Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Пазарджик

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Пазарджик се намира в най-западната част на Горнотракийската низина и е вторият най-важен културен и административен център в Южна Централна България след Пловдив. Населението на града към декември 2019 година е 67 650 жители.

Около половината от местното производство се дължи на преработващата промишленост. Наблюдават се нови инвестиции в селското стопанство, търговията, транспорта и хотелиерството.  Развити са още дървопреработвателната, хранително-вкусовата промишленост, строителството и машиностроенето. През юли 2017 г. немската „Костал“ откри в Пазарджик третия си завод за автомобилни части в България с първоначална инвестиция от 32 млн. евро.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 9 213.

 

Намери работа

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Намери работа

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

В Пазарджик има 2 висши учебни заведения - ВУЗ Земеделски колеж и Колеж за начални педагози - и филиал на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, 4 начални, 7 основни и 4 средни общообразователни училища, както и 10 профилирани гимназии, 1 междуучилищен център за професионално обучение след 6 и 7 клас и един обединен детски комплекс за извънкласни форми.


Професионалната гимназия по селско стопанство в града и земеделското училище „Сен Шели д`Апшер“ – Франция са в партньорство, а езиковата гимназия „Бертолт Брехт“ е член на инициативата Schulen: Partner der Zukunft на Асоциацията на Кеймбридж училищата. Тя поддържа и активни контакти с културните институти от Германия, Франция, Великобритания и Испания, с центъра за срещи „Саксония-Анхалт“ в Пловдив, с фондациите „Отворено общество“, „13 века България“ и „Св. Кирил и Методий“.


В града има 11 детски градини, като в много от тях се помещават и яслени групи. Месечната таксата за детска градина е в размер на 35 лв.

Здравеопазването е представено от Многопрофилна болница за активно лечение – ЕСКУЛАП, Център за спешна медицинска помощ, Диагностично-консултативен център и Държавна психиатрична болница.

Парк "Свобода" е един от символитe на градa. Разположен е на близо 300 декара и е предпочитано място за почивка и развлечение. От двете му страни преминава река Марица. Това е едно от местата в града, където можете да се разходите на спокойствие и да заведете децата си да играят. Има изграден и зоокът. През 2011 година, община Пазарджик реши да направи в парка най-дългата пейка, с която да влезе в рекордите на Гинес. Парк "Свобода" има и колодрум, в който можете да поиграете футбол или нещо друго.

Парк "Стадиона" се намира в северозападната част на Пазарджик. Той обхваща стадион "Георги Бенковски", стария стадион "Любен Шкодров" и помощното игрище "Стрелбище". На разположение на посетителите са рикшите и водните колелета, като возенето на тях е безплатно - само срещу депозит всеки може да се наслади на обиколка из езерото. Игрища за бадминтон, баскетбол и футбол предлагат разнообразни занимания. Изградени са и съоръжения са скейтборд и велоалеи.

Парк „Градска градина“ е друго знаково място в Пазарджик, което може да посетите сам или със семейството си.

Градът е разположен на най-натовареното шосе - автомагистрала София-Пловдив. Разстоянието от столицата до града е около 110 километра. Намира се на 260 километра от Бургас и на 30 км от Пловдив.

Свързан е чрез автобусен транспорт с по-големите градове в страната и е гара от железопътната линия София-Пловдив.

Функционира и вътрешен автобусен и тролейбусен транспорт. Градската мрежа се състои от 14 автобусни и 4 тролейбусни линии. 
Картата за месечен абонамент за градския транспорт е на стойност е 37лв.

 

Пазарджик е град със спортни традиции, като основните спортове, които се развиват в града са футбол, волейбол, бадмингтон, бокс и фехтовка.


Спортните съоръжения, които са с особено значение за развитието на спорта са спортните зали „Васил Левски”, „Хебър” и „Младост”, както и спортен комплекс „Георги Бенковски”, включващ стадион, две помощни и две междинни игрища, едно с изкуствено тревно покритие и едно маломерно игрище с изкуствено тревно покритие. Поддържа се и общински плувен комплекс.

В града може да посетите историческия музей, къщата музей "Константин Величков", както и Старата часовникова кула, построена през 1741 г.

 

 

Забележителности около Пазарджик

Язовир Батак се намира на 4 км от град Батак в Пазарджишка област и  е едно от най-предпочитаните места за риболов и почивка. На единия му бряг се намира известният планински курорт Цигов Чарк, а на другия - летовището Дъното.

Църквата „Света Неделя“ в Батак, която по време на Априлското въстание е последното убежище на разбунтуваните жители на града. В нея се помещава мемориалът костница в памет на жертвите на Баташкото клане. Църквата е със статут на национален исторически паметник. 

Крепост Перистера се намира на 800 метра северно от центъра на град Пещера, в самия край на града, вляво от пътя за град Пазарджик.

Пещера Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Наричана е още „Перлата на Родопите” и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се на 5 км oт град Пещера в посока към гр. Батак.

В Пазарджик се провеждат  и много културни събития и фестивали, като информация за тях може да намерите тук.