Новини

< Назад
28.12.2022

Политическата криза в България вероятно ще „посиви“ икономиката

Изсветляване на икономиката през 2021 г. отчита в годишния си доклад Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Изгледите за 2022 г. обаче са по-скоро негативни, като това се дължи както на политическата криза в страната, така и на прогнозите за слаб икономически растеж в края на годината.

Сивата икономика през 2021 г.

Според индекса на АИКБ делът на сивата икономика се е свил през 2021 г. до малко над 21% и е близо до най-ниската си стойност от 2019 г. Въпреки това той все още остава по-висок от средния за Европейския съюз.

Общата тенденция е за изсветляване на икономиката и е факт в последните десетина години. Изключение правят 2014 и 2020 г., които са свързани с кризи – съответно КТБ и политическата криза и пандемията и последвалия от нея удар по икономическата активност. Годините на икономическа криза са свързани с „посивяване на икономиката“, тъй като фирмите изпитват по-често затруднения и предприемат сиви практики.

И миналата година традиционно секторите с най-висок дял на сивата икономика остават ресторантьорство, хотелиерство, строителство и селско стопанство.

Добрата новина е, че през 2021 г. се повишава събираемостта на ДДС и на акциза от алкохолни напитки. Проблемите остават при администрирането на втора допълнителна работа.

Научи повече: https://www.economic.bg/bg/a/view/politicheskata-kriza-v-bylgarija-verojatno-shte-posivi-ikonomikata 

 

Източник: 

Изсветляване на икономиката през 2021 г. отчита в годишния си доклад Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Изгледите за 2022 г. обаче са по-скоро негативни, като това се дължи както на политическата криза в страната, така и на прогнозите за слаб икономически растеж в края на годината.Сивата икономика през 2021 г.Според индекса на АИКБ делът на сивата икономика се е свил през 2021 г. до малко над 21% и е близо до най-ниската си стойност от 2019 г. Въпреки това той все още остава по-висок от средния за Европейския съюз.Общата тенденция е за изсветляване на икономиката и е факт в последните десетина години. Изключение правят 2014 и 2020 г., които са свързани с кризи – съответно КТБ и политическата криза и пандемията и последвалия от нея удар по икономическата активност. Годините на икономическа криза са свързани с „посивяване на икономиката“, тъй като фирмите изпитват по-често затруднения и предприемат сиви практики.И миналата година традиционно секторите с най-висок дял на сивата икономика остават ресторантьорство, хотелиерство, строителство и селско стопанство.Добрата новина е, че през 2021 г. се повишава събираемостта на ДДС и на акциза от алкохолни напитки. Проблемите остават при администрирането на втора допълнителна работа.Научи повече: https://www.economic.bg/bg/a/view/politicheskata-kriza-v-bylgarija-verojatno-shte-posivi-ikonomikata  Източник: