Bulgaria wants you logo
Rotating arrow icon

Този профил е деактивиран.
Желаеш ли да активираш профила си отново?

Ще получиш имейл за активация

Къде те искаме?

Добрич

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ИКОНОМИКА
РАБОТОДАТЕЛИ
ОБРАЗОВАНИЕ
ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ОТДИХ
ТРАНСПОРТ
СПОРТ
ИЗКУСТВО, КУЛТУРА И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Добрич е разположен в южната част на географския район Добруджа и е предпочитан от много хора именно заради близостта си до Черно море – брегът е на само 30 км, а Варна на 45. Населението на града по данни на НСИ към края на 2021 година е 79 269 жители.

Днес Добрич е съвременен промишлено-аграрен и транспортен център на Добруджанския край, един от десетте най-големи градове на България – важен културен, икономически и административен център в североизточния икономически регион на страната.

Добрич е промишлено-аграреият и транспортен център на Добруджанския край – важен културен, икономически и административен център в североизточния икономически регион на страната. Икономическият профил на Добрич се определя от хранително-вкусовата промишленост, която дава над 50% от обема на градската промишленост, а също така и леката промишленост с производство на мъжка и дамска конфекция, мебели, платове, кожи, жакардови изделия. Богатата селскостопанска област осигурява ценни суровини не само за региона, но и за цялата страна.


За областта през 2018 г. БВП на човек от населението, в лева е 9 176.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Кариера и живот
в България

Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.

Съществуващата училищна мрежа в достатъчна степен удовлетворява интересите на младежите и потребностите на икономиката. Във всеки микрорайон на града има разкрито квартално общообразователно училище, което дава възможност за осъществяване на задължителното образование на подрастващите.


В града има 30 училища и гимназии, 19 детски градини и 3 детски ясли.
Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.


Съществуват още Добруджански технологичен колеж към Технически университет- Варна, Педагогически колеж към Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“, както и Висше Училище Международен Колеж.

Здравното обслужване на населението на територията на Община град Добрич е организирано от добре изградена и структурирана мрежа от здравни заведения.


МБАЛ Добрич е основана още през 1866 г., като общият брой на леглата за активно болнично лечение в момента е 352, разпределени в 26 отделения. Средногодишният брой на пациентите, които се лекуват в болницата е 19 000. За здравето на пациентите се грижат 144 лекари, 177 специалисти по здравни грижи, 142 санитари и 78 помощен персонал.


На територията на града се намират и Центърът за Психично Здраве „д-р Петър Станчев – Добрич“ , ДКЦ-I Добрич“ ООД , ДКЦ II и МЦ „ДОБРИЧ“ ЕООД-в сградата на МБАЛ ДОБРИЧ.

Градският парк „Св. Георги“ се намира в непосредствена близост до централната пешеходна зона на Добрич. В обновената паркова площ са изградени нови функционални зони като скейтпарк, единствен по рода си в България, рок сцена, птиче езеро с острови и наблюдателници, ледено езеро, полуостров с пейки, нови площадчета и др. Възстановени са места от парка като алеята на влюбените, серпентината с многостъпалната водна каскада, островчето със сводестия мост, както и всички останали мостчета в парка.


Центърът за защита на природата и животните към Зоопарка в града е уникален както за България, така и за Източна Европа. Създаден по българо-швейцарски проект, зоопаркът е с обща площ 160 декара и е първата лицензирана зоологическа градина в България. Днес там живеят над 100 животни от 40 вида.

Летище Варна се намира само на 45 km от обособения регионален център – гр. Добрич. Целогодишно оперират редовни линии до определени европейски градове. Територията на област Добрич се пресича от шосейни пътища – към Черноморското крайбрежие‚ международния транзитен път по транспортния паралел „Север-Юг“ – Румъния, Молдова, Полша, Украйна и Русия. Пътната мрежа на Добрич гарантира достъп до морски и речни пристанища и терминали.


Железопътен възел свързва Добрич със столицата‚ крайбрежието, Румъния и европейски страни.


В гр. Добрич има два вида градски транспорт – автобусен и маршрутен.
Картата за градски транспорт на месечна база е 30 лева.

Добрич разполага с добре развита спортна база, която създава условия за активното организиране на национални и международни състезания, за привличането на тренировъчни лагери на чуждестранни отбори.


Най-големите спортни комплекси са „Изида“ и „Русалка“, като към “Изида” принадлежи и зимна база. В града има също и конна база. Сред големите спортни клубове са ФК Добруджа, ВК Добруджа 07, СК Простор.

Днес Добрич е утвърден културен център, а грижите, които се полагат за развитието на художествената култура в града, са големи. 
Сред задължителните за посещение са Етнографска къща, която се намира в центъра на града, а експозицията в нея представя дома и бита на добруджанеца. 


Архитектурно-етнографският музей „Стария Добрич“ пък е музей на открито, където се съхраняват, представят и развиват традиционните добруджански занаяти от края на ХIХ и първата половина на ХХ век. 


Къщата музей „Йордан Йовков“ се намира в централната част на гр. Добрич. През 1976 г. тя е обявена за паметник на културата. 4 години по-късно е открит и дом-паметникът „Йордан Йовков“.


Препоръчваме да посетите още Мемориален комплекс Военно гробище, Музея по нова и най-нова история, Художествената галерия, Драматичния театър „Йордан Йовков“, както и Регионалния исторически музей.


Още за културния живот, както и цените за посещения на различните музеи, галерии и други институции на територията на града може да намерите тук. 


Други

Добрич е прочут още от ХІХ век със своя ежегоден панаир, който привлича търговци от всички краища на турската империя, а през 1993 г. Добричкия панаир е възроден и модернизиран. На него се показват новите технологии, машини и съоръжения за селското стопанство, както и постиженията в земеделието. Добричкият панаир е спечелил доверието на агробизнеса от България и чужбина, превръщайки се в традиционен форум.