Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Пловдив

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И НАСЕЛЕНИЕ
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ПАРКОВЕ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО И КУЛТУРА
Пловдив е вторият по големина град в България, в който живеят и работят над 535 000 души, включително 24 000 чужденци. Той е един от най-старите живи градове в света, като началото му датира от 4000 години пр.Хр.

Пловдив е една от най-предпочитаните туристически дестинации в страната и динамично развиващ се културен и икономически център. В града се провеждат театрални, танцови и кино фестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време го правят уникален не само за Европа, но и за света. Историята на града и неповторимият му чар донесоха на Пловдив приза Европейска столица на културата през 2019 г.

Градът е разположен на кръстопът във веригата от транспортни коридори, свързващи Европа с Близкия изток. Това е превърнало Пловдив в голям промишлен и търговски център през вековете, а днес тук се провежда известният Пловдивски международен панаир, който е домакин на редица събития за представяне на стоки и обмен на опит и контакти на търговци от целия свят.

Икономика

Пловдив е една от най-бързо разрастващите се инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа и предпочитана ниършоринг локация. В града и индустриалните зони около него своята дейност развиват над 200 български и международни производствени компании, а заетите в сектора са над 71 000.

Градът е и вторият ИТ и аутсорсинг център на България с над 8000 заети и над 200 компании. Заедно с производството тези сектори съставят близо 2/3 от местната добавена стойност, което носи естествен баланс в местната икономика.

Други силно развити сектори са логистиката, търговията, туризмът и строителството.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Пловдив е академичен център с 8 университета, в които учат над 37 500 студенти, 78 училища (52 общински, 17 държавни и 9 частни, включително 1 международно училище) и 59 детски градини (52 общински, 1 държавна и 6 частни). Над 60 компании предлагат възможности за дуално обучение в 54 професионални паралелки в града, като към 2021/2022г. обучаващите са близо 1000.

Пловдив е и един от пионерите в дигитализацията на образователните процеси в Източна Европа. От 2019 г. всички 52 общински училища работят с облачни платформи (G Suite for Education и Microsoft Office 365), което позволява на учители и ученици да имат достъп до образователно съдържание онлайн, което го прави достъпно през всяко устройство и по всяко време. През учебната 2022/23 г. в града има над 100 паралелки, работещи по метода 1 към 1, в който учениците работят само с лични лаптопи и целият учебен процес е дигитализиран.

Община Пловдив финансира закупуването на модерно оборудване (компютри, лаптопи, таблети и др), както и обучението на пловдивски учители за работа с новите системи и за проектно-базирано преподаване.

Над 100 учители работят с 1400 деца. В общинските детски градини учат по метода на Мария Монтесори, който заменя остарелите методи с по-гъвкави и интерактивни и позволява на децата да са самостоятелни и любознателни.

Пловдив разполага с 23 болници и 12 ДКЦ-та, които са с държавно и общинско участие, 5 частни болници, 16 поликлиники (10 от които стоматологични) и 5 диспансера. На територията на града функционират и около 600 частни лекарски кабинети, над 30 държавни и над 120 частни аптеки.

Градът има добре развити медицински услуги, като на всеки 10 000 души от населението се падат по 85 лекари и 24 зъболекари.

„ЦарСимеонова градина“ в центъра на Пловдив е обявена е за паметник на парковото изкуство. В парка се намират известните Пеещи фонтани, които привличат хиляди пловдивчани и гости на Пловдив със своята музикална програма.

Любимо място за разходка сред природата за пловдивчани са и тепетата на града - Джендем тепе е обявен за природна забележителност, но не пропускайте и Небет тепе, Бунарджика и Сахат тепе.

Сред другите големи паркове в града са:

  • Парк „Дондуковата градина“, където се намират Природонаучният музей на Пловдив и Ритуалният дом;
  • Парк „Отдих и култура“, в непосредствена близост до който се намират Зоопаркът, Братската могила и Гребната база;
  • Парк „Лаута“, който е с площ около 420 декара и има статут на гора и е оборудван с нови пейки, барбекюта, осветление, два фитнеса на открито, тенис на маса, детски площадки и площадка за разхождане на домашни любимци.

