Новини

< Назад
20.04.2023

Георги Първанов: Личностните качества са все по-търсени от работодателите

Георги Първанов: Личностните качества са все по-търсени от работодателите

„Поколенията Y и Z са много различни от всичко, което сме виждали.“, това каза HR експертът Георги Първанов в предаването „Умения за кариера“ на Евронюз България. По думите му днешното младо поколение не знае какво е безработица.

HR експертът каза още, че младите хора по-трудно приемат обратна връзка и ги характеризира с високо ниво на дигитална компетентност и бърза адаптивност, като според него това са и едни от главните причини за бързото им приспособяване и за желанието за ново работно място след кратък престой в определена компания. Първанов посочи, че средният престой на работник в компания в България вече е малко над три години и продължава да пада.

Младите хора днес могат да бъдат привлечени към дадено работно място не толкова с финансови стимули, колкото с отношение, възможности за личностно израстване, обучения, работа в хубав екип и способност да променят света и страната си, категоричен е Георги Първанов.

Професиите, които вълнуват новото поколение са свързани с онлайн продажби, дигитален маркетинг, ИТ сферата. Медицината и работата с хора също привличат интереса на днешните млади хора.

„Изкуственият интелект не измества хората, а по-скоро допълва тяхната работа. Отпадат рутинни, повтарящи се дейности, но всички останали аспекти на човешките ресурси не виждам как ще бъдат заменени.“

 Адаптивността и желанието за учене през целия живот, както и комуникацията са търсени от работодателите, допълни Първанов и заяви, че младото поколение днес няма категорична и ясна посока за кариерно развитие, но това се дължи на факта, че те не се ограничават в рамките само на едно работно място и една професия.

Той прогнозира връщане към традиционните дейности и чисто човешкия контакт, които ще отбележат своя бум в бъдеще.

Можете да видите повече в интервюто на Георги Първанов пред „Евронюз България“: https://www.youtube.com/watch?v=TbR9v4u71EU

„Поколенията Y и Z са много различни от всичко, което сме виждали.“, това каза HR експертът Георги Първанов в предаването „Умения за кариера“ на Евронюз България. По думите му днешното младо поколение не знае какво е безработица.HR експертът каза още, че младите хора по-трудно приемат обратна връзка и ги характеризира с високо ниво на дигитална компетентност и бърза адаптивност, като според него това са и едни от главните причини за бързото им приспособяване и за желанието за ново работно място след кратък престой в определена компания. Първанов посочи, че средният престой на работник в компания в България вече е малко над три години и продължава да пада.Младите хора днес могат да бъдат привлечени към дадено работно място не толкова с финансови стимули, колкото с отношение, възможности за личностно израстване, обучения, работа в хубав екип и способност да променят света и страната си, категоричен е Георги Първанов.Професиите, които вълнуват новото поколение са свързани с онлайн продажби, дигитален маркетинг, ИТ сферата. Медицината и работата с хора също привличат интереса на днешните млади хора.„Изкуственият интелект не измества хората, а по-скоро допълва тяхната работа. Отпадат рутинни, повтарящи се дейности, но всички останали аспекти на човешките ресурси не виждам как ще бъдат заменени.“ Адаптивността и желанието за учене през целия живот, както и комуникацията са търсени от работодателите, допълни Първанов и заяви, че младото поколение днес няма категорична и ясна посока за кариерно развитие, но това се дължи на факта, че те не се ограничават в рамките само на едно работно място и една професия.Той прогнозира връщане към традиционните дейности и чисто човешкия контакт, които ще отбележат своя бум в бъдеще.Можете да видите повече в интервюто на Георги Първанов пред „Евронюз България“: https://www.youtube.com/watch?v=TbR9v4u71EU