Новини

< Назад
27.12.2022

За 10 месеца България изнесе стоки за рекордните 80 млрд. лв.

За първите десет месеца на годината бизнесът в България е изнесъл стоки за рекордните 80 млрд. лв. Толкова голям стойностен обем никога не е наблюдаван в стопанската история на страната – нито към октомври, нито за цяла година. Благодарение на ускорената инфлация и ръста в поръчките от фирмите в България експортът расте с приблизително 41% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт към края на октомври.

Според статистиката две трети от износа, или малко над 52 млрд. лв., отиват към най-големия търговски партньор на България – Европейския съюз. Това представлява ръст от близо 43% за година. Експортът към трети страни надхвърля 26 млрд. лв., като расте най-осезаемо към Украйна, Турция и Сърбия.

Научи повече: https://www.economic.bg/bg/a/view/za-10-meseca-bylgarija-iznese-stoki-za-rekordnite-80-mlrd-lv

 

 

Източник: 

За първите десет месеца на годината бизнесът в България е изнесъл стоки за рекордните 80 млрд. лв. Толкова голям стойностен обем никога не е наблюдаван в стопанската история на страната – нито към октомври, нито за цяла година. Благодарение на ускорената инфлация и ръста в поръчките от фирмите в България експортът расте с приблизително 41% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт към края на октомври.Според статистиката две трети от износа, или малко над 52 млрд. лв., отиват към най-големия търговски партньор на България – Европейския съюз. Това представлява ръст от близо 43% за година. Експортът към трети страни надхвърля 26 млрд. лв., като расте най-осезаемо към Украйна, Турция и Сърбия.Научи повече: https://www.economic.bg/bg/a/view/za-10-meseca-bylgarija-iznese-stoki-za-rekordnite-80-mlrd-lv  Източник: