Новини

< Назад
03.11.2022

Schneider Electric разширява „умната“ си фабрика в Пловдив и се отказва от газа

Френската група Schneider Electric започва разширението на своята „умна“ фабрика в Пловдив. Компанията ще постави три нови производствени линии и въпреки все по-голямата автоматизация във фабриката ще открие и около 100 нови работни места. Компанията ще изгради и първата в България иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие. Това стана ясно по време на първата копка на разширението на завода.

Внедряването на три нови производствени линии за автоматични прекъсвачи ще увеличи общия обем на продукцията на компанията в Пловдив с близо 30%. Към настоящия момент производствената база на Schneider Electric в Пловдив произвежда над 40 милиона автоматични прекъсвача годишно, а след разширението броят им ще надхвърли 50 милиона. Инвестицията е в размер на около 60 млн. евро.

Както Economic.bg писа през юни разширяването е следствие на нарасналото търсене и увеличения обем на поръчките към българското предприятие.

Сбогом на газа

Успоредно с експанзията на „умната“ фабрика Schneider Electric дават старт и на енергиен проект, който ще направи базата независима от природен газ. В завода в Пловдив ще бъде изградена геотермална централа за отопление и охлаждане, която е и първата такава инсталация в страната. Ходът идва в момент на рекордни цени на природния газ и призиви за ограничаване на потреблението заради разкрива в отношенията с богатата на синьо гориво Русия.

Иновацията е от затворен тип и не черпи термални води, а използва само земната температура. Такъв тип системи са не само по-иновативни, но и по-екологични. Те не променят естествения воден цикъл, за разлика от системите, които черпят и връщат вода в подпочвените слоеве.

С помощта на термопомпени агрегати топлината ще се използва за отопление през зимата и охлаждане през лятото.

Schneider Electric ще разчита за разширенията си на български компании. Главен изпълнител на цялостния проект е Сиенит строителна група, а геотермалната система ще бъде изградена също от българска компания - ReEnergy Engineering. 

През последните три години Schneider Electric бележи значително развитие на дейността си в България. През 2019 г. фабриката в Пловдив получи сертификат за „умна“ фабрика и оттогава вече 70% от процесите в нея за автоматизирани. С разширението и внедряването на новите три производствени линии този дял ще продължи да нараства успоредно с увеличаването на персонала до границата от 1000 души.

Източник: 
Френската група Schneider Electric започва разширението на своята „умна“ фабрика в Пловдив. Компанията ще постави три нови производствени линии и въпреки все по-голямата автоматизация във фабриката ще открие и около 100 нови работни места. Компанията ще изгради и първата в България иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие. Това стана ясно по време на първата копка на разширението на завода.Внедряването на три нови производствени линии за автоматични прекъсвачи ще увеличи общия обем на продукцията на компанията в Пловдив с близо 30%. Към настоящия момент производствената база на Schneider Electric в Пловдив произвежда над 40 милиона автоматични прекъсвача годишно, а след разширението броят им ще надхвърли 50 милиона. Инвестицията е в размер на около 60 млн. евро.Както Economic.bg писа през юни разширяването е следствие на нарасналото търсене и увеличения обем на поръчките към българското предприятие.Сбогом на газаУспоредно с експанзията на „умната“ фабрика Schneider Electric дават старт и на енергиен проект, който ще направи базата независима от природен газ. В завода в Пловдив ще бъде изградена геотермална централа за отопление и охлаждане, която е и първата такава инсталация в страната. Ходът идва в момент на рекордни цени на природния газ и призиви за ограничаване на потреблението заради разкрива в отношенията с богатата на синьо гориво Русия.Иновацията е от затворен тип и не черпи термални води, а използва само земната температура. Такъв тип системи са не само по-иновативни, но и по-екологични. Те не променят естествения воден цикъл, за разлика от системите, които черпят и връщат вода в подпочвените слоеве.С помощта на термопомпени агрегати топлината ще се използва за отопление през зимата и охлаждане през лятото.Schneider Electric ще разчита за разширенията си на български компании. Главен изпълнител на цялостния проект е Сиенит строителна група, а геотермалната система ще бъде изградена също от българска компания - ReEnergy Engineering. През последните три години Schneider Electric бележи значително развитие на дейността си в България. През 2019 г. фабриката в Пловдив получи сертификат за „умна“ фабрика и оттогава вече 70% от процесите в нея за автоматизирани. С разширението и внедряването на новите три производствени линии този дял ще продължи да нараства успоредно с увеличаването на персонала до границата от 1000 души.Източник: