Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Габрово

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Габрово се намира в Централна България и е разположен по поречието и е познат като най-дългия град в България. С дължина около 25 километра и ширина на места само около 1 километър той се разпростира по поречието на река Янтра. Населението му към декември е  51 217 жители.

 

Габрово е в непосредствена близост до географския център на България – известният ски курорт Узана. 

Градът се отличава с изключително висока степен на индустриализация. Преработващата промишленост създава над половината от добавената стойност в общината. Водещ подотрасъл е машиностроителният сектор и инструменталното производство. Габрово е предпочитан като инвестиционна дестинация заради достъпа до инженерен талант и традиционните клъстерни връзки в машиностроенето и силовата електроника. Градът има необходимата екосистема, за да се превърне в родно място на нови глобални продукти с приложение в индустрията.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 13 510.

Градът е известен и като световна столица на хумора и сатирата.

 

Намери работа

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчепрания ни трудов пазар.

Намери работа

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчепрания ни трудов пазар.

В града функционират 6 начални и основни и 6 средни училища, сред които професионални гимназии и природоматематическа гимназия. Създаден е и Център за специална образователна подкрепа. 


Габрово разполага с едно висше училище – Технически университет, като обучението в него се извършва в три факултета с 24 катедри.


В Габрово има 10 детски градини и 3 детски ясли. Таксата за детска градина в града е 57,4 лева на месец.

Здравната грижа в града е предоставена от редица здравни заведения, като най-значимите сред тях са МБАЛ „Свети Пантелеймон“, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести, два Диагностично- консултативни центъра, както и Болничен медицински център и още два Медицински центъра. Създадена е и Клиника за холистична медицина.

Емблематичният парк "Маркотея" е изцяло осъвременен и реконструиран. Паркът е с площ 45 декара и е атрактивно място за отдих.


Парк „Градинката с мечето” е централният парк в града. Паркът е в самия център на града в непосредствена близост до Театъра, общината, Домът на културата, двете библиотеки и централния площад.

Габрово е свързан с по-големите градове в страната и околностите чрез автобусен транспорт. Има изградена и железопътна инфраструктура, свързваща околните селища.


В града функционира вътрешен градски транспорт от автобуси, които свързват всички части на града.
Карта за градски транспорт може да бъде закупена на стойност 35лв.

В Габрово се развиват и практикуват множество спортни дисциплини. Градът има традиции в развитието на лека атлетика, баскетбол, волейбол, хандбал и футбол.


Спортните обекти в гр. Габрово със съществено значение са: Спортна зала „Орловец“, Стадион „Априлов“, Спортно игрище „Христо Смирненски“ и Спортен комплекс „Христо Ботев“.

 

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ заема важна позиция в културното развитие на град Габрово, заедно с Регионалния исторически музей, който е една от най-старите културни институции в града. Емблематичен за Габрово е Домът на хумора и сатирата, който е с национално, но и световно значение. 

Може да посетите и Националния музей на образованието, който се намира в едно от крилата на Априловската гимназия. 

ЦЕНАТА НА КИНО БИЛЕТИТЕ,ЗАПОЧВА ОТ 8,00ЛВ. 

 

Забележителности около Габрово


Етнографски музей на открито „Етър“ е музей на открито в едноименния квартал на Габрово.
Представлява възстановка на българския бит, култура и занаятчийство. Той е първият по рода си музей в България и е част от Стоте национални туристически обекта.


Архитектурно-исторически резерват Боженци в красивото габровско селце Боженци е един от най-впечатляващите архитектурни резервати в България. Намира се на 15 км източно от гр. Габрово и е познат със запазените си в автентичен вид възрожденски къщи и обществени сгради.
МАИР „Боженци“ работи без почивен ден.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГРАДА,ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ И ВХОДНИ ТАКСИ,МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК.