институции на територията на града може да намерите тук.