Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Монтана

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Монтана се намира в Северозападна България на около 30 км източно от границата със Сърбия, в котловината между язовир „Огоста“ и възвишението Пъстрина. Градът е важен коридор между Северозападна България и София през прохода Петрохан и през прохода Витиня. Населението му според данни на НСИ към декември 2021 година е 36 455 жители.

В община Монтана са регистрирани над 2000 предприятия. Отрасловата характеристика се доминира от машиностроене, електротехника и хранително-вкусова промишленост. С над 50 % дял са фирмите в сферата на търговията и услугите. Предприятията, работещи в областта на хотелиерството и ресторантьорството и промишлеността, са с дялове над 10 %.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 9 033.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

В града функционират 1 начално, 3 основни и 10 средни училища, сред които профилирана природо-математическа гимназия и профилирана гимназия с преподаване на чужди езици.


В град Монтана има 12 детски градини и 4 детски ясли.
Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

В града функционира МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД, поликлиника, Център по дентална медицина, МБАЛ „Сити Клиник Св. Георги“ ЕООД, както и множество частни лекарски и стоматологични кабинети.
В Монтана функционира ветеринарна клиника „Пет Вет 2000“, както и един ветеринарен кабинет „Д-р Даков“.

Градският парк "Монтанезиум" се намира в центъра на града и предлага забавления за всякакви възрастови групи. Около езерото са разположени няколко заведения. Има детска площадка и фитнес на открито. Привлекателен е реновираният парк „Огоста”.

Градската градина е най-старият парк в Монтана, разположена е в самия център на града.

Може да посетите също и парк "Слънчевата градина" и парк „Сините езера”.

Намира се на 114 км северно от София и на 102 километра от Видин в посока югоизток. Монтана се намира на пътя Е79 (Видин - Враца - София - Кулата) и на главния път 81 (Лом - София).


Свързан е с по-големите градове в България и околните селища посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси в следните направления: София, Плевен, Лом, Оряхово, Берковица, Белоградчик, Вършец, Копиловци, Игнатово и Гюргич.


Градът е свързан със страната и посредством железопътен транспорт. Той е междинна гара на железопътния клон Бойчиновци - Берковица.


Функционира градски транспорт, който се състои от автобуси, които обслужват 3 автобусни линии.

На територията на града се развиват футбол, баскетбол жени, волейбол мъже, борба, карате-до, джудо, бойни спортове, кикбокс, лека атлетика, парашутизъм. 


Градът разполага със спортен комплекс "Огоста", включващ стадион и голяма спортна зала, както и с редица други спортни обекти като зала „Младост”, салони по борба и джудо, два открити и един закрит басейн. Изградени са и квартални спортни площадки за баскетбол и футбол, както и шахматна площадка в Градската градина.

Препоръчваме ви да посетите Историческия музей, етнографския музей „Михайловата къща”, Лапидариума, който представлява  археологическа експозиция на открито, и крепостта Кастра ад Монтанезиум, намираща се в северозападния край на града. Днес тя е със свободен достъп и е реставрирана частично. Художествена галерия „Кирил Петров” притежава една от най-богатите извънстолични колекции.

Цената на вход за посещение в галериите и музеите е символична – 1 лв. за възрастни и 0,50 лв. за ученици. Деца до 7 г. посещават безплатно музейните обекти. С комбиниран билет от 2 лв. може да се посетят трите музейни обекта – основната експозиция, художествената галерия и Михайловата къща. 

Билетът за представление на театъра варира от 7 до 20 лв. Билетът за кино е на стойност от 7 до 15 лв. 


Забележителности около Монтана

Лопушанският манастир "Св. Йоан Предтеча" е разположен в полите на Стара планина, в близост до село Георги Дамяново, на 21 км от Монтана. До него се стига сравнително лесно с кола по пътя от Монтана за гр. Чипровци.

 Язовир Огоста е четвъртият по площ и вторият по обем изкуствен водоем в страната. Водоемът е определен за подходящ за промишлен риболов и в него има голямо разнообразие на риба. Към днешна дата - водата от язовира почти не се използва за напоителни цели, а най-вече за производство на електрическа енергия в двете водноелектрически централи - Кошарник и Огоста. На брега му е разположен спортно-атрактивен комплекс „Аугуста”.

Връх Ком е връх в западната част на Стара планина, южно от Берковица.  Най-внушителната гледка е на север от върха — виждат се Берковица, Берковското поле и отдалечените на 30 километра Монтана и язовир Огоста. От връх Ком е началото на маршрута „Ком – Емине“ – българската отсечка на европейския туристически маршрут Е-3.
 
В Монтана се произвеждат културни събития и фестивали, като информация за тях може да откриете тук.