Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Кърджали

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Кърджали е разположен в сърцето на Източнородопския планински масив, на двата бряга на река Арда. Кърджали е естествен административен, търговски, културен и промишлен център не само на общината, но и на Източните Родопи. Населението според данни на НСИ на града към декември 2021 година е 44 071 жители.

Районът предлага отлични условия за развитие на културен и екотуризъма, а язовирите Кърджали и Студен кладенец на река Арда предоставят добри условия за водни спортове и развлечения.

Кърджали е икономически най-развитият град в Източните Родопи, което в голяма степен се дължи на близо до него са разположените язовир Кърджали и ВЕЦ Кърджали. В общината са изградени значителен брой предприятия, дружества и фирми в цветната металургия, машиностроене, текстилна и трикотажна промишленост, дървообработваща и мебелна промишленост, електроника и хранително вкусова промишленост. Природните дадености са добра предпоставка за развитие на туризма. Най-динамично развиващият се сектор в област Кърджали е строителството.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението, в лева е 8 472.

 

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

На територията на града се намират една езикова гимназия, четири средни, петнадесет основни и едно обединено училище, като от тях деветнадесет са средищни училища, две са защитени, три – иновативни. Градът има една професионална гимназия по селско и горско стопанство, един център за подкрепа за личностно развитие  - ОДК гр. Кърджали, един център за подкрепа за личностно развитие  - КУО „Родопи” гр. Кърджали и една астрономическата обсерватория.

Представители на висшето образование са филиалите на МГУ „Св. Иван Рилски“, София и  ПУ „Паисий Хилендарски“ -  ”Любен Каравелов” и Сдружение "Академия БГ" към ВУ „Земеделски колеж“, Пловдив.

В Кърджали има 12 детски градини, в които се помещават 12 яслени групи. Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

 

Здравеопазването е представено от Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Атанас Дафовски" АД, придружавана от Център за спешна медицинска помощ. Съществуват Медицински център „Авицена“ и едно ДКЦ, които покриват нуждата от здравна грижа в града.

Парк "Горубсо" в центъра, където е изградено езеро с водни лилии и мостче в средата, а също така и красив алпинеум. В него има бистро и ресторант.

Централна градска градина се намира срещу паметника на Освободителите и е създадена като разширение на съществуващата през 30-те години на XX век градина пред казармата. Това е първия в града парк-градина. Тук се отбелязват събития и дати, провеждат се състезания, изнасят се концерти. В близост до парка се намират множество интересни и любопитни места като Художествената галерия „Станка Димитрова“, Читалище „Обединение“, което разполага с най - богатата библиотека в региона, сградата на община Кърджали (Кораба), шест метровият гранитен паметник на Васил Левски, както и театър „Димитър Димов“.

В парк "Простор" се намира единствената детска железница, която се движи през летния период, а влакчето е умалено копие на истинска влакова композиция. 

Парк „Арпезос – Север“ е най-новият парк в Кърджали, открит през септември 2012 година. Той е част от цялостен проект за благоустройството на тази част от града. Намира се в центъра, край река Арда, на мястото на старите казарми. Свързва градската градина, в която допълнително са изградени алеи, беседки за отдих, детска площадка, и фонтани с новоизградения канал на река Арда (т. нар. Водно огледало). 

 

През града минава Паневропейският транспортен коридор номер 9 през прохода "Маказа". Градът е намира на около 194 км от София и на 220 км от Бургас, на 70 километра от Пловдив и на около 260 километра от Русе.

Основните автобусни линии От Автогара Кърджали са: Кърджали - София, Кърджали - Варна, Кърджали - Хасково, Кърджали - Велико Търново, Кърджали - Смолян, Кърджали - Пловдив.

Градът е пункт на железопътната линия Русе - Тулово - Подкова. Влаковете минават през: Момчилград, Димитровград и Подкова.

Вътрешният градски транспорт се обслужва от автобусен транспорт. Абонаментна карта за ползване на автобусните линии е на стойност 25 лв месечно.

 

Кърджали е град с добри традиции в спорта, като тук са добре развити както колективните - футбол, баскетбол, волейбол, водна топка, така и индивидуалните борба, бокс, вдигане на тежести, бадминтон. Кърджали разполага също и с добре поддържан мотополигон, пригоден основно за състезания по мотокрос. Местоположението на Кърджали обуславя и развитието на водните и водомоторни спортове. Гребната база на язовир Кърджали е сред най-добрите в страната и се използва за подготовка от националните отбори.


Основните спортни съоръжения са стадионите  „Дружба“ и „Горубсо“, спортната зала „Арпезос“, плувният комплекс „Арпезос, мотополигонът край село Сипей, Арена „Спартак“, както и гребната база на яз. Кърджали.

 

Регионалният исторически музей е един от най-големите и забележителни музеи в България. Поради уникалната си архитектура, сградата е обявена за паметник на културата от национално значение и в него се съхраняват находките от светилищата Перперикон и Татул. 

Художествена галерия Станка Димитрова е разположена е в стара сграда, която преди това е била турски конак. В галерията се съхраняват над 2000 творби. Част от колекцията са платната на Бенчо Обрешков, Владимир Димитров – Майстора и Иван Мърквичка. Тук може да се види и богата колекция от икони от периода XVIII-XX век.

 

Забележителности около Кърджали

Перперикон е археологически комплекс, който се намира на 15 км от града. Обитаван е още преди 8000 години, през каменната ера, след което при траките е свещен скален град, а по-късно там са живяли римляни, византийци и българи. Унищожен е от турците през XIV век. Днес там може да се видят останките от древния град Перперикон, гробницата на владетелите, паметници от античността, останки от средновековна крепост. Перперикон е най-големият мегалитен комплекс на Балканския полуостров.

Природният феномен "Каменните гъби" (наричан още "Скалните гъби") е разположен на площ от около 30 000 м2, на 1 км северо-източно от село Бели пласт, до пътя свързващ Хасково и Кърджали. Това са скални образования, които в продължение на милиони години са били моделирани от вода, слънце и вятър, за да добият сегашната си формата на огромни гъби.

Каменната сватба или както е другото име Вкаменената сватба е разположена на 4 км на изток от Кърджали, в близост до село Зимзелен. Името им е в резултат на приликата им с хора, като според легендите млад ерген се влюбил в мома от съседно село, на чиято красота обаче завидял свекъра. По време на сватбата духнал силен вятър и вкаменили всички гости, заради лошите помисли на бащата на младоженеца.

Тракийското светилище в село Татул се намира на 15 км от Момчилград. Светилището представлява скален масив и пресечена пирамида. През 2011 г. светилището е избрано за едно от чудесата на България.

Язовир "Кърджали" е един от трите големи язовира в България. Той се намира на северозапад от град Кърджали, а стената му е на около 3км от града. По големина е на второ място, а по форма, конструкция и изпълнение е единствената на Балкански полуостров. Тя е и една от малкото язовирни стени в света, които се извисяват над самия град.

Информация за обектите,събития, работното им време, както и цените на входните такси може да намерите тук