Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Благоевград

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Най-големият град в Югозападна България и областен център - Благоевград се намира на около 100 км южно от София, по пътя за Солун и Атина. Това е почти географския център на Балканите - район, в който от най-дълбока древност има присъствие на цивилизован живот. Благоевград е с население от 67 810 жители по данни на НСИ към 31.12.2021 г.

Градът е разположен в непосредствена близост до Гърция и Македония, с наличие на съвременни транспортни връзки, богат със своите културни и исторически забележителности, с природните си красоти и лечебни минерални води, става все по-привлекателен за културен и екологичен туризъм, за летен и зимен отдих.
Благоевград е икономическият център на Югозападна България. 

Икономиката на Благоевград е разнообразна и добре балансирана на общия фон за страната. Най-голям принос в произведения обем продукция и брой работни места е сектор промишленост, следван от търговия и транспорт.


За областта през 2018 г. – БВП на човек от населението, в лева - 9 736.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Югозападният университет е най-големият образователен, научноизследователски и художественотворчески център в Югозападна България. Акредитиран е от Националната агенция за оценяване и акредитация за 75 бакалавърски и магистърски програми след средно образование, 118 магистърски програми след завършено висше образование и 84 докторски програми. Обучението се провежда в 30 професионални направления в областта на хуманитарните, техническите, управленските, социалните, педагогическите, правните и икономическите науки, изкуствата, здравните грижи, общественото здраве и спорта, сигурността и отбраната и др.
Югозападният университет разполага с богата библиотека, чудесна спортна база, общежития, отлично оборудвани лаборатории, учебни програми. Всичко това превръща ЮЗУ „Неофит Рилски” в притегателен център за младите хора не само от цяла България, но и от съседните страни.


Американският университет в България (АУБ) е създаден през 1991 г. Към настоящия момент в него се обучават над 1 000 студенти от повече от 30 страни в света.
Той предлага уникалната възможност на своите студенти американска и българска дипломи при завършването му. Университетът е акредитиран в САЩ от New England Association of Schools and Colleges и в България от Националната агенция за оценяване и акредитация. АУБГ издава Европейско дипломно приложение (Europass), което автоматично прави дипломата от университета призната в цяла Европа. Обучението в АУБ е изцяло на английски език.
Тук са и Колежът по икономика и мениджмънт - Благоевград и Колежът по туризъм.


В Благоевград има 19 детски градини и ясли, както и 17 училища. Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

Лечебните заведения в Благоевград са 5 - МЛБАЛ Благоевград, МБАЛ Пулс, СБАЛ по онкология “Св. Мина”, СБАЛ по пневмо-фтизиатрични заболявания и Център за психично здраве.

Най-посещаваният парк в близост до града е  „Бачиново“ в долината на река Бистрица. По дължината на 2.5 километровата алея са разположени заведения, детски площадки, „Аквапарк - Благоевград“ и закрит басейн. В края на алеята се намира изкуствено направено езеро с дълбочина 2-4 метра, което се пълни с вода от река Бистрица. По време на уикенда се посещава от близо 10 000 души. 


Тук са още: Парк „Ловен дом“, Парк „Скаптопара“, Градска градина, Заева поляна и Парк„Волга“


В града има и зоопарк. Идеята се ражда през 1959 г., когато в градската градина е донесено първото животно - орел, а малко по-късно е доставен и лъв. Няколко години след това, зоопаркът вече е факт и за пръв път отваря врати. Днес зоопаркът е дом за над 300 животни. Има представители както на Балканските, така и на екзотичните видове. Зоопаркът е отворен всеки ден от седмицата, от сутрин до вечер. Входът за него е...

 

Градът е разположен на паневропейския транспортен коридор 4, на европейски път E79 и на републиканския път I-1. Отдалечен е на 31 км от Северна Македония, 83 км от Гърция и 88 км от Сърбия. Разстоянието до София е 96 км, до Пловдив – 193 км, до северномакедонската столица Скопие – 183 km и до гръцкия пристанищен град Солун – 199 km. Благоевград е разпределителен пункт на туристическия поток за близките планини с техните центрове – Банско, Сандански и Добринище.


Картата за градския транспорт е 45 лева на месец. 

В града новоизградените игрища и спортни съоръжения постоянно се поддържат и увеличават. 
Спортен комплекс „Пирин“ в кв. Еленово, разполага със закрит 50-метров плувен басейн, 2 тенис корта (клей и изкуствена трева) и 1 футболно игрище.
Новоизграденият басейн е с размери 50X25 и е трети по рода си в цялата страна, като в него е инсталирана компютърна система, която регулира температурата на водата и я поддържа постоянно 27 градуса. 
Спортната зала “Скаптопара” е многофункционална, изцяло ремонтирана и обновена. Подходяща е за няколко вида спорт – баскетбол, волейбол, аеробика, хандбал и други.


Други места подходящи за спорт в Благоевград са стадионът “Христо Ботев”, стадионът в с. Рилци и спортната база към ЮЗУ “Неофит Рилски.”


Благоевград винаги е бил футболен град, прословут с детско-юношеската школа на Пирин, дала на българския и световния футбол таланти като Димитър Бербатов.

 

Старинният квартал Вароша е любимо място за разходка на благоевградчани. Вароша се обособява като квартал на християнското население в града в края на ХVІІ век и е запазен в автентичния си вид.


В Благоевград е и Младежкият дом, който е утвърден комплексен образователен, възпитателен, културен и информационен център, работещ за интересите на младите хора от община Благоевград. Институцията е общинска структура и подпомага изпълнението на Програмата за децата на община Благоевград, като се грижи за тяхното личностната реализация, кариерно ориентиране и изявата на децата от цялата област. В същата сграда се помещава и Кукленият театър на града.


В Градската художествена галерия се съхраняват 24 картини на художника Златю Бояджиев, 86 рисунки на Владимир Димитров-Майстора и още хиляди творби на съвременни художници, на старото и средновековно изобразително изкуство.


Свободното си време може да прекарате още в Камерната опера на града, Народното Читалище, Общинският куклен театър, Регионалната библиотека, Регионалният исторически музей или Драматичния театър. 

 

Повече информация за музейте в Благоевград,може да намерите тук.

Цената на билет за кино прожекция,започват от 3,00лв.