Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Ловеч

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Ловеч се намира по протежението на двата бряга на река Осъм в полите на Предбалкана и отстои на 170 км източно от София. Населението на града по данни на НСИ към декември 2021 година е 29 659 жители.

 

Връзката с Южна България се осъществява през проходите „Троян”, „Шипка” и „Проходът на републиката”, а природното богатство на региона е изключително, тъй като тук е преходът между планината и Дунавската равнина.


Ловеч е един от промишлените центрове на България. Застъпено е производството на кожи и кожени облекла, хранително-вкусовата промишленост, производството на ръчни електрически инструменти, велосипеди, системи за кари, чугунени отливки и мебели. Развива се традиционното производство на зърнени култури, месо, мляко и зеленчуци.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 9 653.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

В града функционират 4 основни и 9 средни училища, сред които професионални гимназия по ветеринарна медицина, езикова и природоматематическа гимназия. Създаден е и Общински детски комплекс.

Тук образование може да получите и в Колежа към Техническия университет на Габрово.

В Ловеч има 8 детски градини и 3 детски ясли. Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

Здравеопазването е представено от многопрофилна болница за активно лечение „Професор д-р Параскев Стоянов“ АД. Тя осъществява първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, болнична помощ, обществена профилактика и санитарен контрол. Тук денонощно работят дежурни екипи, които обслужват града и областта.

 Ловеч разполага с два големи градски парка „Стратеш“, в чиято източна част  е Ловешкият зоопарк и Алеята "Баш бунар", намиращ се в южната част на града. Ловеч. Алеята "Баш бунар" следва извивките на реката по протежение на 2 км. Оформена е като парк, място за отдих на ловчанските граждани. 

 

          

Градът е свързан с директен автобусен транспорт с по-големите градове в България. Обслужва се от автогара Ловеч. Железопътният транспорт е по линията Левски-Троян с връзка по жп линията Варна (Русе) – София. Обслужва се от Железопътна гара Ловеч.


Вътрешният градски транспорт е редовен. Обслужва се от „Ловеч автотранспорт“ ЕООД и таксиметрови фирми. Абонаментна карта за градски транспорт се предлага на стойност 30.80лв.

В града се развиват и практикуват основните видове спорт, характерни за страната – футбол, волейбол, баскетбол.


Спортните обекти в гр. Ловеч със съществено значение са Спортна зала Ловеч, множество спортни зали, както и градският стадион - комплекс от футболен терен, трибуни и сгради. Там играе своите мачове футболен клуб „Литекс“, като капацитетът е 8100 седящи места. Стадионът е изцяло покрит и вече отговаря на всички изисквания на УЕФА за провеждане на мачове от групите на Шампионска лига. Освен срещите на ПФК Литекс (Ловеч), тук може да се провеждат и мачове на националните отбори.

 

Емблематичен е Покритият мост над река Осъм в самия център на Ловеч. Той свързва новата част на града с Архитектурно-историческия резерват „Вароша“ и единствен по рода си на Балканския полуостров. “Вароша”. обхваща цялата стара част на Ловеч по десния бряг на река Осъм, като на територията му се намират над 200 исторически и архитектурни паметници от местно и национално значение. Тук е паметникът на Васил Левски – един от най-големите и внушителни паметници на Апостола, който над 40 години е герб на града. 
Достъпът до тези местни забележителности е напълно безплатен.


Забележителности около Ловеч

Деветашката пещера е разположена на около 7 km от Летница и на 15 km североизточно от Ловеч. Тя е сред пещерните находища с най-богати културни останки от новокаменната епоха.

Крушунски водопади се намират се на 6 км от град Летница и са известни със своята живописност. 

Къкринско ханче е на 16 км от Ловеч, в село Къкрина, лобното място на Васил Левски. В двора му се намира и брястът, който е станал свидетел на залавянето на Левски, а до него се издига и паметник на Апостола. 


В Ловеч се произвеждат много и разнообразни културни събития и фестивали, информация за които може да намерите тук.