Новини

< Назад
12.07.2022

Да направя всичко възможно, за да остана - историята на Мейлин

Мейлин е на 30 години, от село Цар Самуил, Силистренско. Висшето си образование завършва във Варна, където остава, за да търси своя път към успеха.  Тя е наясно със себе си, целенасочена и амбициозна е. Успява да придобие техническо образование, знае два езика, което ѝ дава шанс да намери добре платена работа, към което се стреми и самата тя.  Въпреки че има много приятели и роднини извън страната, Мейлин не е съблазнена да замине, не се отказва да вярва, че когато човек има знания и желание да се развива, може да го направи и в България.

„Ще дам за пример сестра ми. Мъжът ѝ работеше в Англия, тя отиде при него и успя да го убеди да се върнат. Сега има собствен бизнес. Щом тя успя, защо другите да не могат?

Не смятам, че извън България всичко е розово. Ако всичко е толкова добре в чужбина, например Германия, защо има гладуващи по улиците или ако в България е толкова лошо, защо тогава има толкова успели хора? Всичко опира до начина на мислене, смятам че човек може да се реализира навсякъде, само да иска да учи и просперира.“

Мейлин обича да мечтае, но е стъпила здраво на земята и не прави компромис със себе си и своето щастие. Тя е от онези оптимисти, които дори и притиснати към стената, ще намерят нещо позитивно, ще успеят да извлекат своята поука и ще продължат с високо вдигната глава.

„Имаше много трудни моменти, не успявах дълго време да си намеря работа. Бях разочарована от българските работодателите, които плащаха на ръка или искаха да ме осигуряват на минимална заплата. Аз се издържам сама и нямах право на грешни ходове.

Понякога животът не ни дава това, което искаме, а това, от което се нуждаем. Затова е добре да не гледаме само в една посока, а да разширим кръгозора си, за да не пропуснем някоя добра възможност. Мейлин прави точно това. Хвърля се без страх в неизвестното и постига своите малки победи.

В предишната ми работа с колежките се шегувахме, че ако затворят фирмата, всички ще се преместим в новия офис на Pontica Solutions във Варна. Случайно или не – наложи ми се отново да си търся работа. Минах през всички сайтове и платформи с обяви. Случайно попаднах на Bulgaria Wants You и там видях тяхна обява, която я нямаше другаде – с английски и турски. Подадох си документите, харесахме се и започнах работа. Някои от колежките ми сега също работят тук, една от тях даже вече е повишена и обучава.“

За Мейлин нещата не са само черни или бели. За нея всеки проблем трябва да се поглежда от различни гледни точки, за да се извлече най-доброто за всички.

„Когато човек малко си промени светогледа може да направи всичко възможно да постигне целите си. Ето моите работодатели – те мислят за нас, за нашето физическо и психично здраве. Освен всички социални придобивки имаме право и на безплатни срещи с психолог. Как са се сетили, не знам… Моите мениджъри Евгени и Иван – те са истински родолюбци! Организират постоянно социални каузи и дават два допълнителни дни платен отпуск, ако някой от нас се включи в тях. Аз успях да се участвам в благотворителен маратон във Варна.“

Мейлин не си представя живота на друго място, освен в България. Дори след години си представя как ще последва примера на сестра си и ще успее да развие свой бизнес. Уверена е, че в следващите години много българи ще се завърнат, работодателите ще осъзнаят своите грешки и ще започнат да се грижат повече за своите служители.

„Човек един път излезе ли от България, намери ли си място в чужбина, завръщането му става много по-трудно. Моята цел бе да направя всичко възможно, за да остана. Ако в началото на пътя си кажем, че няма да успеем, то тогава няма смисъл да тръгваме изобщо, нали?“

Мейлин успя да намери своето място в България. Ако ти си от хората, които не са успели да останат в родината, но все пак искаш да потърсиш своите причини да се завърнеш у дома, можеш да го направиш на събитието в „Мюнхен: Живот и кариера – защо в България?“.

Ще очакваме всички наши сънародници на 9-ти октомври в зала M.T.C. World Of Fashion. Отваряме врати в 11:00 часа, за да можеш да се запознаеш с нашите партньори от бизнеса, които имат специални работни предложения за теб.

Входът е свободен, но регистрацията е задължителна и можеш да я направиш оттук: https://bulgariawantsyou.com/events

Автор: Красимира Дамянова