Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Перник

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Градът е разположен на двата бряга на река Струма и е най–големият в югозападна България след София. Намира се на само 30 км югозападно от София и на 70 км северно от Благоевград. Населението според данни на НСИ на града към декември 2021 година е 70 285 жители.

Перник е сред индустриалните центрове на България.

В регионалната икономика са застъпени почти всички отрасли на материалното производство, като водеща роля има черната металургия, машиностроителна и металообработваща промишленост. Нараства делът на леката промишленост – шивашка и текстилна, търговията и услугите. Значителна част от производствените фондове са преминали в частна собственост, в т.ч. и на чуждестранни фирми.

За областта през 2018 г.  БВП на човек от населението в лева е 9 153.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

В града действат 11 основни училища, Природоматематическа гимназия, Гимназия за изучаване на чужди езици, 5 среднообразователни училища, 6 професионални гимназии, спортно училище и висше училище – Европейски политехнически университет.

В Перник има 13  детски градини в някои, от които се помещават и яслени групи и 2 отделни обособени детски ясли, които разполагат със 130 места за отглеждане и възпитание на деца от тримесечна до тригодишна възраст.
Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

Здравеопазването е представено от Многопрофилна болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация ЕООД, Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести и Многопрофилна болница за активно лечение „ Рахила Ангелова“ –АД.

Централният градски парк на града е разположен по протежение на река Струма, като началото му започва от Дома на културата. Паркът е красив и добре поддържан.

Градска градина "Христо Смирненски" се намира в централната част на Перник, като последните години близо една трета от площта й е заета от спортно и друго строителство.

Други паркове, които може да посетите са Западен парк, Парк на предизвикателствата, Пригаров парк, Градската градина „Кракра Пернишки“, Археологическия резерват „Кракра“ и Пернишка крепост, както и парковете „Христо Ботев“, „Урса“, „Изток“ и „Север“.

Перник се обслужва от постоянни градски и междуселищни автобусни линии. Редовни автобусни линии има до столицата София, градовете и селата от област Перник.

Перник е важен жп възел по трасето между столицата София – Югозападна България и Гърция.

През Перник минават два паневропейски транспортни коридора - 4 чрез  европейски път E79 – автомагистрала "Люлин" и автомагистрала "Струма"; както и коридор номер 8 чрез европейски път Е871 – първокласен път в посока област Кюстендил и българо – македонската граница. Също Републикански път II-63 в посока гр. Трън и българо – сръбската граница.  

Градският транспорт в Перник се съставлява от 15 автобусни линии. 
Месечна абонаментна карта е на стойност 45лв. 

Перник се гордее с множеството спортни съоръжения и условията за развитие на спорта. Тези с най-съществено значение са „Стадион на мира“, известен и като Миньор с капацитет от 8000 седящи места, стадион „ Металург“, Комплекс Sport Park – закрита зала за мини футбол, Ръгби стадион „Валяците“, спортна зала „Борис Гюдеров“ (бивша „Миньор“) с капацитет 2000 седящи места, ледената пързалка Ice Park, Спортен комплекс АСАТ – тенис кортове, както и редица спортни зали.

Минният  музей е разположен в запазените галерии на първия български рудник, които са с дължина около 630 м. Чрез автентични експонати може да се проследи развитието на минното дело в България и е единствен по рода си на Балканския полуостров.

Посетете също така историческия музей в града, както задължително и средновековната крепост Кракра, в която има и сцена, на която се поставят театрални представления и концерти. В  Дворецът на културата, който при построяването си е бил най-големият комплекс за културно средище на целия Балкански полуостров, може да посетите общинския драматичен театър на Перник.

Цената на вход за посещение в галериите и музеите ще намерите тук.

Перник се гордее и с един от най-големите фестивали в Европа – международният маскараден кукерски фестивал „Сурва“. Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове, както е и нейно седалище за България, а през 2009 г. официално е обявен за европейска карнавална столица заради този фестивал.
Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.
На 2 декември 2015 г. обичаят ”Сурва” в Пернишко официално влезе в списъка на ЮНЕСКО.

Забележителности около Перник

Антично светилище на траките се намира  до Автомагистрала „Струма“, край с. Дрен, на около 19 – 20 км южно от гр. Перник.

Пещера Духлата е най-дългата пещера в България – обща дължина над 18 км. Намира се в югозападната част на планината Витоша, до село Боснек, Представлява сложна пещерна система на шест етажа с множество входове. Името на пещерата идва от звука, който издава вятърът при входа й.

Природен резерват "Острица" е една от най-старите защитени природни територии в нашата страна. Разположен е по  склоновете на връх Острица, между Пернишката и Радомирската котловина, а долината на Струма и язовир "Студена" я отделят от Витоша.