Автомобилен
Пловдив е един от важните транспортни центрове на България. През града минават основни автомобилни пътища с международно значение: Автомагистрала А1 – „Тракия“, част от Европейски път Е80, Паневропейски транспортен коридор 4 и Паневропейски транспортен коридор 8 преминава на 5 km северно от Пловдив. В центъра на града са построени два тунела. Река Марица, протичаща през Пловдив, се преодолява чрез шест моста.

Железопътен
Пловдив е център на ЖП управление за Южна България, като оттук започват линиите за Стара Загора и Бургас, Карлово, Панагюрище, Пещера, Хисаря и Асеновград.
В границите на града има 3 ЖП гари -: „Централна гара“ (17 коловоза), гара „Тракия“ (8 коловоза) и гара „Филипово“ (8 коловоза).

Обществен транспорт
Вътрешноградският транспорт в Пловдив се осъществява по 29 автобусни и 7 маршрутни линии. Картата за градски транспорт е 50 лв за месец.
В града има 3 автогари - „Юг“, „Родопи“ и „Север“.

Велосипедна инфраструктура
Градът разполага с добре развита велосипедна мрежа, която обхваща почти всички градски райони. Общата дължина на изградените велосипедни алеи е 60 км, като това прави града с най-много велоалеи в България.

Въздушен
Летище Пловдив е единственото международно гражданско летище в Южния централен район на България.

 

Гребната база в Пловдив е олимпийски гребен канал, където се провеждат множество международни състезания по гребане. По продължителността му (5 км) има алеи за разходка и бягане и велоалеи за велосипеди и ролери.
В Пловдив е и единственият покрит колодрум в България и един от най-модерните на Балканите. Съоръжението има над 6000 седящи места и се използва за провеждане на спортни събития и концерти.
Града разполага и с плувни басейти, зали за тенис и хандбал, картинг писта, стени за катерене (сред които една от най-високите изкуствени стени за катерене в Европа- 26 м) и спортните зали „Дунав“, „Строител“, „Чайка“ и „Академик“.
Пловдив е сред най-футболните градове в България с 4 отбора в професионалния футбол – „Ботев“, „Марица“, „Локомотив“ и „Спартак“.
Международният боксов турнир „Странджа“ се провежда ежегодно от 1949 г.
В националната баскетболна лига участва най-новия баскетболен отбор БК Академик Бултекс, който играе мачовете в Зала Строител.
В българското волейболно първенство участват отборите на „Локомотив“ и „Виктория волей“ (мъже) и „Марица“ (жени). Членове на Българска федерация по баскетбол от Пловдив са клубовете: „Марица“, „Марица 1991“, „Марица Кършияка“, „Академик“ и „Академик-жени“.

 

Разходете се по главната улица на Пловдив - най-дългата пешеходна зона в Европа със своите 1750 метра дължина и разгледайте археологията на Римския стадион и античния форум. Продължете към Старият град - архитектурно-исторически резерват с множество къщи от периода на българското Възраждане, както и символът на Пловдив – Античния театър – един от най-добре запазените в света. Днес там можете да сте сред публиката на безброй музикални и театрални събития.
Културният афиш на града е толкова богат, че съвсем неслучайно Пловдив бе избран за европейска столица на културата за 2019 година. В Пловдив се провеждат около 500 събития всяка година, включително големи театрални и музикални фестивали (оперен, рок, джаз и т.н.). Задължително трябва да се насладите и на представленията на Драматичния и кукления театър в града.
Над 50 музея и галерии ви очакват с отворени врати, сред тях Градска художествена галерия и новата Изложбена зала 2019, Археологичен, Етнографски и Природонаучен музей (с експозиции от живи влечуги, риби и пеперуди, както и модерен планетариум с 3D програми). А през зимните месеци в Пловдив работи и най-голямата ледена пързалка на Балканите.
И накрая, но не на последно място - Не пропускайте артистичното сърце на Пловдив - Капана, намиращо се в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии, кварталът е особена плетеница от малки улички и събира десетки магазинчета и заведения.

За повече информация за обекти и културните събития в града, посетете страницата