Габрово

Габрово се намира в Централна България и е разположен по поречието и е познат като най-дългия град в България. С дължина около 25 километра и ширина на места само около 1 километър той се разпростира по поречието на река Янтра.
Населението му по данни на НСИ към декември 2021г. е 48 133 жители.

 

Габрово е в непосредствена близост до географския център на България – известният ски курорт Узана. 

Градът се отличава с изключително висока степен на индустриализация. Преработващата промишленост създава над половината от добавената стойност в общината. Водещ подотрасъл е машиностроителният сектор и инструменталното производство. Габрово е предпочитан като инвестиционна дестинация заради достъпа до инженерен талант и традиционните клъстерни връзки в машиностроенето и силовата електроника. Градът има необходимата екосистема, за да се превърне в родно място на нови глобални продукти с приложение в индустрията.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението в лева е 13 510.

Градът е известен и като световна столица на хумора и сатирата.

 

  В града функционират 6 начални и основни и 6 средни училища, сред които професионални гимназии и природоматематическа гимназия. Създаден е и Център за специална образователна подкрепа. 


  Габрово разполага с едно висше училище – Технически университет, като обучението в него се извършва в три факултета с 24 катедри.


  В Габрово има 10 детски градини и 3 детски ясли. Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

  Здравната грижа в града е предоставена от редица здравни заведения, като най-значимите сред тях са МБАЛ „Свети Пантелеймон“, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести, два Диагностично- консултативни центъра, както и Болничен медицински център и още два Медицински центъра. Създадена е и Клиника за холистична медицина.

  Емблематичният парк "Маркотея" е изцяло осъвременен и реконструиран. Паркът е с площ 45 декара и е атрактивно място за отдих.


  Парк „Градинката с мечето” е централният парк в града. Паркът е в самия център на града в непосредствена близост до Театъра, общината, Домът на културата, двете библиотеки и централния площад.

  Габрово е свързан с по-големите градове в страната и околностите чрез автобусен транспорт. Има изградена и железопътна инфраструктура, свързваща околните селища.


  В града функционира вътрешен градски транспорт от автобуси, които свързват всички части на града. 
  Карта за градски транспорт може да бъде закупена на стойност 35лв.

  В Габрово се развиват и практикуват множество спортни дисциплини. Градът има традиции в развитието на лека атлетика, баскетбол, волейбол, хандбал и футбол.


  Спортните обекти в гр. Габрово със съществено значение са: Спортна зала „Орловец“, Стадион „Априлов“, Спортно игрище „Христо Смирненски“ и Спортен комплекс „Христо Ботев“.

  Драматичен театър „Рачо Стоянов“ заема важна позиция в културното развитие на град Габрово, заедно с Регионалния исторически музей, който е една от най-старите културни институции в града. Емблематичен за Габрово е Домът на хумора и сатирата, който е с национално, но и световно значение. 

  Може да посетите и Националния музей на образованието, който се намира в едно от крилата на Априловската гимназия. 

  ЦЕНАТА НА КИНО БИЛЕТИТЕ,ЗАПОЧВА ОТ 8,00ЛВ. 

   

  Забележителности около Габрово


  Етнографски музей на открито „Етър“ е музей на открито в едноименния квартал на Габрово.
  Представлява възстановка на българския бит, култура и занаятчийство. Той е първият по рода си музей в България и е част от Стоте национални туристически обекта.


  Архитектурно-исторически резерват Боженци в красивото габровско селце Боженци е един от най-впечатляващите архитектурни резервати в България. Намира се на 15 км източно от гр. Габрово и е познат със запазените си в автентичен вид възрожденски къщи и обществени сгради.
  МАИР „Боженци“ работи без почивен ден.

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГРАДА,ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ И ВХОДНИ ТАКСИ,МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК.

  Кариера и живот,[object Object],в България

  Кариера и живот
  в България

  Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.