Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Шумен

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Шумен е административен и стопански център в Североизточна България. Градът е десети по големина в страната с население от 72 342 жители по данни на НСИ към края на 2021 година.

Основан преди 3200 години, той винаги е бил люлка на богата духовна и материална култура – тракийска, римска, византийска, българска. Поради близостта си с първите столици на Дунавска България Плиска и Преслав, както и с Мадарския конник, Шумен е първокласен туристически център.
 

Шумен е добре развита леката промишленост, представена основно от преработващата, текстилната, шивашката и хранително-вкусовата.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 9 397.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Сред най-известните и утвърдени образователни институции тук е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ Той разполага с 5 учебни корпуса, 4 студентски общежития с над 1000 легла, спортни игрища, плувен басейн, фитнес зала, заведения за отдих и развлечение. Обучава специалисти в сферите: педагогика, хуманитарни, природни и технически науки, математика и информатика.


В града функционира и филиал на Национален военен университет „Васил Левски“ – факултет по Артилерия, ПВО и КИС, който обучава специалисти във военни специалности и специализации, компютърни и комуникационни системи и технологии, отбрана и сигурност и други.
През 2015г. е разкрит филиалът на Медицински университет – Варна, където се осъществява обучение по специалностите от регулираните професии „Медицинска сестра" и „Акушерка".


В Шумен има 28 детски градини, 11 начални и основни училища, 7 детски ясли. Има профилирани и професионални гимназии, както и помощно и духовно училище.
Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

Здравната инфраструктура на града включва 12 лечебни заведения, сред които Многопрофилна болница за активно лечение, Център за спешна медицинска помощ, Комплексен онкологичен център, Държавна психиатрична болница, Специализирана болница за активно лечение по кардиология Мадара, Областен диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания и Дом за медико-социални грижи за деца.

Шумен разполага с обширни зелени площи и паркове. Градската среда изобилства от детски кътове, зони за отдих и природни ресурси. Най известните от тях са Градска градина, Централния градски парк и Парк „Студентски“, както и паркът пред читалище „Тодор Петков“ в Добруджански квартал.


Кьошковете е емблематичен за Шумен голям горски парк в западната част на града, в който има зоокът, малко езеро, детски кът и 2 хотел-ресторанта. Осигурен е с градски транспорт. От там започват туристически маршрути към Природен парк Шуменско плато.

Градът е разположен на важен транспортен кръстопът. През него преминават северната ж.п. линия София-Варна и връзката в посока Шумен-Комунари-Южна България. Общата дължина на ж.п. линиите, преминаващи през територията на Общината e 30,16 км, като всички са електрифицирани.


На територията на Общината преминават международните пътища № I-2 Русе-Шумен-Варна, № I-4 София-Търговище-Белокопитово и № I-7 Силистра-Шумен-Ямбол. През територията на Община Шумен ще преминават и 23 км от автомагистрала Хемус.

Шумен има редовни автобусни линии до Варна, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Карнобат, Плиска, Преслав и други по-малки селища в района.
Функционират 19 автобусни градски линии. Редовната карта за всички тях за един месец струва 30 лева.

В града активно се развиват футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, фехтовка, вдигане на тежести и конен спорт.

Централният стадион на Шумен е „Панайот Волов“ разполага с 24 390 места, а за волейболните и баскетболни срещи се използва спортна зала „Младост“.

В Шумен функционира и конна база „Кабиюк“.

От 1970 година в района на града се провежда рали „Стари столици“ – автомобилно състезание, кръг от Националния рали-шампионат. 

В град Шумен културна дейност осъществяват различни институции – музеи, театри, галерии, библиотеки, читалища и културни центрове.
Шуменският драматично-куклен театър „Васил Друмев“ е известен с първото театрално представление в България, а богатство за града са Държавната филхармония–Шумен, Регионалният исторически музей, както и къщите-музеи на Панайот Волов, Добри Войников, Панчо Владигеров и Лайош Кошут.
Входните такси  за всички тях са символични.


ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ОКОЛО ГРАДА


Един от символите на града и любимо място както на местните жители, така и на гостите, е паметникът „Създатели на българската държава“, известен като Паметник „1300 години България“. Той се намира на 6 километра от град Шумен в най-високата част на Дунавската равнина – Шуменското плато. 
Шуменска крепост е разположена на върха на Шуменското плато и на 2 км от града. Стратегическото й място я превръща в една от най-важните военни наблюдателници за българската държава през Средновековието. 
Днес може да видите голяма част от запазените й стени, възстановената й главна порта и една от охранителните кули.
Мадарският конник е само на 17 км от Шумен. Величествени скали ограждат мястото, на което се разполага всеизвестният скален релеф и величествената крепост, намираща се на върха. Околността е обитавана още от времето на траките, а след това от римляните. 


Цената на вход за посещение в галериите и музеите е 1,00лв. за учащи и 3,00лв. за възрастни.

БИЛЕТИ ЗА КИНО ПРОЖЕКЦИИ И ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ ЗАПОЧВАТ ОТ 5,00ЛВ.