Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Плевен

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Град Плевен е разположен в централната част на Мизия и е почти равноотдалечен от река Дунав и Стара планина, с добри наземни връзки е със София, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Бургас, Никопол, Свищов, Русе и Варна. Населението според данни на НСИ на града към декември 2021 година е 89 823 жители.

Плевен е седмият по големина град в България и е административен център на едноименните община Плевен и област Плевен, както и един от важните културни, образователни, икономически и транспортни центрове в страната.

Плевен е земеделски, индустриален и търговски център с диверсифицирана икономика, включваща големи производствени предприятия в областта на тежката промишленост и малки и средни предприятия от леката промишленост. Най-голям е делът на предприятията в областта на търговията и ремонта и техническото обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и на стоки за домакинството. На второ място по брой на стопанските субекти е преработващата промишленост, но предприятията от този сектор осигуряват значително по-голямо количество работни места.

За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 8 795.

Намери работа

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Намери работа

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

В града функционират 4 начални, 7 основни и 20 средни училища, сред които Математическа гимназия, Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, Национално училище по изкуствата и Спортно училище.

Висшите учебни заведения в община Плевен са от национално значение и се ползват с голям авторитет. Те са Медицинският университет и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в град Долна Митрополия, който е в непосредствена близост до града.

Децата на Плевен посещават 23 детски градини и 7 детски ясли. Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

Болничните заведения в града предоставят високо качество на здравните грижи и професионализъм на специалистите. Най-значими сред тях са Университетска многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Г. Странски”, Многопрофилната болница за активно лечение към Военно-медицинска академия, МБАЛ „АВИС-Медика”, МБАЛ „Св. Панталеймон”, УМБАЛ „Св. Марина” и УМБАЛ „Сърце и мозък”.

Парк „Кайлъка” се намира на юг от центъра на града и е обявен за защитена местност, заради богатството си от защитени животински и растителни видове. Паркът предлага великолепно съчетаващи се възможности за разходка, отдих и развлечения, като изкуствени езера и язовири, лодки и водни колела, басейни, хотели, развлекателни заведения, детски площадки, тенис кортове, зоопарк и ресторант, изцяло изграден в пещера. Тук се намира Летният театър на Плевен, както и Музеят на виното.

Скобелевият парк е създаден през 1904 г. от Комитет „Цар Освободител Александър II” в памет на загиналите руски герои в боевете за Плевен през август 1877 година. Той е сред символите на града.

Градската градина е с изцяло променена визия в последните години и е предпочитано място за отдих, спорт и изкуство от жителите и гостите на града не само заради централното си разположение. Новите зелени и пространствени решения и физическото обновяване на централната градска част на Плевен осигуряват подобрени качества на живот и нова социална среда.

На север от Плевен преминава международният първокласен автомобилен път Е-83 София – Русе - Букурещ, а автомагистрала А-2 „Хемус” от София до Варна е проектирана да преминава на 15 км южно от града. Плевен е важна гара от международната жп линия София – Букурещ – Киев - Москва, както и основно вътрешно жп направление по линията София - Варна. Трите основни входно-изходни артерии на града - от и за София, Русе и Ловеч, представляват магистрални отсечки, но се използват и изключително много за превози с местно значение, вкл. на строителни материали.

Градският транспорт в Плевен е на почти 100 % тролейбусен. Общинската фирма „Тролейбусен транспорт” поддържа 17-те линии на електротранспорта, а Плевен има една от първите в България тролейбусни мрежи. Предвижда се закупуването на нови 14 електрически автобуси и така ще бъдат подобрени връзките между отделните квартали на града. По този начин Плевен ще затвърди мястото си на първи и единствен в страната с изцяло екологично чист масов градски обществен транспорт с нулеви вредни емисии.

Едномесечната абонаментна карта за всички тролейбусни линии за граждани е на стойност 74 лв.

Плевен е един от градовете в България, от който тръгва звездната кариера на световни шампиони в художествената гимнастика, висок скок, футбол и шахмат. Много отличия носят на Плевен и състезателите по карате, лека атлетика, борба, вдигане на тежести, волейбол, тенис на маса.

Част от дейността си действащите спортни клубове осъществяват в спортен комплекс „Спартак” и зала „Балканстрой”.

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” е единствен по рода си паметник в Югозападна Европа. Изграден е по повод 100-годишнината от Освобождението на Плевен. Паметникът се издига на самото бойно поле, в Скобелевия парк музей в югозападните покрайнини на града. 
Регионалният исторически музей води началото си от основаното през 1903 година Археологическо дружество в града. Разположен е в двуетажна сграда, построена през 1888 година за нуждите на армията, а основният фонд на музея включва над 180 000 музейни единици. 

През 1982 г. точно в центъра на Плевен е изграден воден комплекс с площ от 10 дка, състоящ се от три водни каскади, водни огледала и фонтан, популярен днес като Водна каскада. Съоръжението представлява залята водна площ над 1500 кв. м с над 10 водопада, 763 струйници, 47 броя осветителни тела и 250 прожектора. Съчетанието на вода, светлина и звук е особено ефектно вечер. Каскадата работи от април до октомври. 

Може да посетите също така античното селище Сторгозия, което води началото си от пътна станция в Римската империя, намираща се в центъра на съвременния Плевен, и вероятно създадена на мястото на по-старо тракийско селище. 


В Плевен се организират много и разнообразни културни събития и фестивали,информация за тях може да получите тук.


Всички художествени галерии в Плевен са с безплатен вход.
Цената на вход за посещение в музеите е между 2 и 6 лв. 

Билетът за представление на театъра от 5 до 15 лв.
Билетът за кино е на стойност от 7 до 14 лв.