Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Русе

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Русе е най-големият български град по поречието на река Дунав и петият град по големина в страната. Разположен е на североизточната граница на страната с Румъния. Градът е административен център на община Русе и област Русе, както и икономически, транспортен, културен и образователен център от регионално и национално значение. Населението на Русе е 133 813 души по данни на НСИ към края на 2021 година.

Русе е град с двадесет и три вековна история, която започва с изграждането на тракийско селище, наследник на което през римско време става кастелът Сексагинта Приста. 


Градът е голям български индустриален център. В Русе се развива и един от първите в България индустриални паркове. Там се намира и Русенския логистичен парк. В града има и Бизнес парк, в който са разположени офисите на представителства на компании с офиси в Русе.
В Русе се намира и най-голямата Свободна безмитна зона на територията на България, както и ТЕЦ Русе Изток и ТЕЦ Русе Запад. В съвременната икономика на града преобладават отраслите на леката промишленост – шивашка, текстилна, хранително-вкусова и химическа. Развито е машиностроенето и корабостроенето. На територията на града се намира Русенската корабостроителница, която към момента не функционира. Развито е и металообработването.


Търговията в града също е силно развита, с изградени характерните за страната търговски центрове и филиали на всички национални търговски вериги. 


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 11 769.

Намери работа

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Намери работа

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

В Русе се намират 2 висши учебни заведения - Русенски университет „Ангел Кънчев“ и филиал на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) – Пловдив. Средните училища са Английска гимназия „Гео Милев“, Математическа гимназия „Баба Тонка, СУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, СУ по европейски езици „Константин-Кирил Философ“, Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, както и професионални гимназии по дървообработване и вътрешна архитектура, електротехника и електроника, икономика и управление, корабостроене и корабоводене, механотехника, облекло, промишлени технологии, селско стопанство, строителство, архитектура и геодезия, транспорт, както и туризъм. В града има спортно училище, както и средно общообразователно духовно училище, както и помощно училище „Д-р Петър Берон“.


Тук са и Първо частно СУ „Леонардо да Винчи“, Частна профилирана гимназия „Джордж Байрон“ и Частна профилирана гимназия „Джон Атанасов“.
В Русе се намира и Център за Техническо, Ученическо и Научно Творчество.


В Русе има 11 основни училища, 16 детски градини и 10 детски ясли.

Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

Град Русе разполага с Център за спешна медицинска помощ, 7 лечебни заведения за болнична помощ, 3 Диагностично-консултативни центрове, 12 медицински центрове, 2 дентални центрове и Медико-дентален център "Света Аполония" ООД.


На територията на Община Русе са разкрити и функционират 81 здравни кабинети, от които 41 са към детските градини и 40 към училищата.

 Освен градските паркове, Русе може да се похвали и с няколко уникални природни забележителности в непосредствена близост до града, сред които: 
Природен парк „Русенски Лом“ на около 20 километра южно от град Русе, където е  единственият действащ в България скален манастир, край село Басарбово – „Св. Димитър Басарбовски“; Лесопарк „Липник“ на 10 км от град Русе и смятан за най-големия лесопарк на територията на България; Западен парк „Приста“, разположен на няколко километра западно от Русе, между пътя за София и река Дунав, както и пещера Орлова чука - втората по дължина пещера в България с обща дължина на галериите 13 437 m.

 

  

Отстоящ на 310 km от София и на 75 km от румънската столица Букурещ, градът е потенциален стратегически интермодален и логистичен център на страната и на Югоизточна Европа, като се има предвид и наличието на първия в страната пътен и железопътен мост над река Дунав (Дунав мост). Река Дунав свързва града с десетте дунавски страни, както и със страните по Рейн чрез каналните връзки на Западна и Централна Европа.
Оттук минават европейски пътища Е70 и Е85, както и следните множество международни транспортни коридори: Европейски транспортен коридор No. VII (речен маршрут), Европейски транспортен коридор No. IX.


В Русе е най-голямото пристанище в българската част на река Дунав.


В града може да използвате 28 вътрешноградски линии, от които 10 тролейбусни и 18 автобусни линии. Цена за еднократен билет в рамките на града струва 1, 50 лв.
Месечната карта за всички линии струва 74.50 лева.

На територията на града има много клубове за колективни и индивидуални спортове, както и за танци и арт занимания.
Местният футбол е представен от ПФК Дунав, участник в Първа професионална лига, както и в европейските клубни турнири през 2017 година. От футболна гледна точка градът е представен и от други клубове играещи в аматьорските лиги. Градът разполага с няколко стадиона - градски стадион ‚Русе“, стадион „Дунав“ и стадион „Локомотив“, както и със спортните зали и комплекси „Дунав“, „ОЗК Арена Русе“ и „Ялта“.
Плувни комплекси и басейни също не липсват, в това число са: плувен комплекс „Норд“ в Младежки парк, Комплекс „Олимпия“ в ж.к. „Дружба 3“, комплекс „Локомотив“, закрит плувен басейн „СПАРКИ“, както и други открити и закрити басейни.

Русе често е познат като  „Малката Виена“ заради многобройните си сгради-паметници на културата в чиято архитектура са застъпени стиловете барок, необарок, модерн, неокласицизъм и сецесион. Символи на града са Доходното здание, което е един от символите на България и паметникът на Свободата. 
Освен това Русе е познат и като градът на първите неща. От Русе е започнала първата ЖП линия в България между Русе и Варна през 1866 година.  Освен това тук са се провели и първата кинопрожекция и първата театрална постановка в страната, създадени са - първата частна банка, първото петролно дружество, първата аптека, първият търговски център и още много други. Градът е свързан и с много исторически легенди. В Русе е роден и единственият нобелов лауреат с български корен Елиас Канети. 
 
Аристократичният и романтичен дух на града привлича все повече туристи, а Русе е носител на почетна награда за най-красив град в България през 2009 г., през 2018 година спечели наградата за най-добър град за живеене в България.


Градът е богат на места в които можете да прекарате ползотворно свободното си време. Сред тези места са Държавна опера Русе, Държавен куклен театър, Регионален исторически музей, в чиято експозиция се включват римската крепост „Сексагинта Приста“, Екомузей с аквариум, Пантеона на възрожденците, Средновековния град Червен, Къща-музей „Баба Тонка“, Музей на градския бит, Ивановски скални църкви. Освен това можете да посетите и музея на транспорта, както и  русенската художествена галерия или дунавската задруга на народните и художествени занаяти.


Повече информация за културния афиш в Русе, можете да откриете тук .