Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Кюстендил

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Кюстендил е град в Югозападна България, намиращ се в близост до границата с Република Северна Македония (22км) и с Република Сърбия(30км), което го прави административен център с важно геостратегическо значение. Разстоянието от Кюстендил до столицата София е 86 км. Според данни на НСИ населението на Кюстендил е 37 799 жители към 31 декември 2021 година.

Районът е богат на водни ресурси и има уникални минерални извори. В близост преминава р. Струма, а през самия град минава р. Банищица.


Градът е център на лека и преработваща промишленост: дърводобив, производство на обувки, трикотаж, конфекция, детски играчки, опаковки, хлебопроизводство, печатарство и консервна промишленост. Има предприятия за производство на кондензатори, силови трансформатори, битово и кухненско обзавеждане и дограма. През последните години се развиват хотелиерството и туризма. Района има традиции в овощарството и търговията с пресни и сушени плодове. Кюстендил е център на земеделски район с вековни традиции в областта на овощарството, поради което градът и околностите му са известни като „овощната градина на България“.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 9 285.           

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

На територията на община Кюстендил функционират училища, както следва:- 3 начални , 8 основни, 2 профилирани и 5 професионални гимназии , сред които Езикова гимназия, Професионална гимназия по туризъм и др.
На територията на град Кюстендил функционират 6 детски градини. Единствено в Кюстендил общинските детски градини работят с пълен капацитет, дори през лятото, така че родителите не са принудени да търсят помощ при отглеждането на децата си. Приемът не е ограничен, т.е. могат да се посещават от деца, временно пребиваващи в града.
Всички детски градини, училища и детски площадки са с осигурено видеонаблюдение с цел контролиране на пропускателния режим и безопасността на децата.
 
Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.


На територията на град Кюстендил функционира и Център за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс (ЦПЛР – ОДК), чиято дейност е:
- развитие на интересите, способностите, компетностите и изявата на учениците в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта;
- кариерно ориентиране и консултиране.

Здравеопазването в общината се осигурява от МБАЛ „Д-р Никола Василев“, Специализирана болница за рехабилитация и Центъра за спешна медицинска помощ.

 

Лесопарк „Хисарлъка“ се издига се южно от града и е разклонение на планината Осогово. В основата му бликат топли минерални извори. Хисарлъка е красив парк за туризъм, отдих и спорт и е свързан с Кюстендил посредством 3 асфалтирани пътя и много алеи. 


Може да посетите парк „Банска градина“, Зоопарка и Екопарк „Езерата“ , който  представлява две свързани изкуствени езера и парковата зона с площ от 11 декара.

 

През Кюстендил минава паневропейски транспортен коридор 8 Вльора – Тирана – Скопие – София – Бургас – Азия.
Четири са основните пътни артерии, които водят към Кюстендил – от Република Македония по магистралата Скопие – София, от Сърбия по магистралата Ниш – Босилеград – Кюстендил, а от Дупница към Кюстендил преминава най-старият търговски път, свързвал векове наред Цариград с Адриатика. 


Кюстендил е свързан с другите точки в страната чрез автобусен и железопътен транспорт. Има редовни автобусни линии до столицата София и съседните градове.

В град Кюстендил има изграден многофункционален спортен комплекс „Осогово“, състоящ се от открити и закрити спортни обекти. Спортният комплекс разполага с 14 зали за различни видове спорт, закрита лекоатлетическа писта с хале за скокове и хвърляния, игрище за футбол, лекоатлетическа писта, сектори за скокове и хвърляния, трибунна част за около 10 000 зрители, игрище за волейбол и 2 корта за тенис, затревен полигон за хвърляния, съблекални, сервизни помещения, медицински кабинет, административен корпус. Видовете спорт, за които е предназначен спортния комплекс са: аеробика, акробатика, баскетбол, бокс, борба, волейбол, лека атлетика, скокове батут, сумо, тенис, тенис на маса, футбол, художествена гимнастика.


В град Кюстендил има затревен футболен терен – стадион „Странджата“ с капацитет от 1000 седящи места.


Функционират над 44 спортни клуба за 24 вида спорт.

Градът има множество музеи и галерии, като сред задължителните за посещение са Регионалния исторически музей „Академик Йордан Иванов” и къщите музеи „Ильо войвода“  и „Димитър Пешев“, както и художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“.

Римски терми са един от символите на града, заедно с многото църкви от различни периоди на историята ни.

Информация за работното време и цените за посещение може да откриете тук.


В града има модерно кино и театър с дългогодишна история. Киносалонът в града  разполага с 50 места и достъпен е за хора с увреждания. На  ден има  по пет прожекции, всяка седмица се излъчват по 3 нови филма, единият задължително  насочен към най-малките зрители.

Постоянно се разнообразява културния живот в общината, провеждат се мероприятия и инициативи за запазване на богатото културно-историческо наследство на региона.