Новини

< Назад
19.05.2023

Вдигат с 81% парите за социално слаби

Социално слабите у нас ще получават значително по-голямо обезщетение. От 1 юни средната помощ за бедните ще достига 176,01 лева, а това е с 81% повече спрямо текущите 97,38 лева.

Границата за получаване на това държавно подпомагане няма да бъде линията на бедност, а 30% от нея, което е равно на 151,20 лева.

Заместник социалният министър Надя Клисурска, съобщи пред „24 часа“, че почти двойно повече хора ще бъдат включени в новите програми за помощи. От 1 юни хората ще могат да се възползват от допълнителни 3 месеца социални помощи, дори и след като започнат работа. С цел да се избегнат злоупотреби, всеки човек може да се възползва веднъж годишно.

От 6 на 3 месеца ще бъде намален срокът, през който безработните трябва да се регистрират в бюрото по труда. Също така ще бъдат намалени дните, от 14 дни на 40 часа, в които трябва да полагат обществено полезен труд. Хората, които са самотни родители на деца до 3 години, бременни жени, хора с увреждания или хора, които се грижат за болен роднина, ще бъдат освободени от това условие.

Сума, равна на линията на бедност, ще бъде предоставяна на пълнолетни младежи, които напускат социални домове, с цел да покрият първоначалните си нужди. За първи път сираците ще получат подкрепа, като единственото условие е да се регистрират в бюрото по труда.

Също така, ще се увеличи еднократната помощ при бедствия и аварии и тя не стане 1512 лева, което е три пъти над линията на бедност.  До момента хората, чиито домове са били засегнати, получаваха само 375 лева.

Една от най-очакваните промени е отпадането на критерия за площта на жилището. Според текущите правила, човек не се счита за беден, в случай, че живее в голямо жилище. Например сам пенсионер трябва да живее в малък апартамент, за да получава помощ,  двойка - в двустаен апартамент  и семейство с четири души - в тристаен.

От 1 юни се облекчава и условието, да не се е прехвърлял имот срещу заплащане или чрез дарение през последните 5 години. Този срок ще бъде променен на 2 години.

Към линията на бедност ще бъдат включени и помощи за отопление, а границата ще бъде 30%, както при социалните помощи.

При целевата помощ за отопление до момента социално слабите хора трябваше да отговарят на множество условия, включително индивидуално изчислен месечен доход за последните 6 месеца, съобразен с възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието или липсата на съжителство и други хора.

Помощта за семействата няма да се прекрати, в случай, че децата спрат да учат, но ще се намалява с 3% за родителите на деца от 4 до 16 години и с 5% за отписали се ученици на възраст от 16 до 18 години. Сред условията за получаване на социални помощи е изискването кандидатстващите да нямат фирми.

Социално слабите у нас ще получават значително по-голямо обезщетение. От 1 юни средната помощ за бедните ще достига 176,01 лева, а това е с 81% повече спрямо текущите 97,38 лева.Границата за получаване на това държавно подпомагане няма да бъде линията на бедност, а 30% от нея, което е равно на 151,20 лева.Заместник социалният министър Надя Клисурска, съобщи пред „24 часа“, че почти двойно повече хора ще бъдат включени в новите програми за помощи. От 1 юни хората ще могат да се възползват от допълнителни 3 месеца социални помощи, дори и след като започнат работа. С цел да се избегнат злоупотреби, всеки човек може да се възползва веднъж годишно.От 6 на 3 месеца ще бъде намален срокът, през който безработните трябва да се регистрират в бюрото по труда. Също така ще бъдат намалени дните, от 14 дни на 40 часа, в които трябва да полагат обществено полезен труд. Хората, които са самотни родители на деца до 3 години, бременни жени, хора с увреждания или хора, които се грижат за болен роднина, ще бъдат освободени от това условие.Сума, равна на линията на бедност, ще бъде предоставяна на пълнолетни младежи, които напускат социални домове, с цел да покрият първоначалните си нужди. За първи път сираците ще получат подкрепа, като единственото условие е да се регистрират в бюрото по труда.Също така, ще се увеличи еднократната помощ при бедствия и аварии и тя не стане 1512 лева, което е три пъти над линията на бедност.  До момента хората, чиито домове са били засегнати, получаваха само 375 лева.Една от най-очакваните промени е отпадането на критерия за площта на жилището. Според текущите правила, човек не се счита за беден, в случай, че живее в голямо жилище. Например сам пенсионер трябва да живее в малък апартамент, за да получава помощ,  двойка - в двустаен апартамент  и семейство с четири души - в тристаен.От 1 юни се облекчава и условието, да не се е прехвърлял имот срещу заплащане или чрез дарение през последните 5 години. Този срок ще бъде променен на 2 години.Към линията на бедност ще бъдат включени и помощи за отопление, а границата ще бъде 30%, както при социалните помощи.При целевата помощ за отопление до момента социално слабите хора трябваше да отговарят на множество условия, включително индивидуално изчислен месечен доход за последните 6 месеца, съобразен с възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието или липсата на съжителство и други хора.Помощта за семействата няма да се прекрати, в случай, че децата спрат да учат, но ще се намалява с 3% за родителите на деца от 4 до 16 години и с 5% за отписали се ученици на възраст от 16 до 18 години. Сред условията за получаване на социални помощи е изискването кандидатстващите да нямат фирми.