Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Ямбол

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Ямбол се намира в Югоизточна България и е разположен на двата бряга на река Тунджа. Намира се на 77 км от Черно море и южно от магистралата София–Бургас. Разстоянието до столицата е 297 км. Населението на града по данни на НСИ към декември 2021 година е 63 656 жители.

Промишлеността е най-важният сектор в икономиката на Ямбол. Структурата ѝ обхваща подотраслите хранително-вкусова и химическа промишленост, машиностроене и металообработване, текстилна и трикотажна промишленост,  шивашка промишленост и др. В Ямбол се развиват нови индустриални отрасли като производството на автомобилно електрооборудване и рециклирането на отпадни пластмасови продукти. 


Важно значение за областната икономика има развитието на дейността на малките и средни предприятия. 


Регионът е утвърден като един от най-големите производители на селскостопанска продукция в страната.


За областта през 2018 г.  БВП на човек от населението в лева е 9 694.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

В града функционират 2 начални, 6 основни, 1 обединено и 1 средно училище, също 11 средни училища, сред които професионални гимназии, езикова и природоматематическа гимназия. Съществуват и центрове за подкрепа и личностно развитие, като Общинския детски комплекс – Ямбол, Астрономическата обсерватория и планетариума, както и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

Факултет „Техника и технологии“ на Тракийския университет, Стара Загора има представителство в гр. Ямбол.

В града има 9 детски градини и 2 детски ясли.
Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

Здравната грижа в града е предоставена от редица здравни заведения – най-значимите сред тях са МБАЛ „Свети Пантелеймон“, МБАЛ „Свети Йоан Рилски“, както и СБАЛ по кардиология.

Градският парк е с обща площ 278 декара и включва спортна зала "Диана", Младежки дом, ресторант "Златен рог", Морски клуб и административна. Паркът е реновиран и в него постоянно се обновяват развлеченията за деца и възрастни. Паркът е и утвърдено място за провеждане на големите фестивали от културния календар на Ямбол.

 

Ямбол се намира на около 100 км от бургаското пристанище и летище, а изграждането на магистрала Тракия, която е на около 10 км северно от града и в същото време ГКПП Лесово, създадоха условия Ямбол да стане още по-значим транспортен възел.


Градът е разположен на 8-ма линия – Пловдив–Чирпан–Стара Загора–Нова Загора–Ямбол–Карнобат–Бургас. Това предоставя отлична възможност за връзка с областните градове на линията. Движат се бързи, пътнически, ускорени, бързи и товарни влакове. Линията бе основно подменена в периода 2012 – 2014 г.


Транспортът в границите на самия град бива таксиметров и автобусен. Градските автобуси се движат по 11 линии.
Карта за градския транспорт е на стойност 35лв.

Община Ямбол е една от общините в България, съхранили и развиващи спортната база за клубен и масов спорт.
Спортните обекти в гр. Ямбол със съществено значение са Спортна зала "Диана", Градският стадион, Спортен комплекс "Георги Дражев", Шах клуб, няколко закрити плувни басейни, множество спортни площадки, Конна база, както и Тенис кортове.

 

Ямболският драматичен театър „Невена Коканова“ има 137-годишна история и е сред задължителните за посещение културни институции в града, а Куклен театър „Георги Митев“ е културният център за най-малките жители на общината.


Обекти, които препоръчваме да посетите на територията на града и общината са също Безистенът, построен е през 1509 г. по образец на други подобни османски сгради в европейската част на империята, както и Средновековната крепост на Ямбол, която се намира в западната част на съвременния град.

 


Други забележителности около Ямбол


Бакаджиците е верига от ниски хълмове на около 15км от гр. Ямбол.  В местността има няколко туристически комплекси и хижи, които предоставят възможност за почивен и лечебен туризъм. Още преди 150 г. руски лекари установили, че въздухът в местността въздейства благотворно при белодробни заболявания. Забележителности в областта са манастирът "Свети Спас", Ямболски манастир "Възкресение Господне" и крепостта Калето.


Античният град Кабиле край Ямбол е сред 100-те национални туристически обекта. Територията на археологическия резерват заема площ от над 600 дка., а самият той възниква към края на ІІ хил.пр.Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. След като е превзет от римляните, от началото на ІІ в. сл.Хр. Кабиле се превръща в един от най-важните римски военни лагери в провинция Тракия.
Работи целогодишно без почивен ден.


В Ямбол се произвеждат много и разнообразни културни събития и фестивали,информация за тях и входните такси,може да намерите тук.