Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Хасково

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Хасково е разположен в централната част на Южна България, а географското му местоположение между Европа, Близкия и Средния Изток е добра предпоставка за международен, търговски и културен обмен. Населението според данни на НСИ на града към декември 2021 година е 67 086 жители, което го прави дванайсети по големина град в страната.

Община Хасково предлага много логистични предимства за инвеститори. Отрасловата структура на икономиката на община Хасково е разнообразна и се състои от български и международни фирми с различна големина. През последните години са създадени нови предприятия и обединения, които със своето производство завладяват не само местния, но и световния пазар.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 8 545.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

В Хасково функционират 1 начално, 14 основни и 3 средни училища. Има 2 профилирани и 6 професионални гимназии , както и Помощно училище - интернат.

Висшите училища в града са клонове на УНСС - Регионален център за дистанционно обучение - и на Тракийския университет – Медицински колеж – Хасково.

В град Хасково има 12 детски заведения, които са обединени – ОДЗ. 
Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

Здравеопазването е представено от Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, Специализирана болница за активно лечение по онкология, Център за психично здраве и Диагностично- консултативен център.

Парк „Кенана“ е най-големият парк на територията на община Хасково и намира се североизточно от града. В него има множество заведения, хотели, басейни, лятното кино, детски кът и спортни съоръжения. Тук са разположени тенискортовете, чиято база от 8 оборудвани игрища и професионални треньори предлагат много добри условия за тенис и скуош. Тук започва кариерата си Григор Димитров.


В парк "Ямача" се намира монументът "Света Богородица", влязъл в "Рекордите на Гинес" като най-високата статуя на Света Богородица и Младенеца в света, както и параклисът към него. Тук е построен хасковският стадион, отделен е и детски кът. От централната част на "Ямача" се открива чудесна гледка към целия град и околностите.


Парк „Градска градина“ е напълно реконструиран в последните години, като работното му време е от 06:00 до 20:00 през зимното часово време и от 06:00 до 23:00 през лятото.

През Хасково минават 3 паневропейски транспортни коридора. Коридор №4 свързва Западна и Централна Европа с Близкия изток и Средиземноморието. Коридор №9 свързва Северна Европа със Средиземно море, а в България следва пътя Русе – Велико Търново – Стара Загора – Хасково – Кърджали – Подкова. Коридор №10 свързва Централна Европа с Бяло и Адриатическо море, а през България минава по пътя Калотина – София – Пловдив – Хасково – Свиленград. Част от коридорите №4 и №10 на българска територия са магистралите „Тракия“ и „Марица“, като втората минава през Хасково. Освен чрез магистрала „Марица“ (Пловдив – Свиленград), градът се свързва с останалите селища от Южна България и чрез път Стара Загора – Хасково – Кърджали – Маказа.

Вътрешният градски транспорт се обслужа посредством автобусен и тролейбусен транспорт. 
Абонаментна карта за ползване на тролейбусните линии е на стойност 30 лв.

Основни спортни съоръжения са стадионите „Хасково“ и „Младост“, спортен комплекс „Юнак“, комплексите „ Спартак“ и „Дружба“ , тенис кортове и др. 


Част от събитията от културния и спортен календар на града се случва в голямата си част на сцената на Културно-спортен комплекс “Спартак”. Съоръжението с капацитет от 3500 амфитеатрално разположени зрителски места и покрито сценично пространство от над 300 кв.м., дава възможност за удовлетворяване предпочитанията на публиката към различни по своя характер развлекателни и спортни прояви. Изградена е и открита ледена пързалка с площ от 600 кв.м..Тук провежда своите тренировки и детския хокеен отбор на Хасково.


Тенис комплексът в града разполага със закрита зала с два корта и с многофункционална настилка Green Set. В двуетажната масивна сграда от 450кв. м. застроена площ има ресторант, скуош зала, 3 съблекални с бани и санитарни възли, възстановителен център - сауна с басейн.

 

Регионален исторически музей – Хасково е един от най-богатите и активни музеи в България. Фондовете на музея бързо нарастват и сега той притежава над 120 000 артефакта, свързани с историята и културата на областта.

Под опеката на РИМ – Хасково са и две действащи къщи музеи на територията на град Хасково Паскалевата къща  и Кирковото училище. 
Художествена галерия „Атанас Шаренков” е основана през 1962 година и е разположена в две съседни къщи – еврейска и арменска, обявени за паметници на културата и строени в началото на 20 век.

В гр. Хасково има множество издигнати паметници и монументи. Най-известните сред тях са паметник на Капитан Петко войвода, паметник на Незнайния войн, паметник на Хасковските възрожденци и паметникът на Победата и др.

 

Забележителности около Хасково

Александровската гробница  е открита през 2000 г. край село Александрово, област Хасково и датира от IV век пр.Хр. Тя е принадлежала на знатен аристократ или тракийски цар. 
За деца до 7 години входът е безплатен.

Асенова крепост- Клокотница се намира на 5км от Хасково, до село Клокотница. Смята се, че това е мястото, където се е състояла битката на 9 март 1230г, в която цар Иван Асен II побеждава войските на византийския император Тедорор Комнин. 
До Асеновата крепост може да се стигне по екопътека, по маршрута на която има изградени 2 беседки и чешми.

Тракийската куполна гробница в Мезек е една от най-представителните тракийски царски гробници по нашите земи. Тя е била използвана първо като гробница, а впоследствие и като храм. Тя е открита случайно от местни жители през 1931 година и е запазена е изцяло в оригиналния си вид. 


Информация за цени на посещения, както и работно време, може да намерите тук. 


В Хасково се произвеждат много и разнообразни културни събития и фестивали, за които може да откриете повече информация тук