Новини

< Назад
24.01.2023

Облекчаването на трудовата имиграция и програмите за обучение са ключови за пазара на труда у нас

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) за пореден път подчерта нуждата от облекчаване на режима за внос на работна сила и стартиране на повече програми за обучение, като решение на голяма част от проблемите на пазара на труда у нас. Това стана ясно по време на проведена среща с изпълнителния директор на Агенция по заетостта Полина Маринова.

„Липсата на човешки ресурси е един от двата най-сериозни проблема, пред който е изправен бизнесът в момента. Наша основна цел е да работим за облекчаване на трудовата имиграция по примера на най-добрите европейски практики. За българските работодатели няма нищо по-добро от местните кадри, но за съжаление тях ги няма на пазара на труда. По данни на НСИ безработицата у нас е на санитарния минимум,  под 4%“, заяви председателя на УС на АИКБ Васил Велев.

Изпълнителният директор на агенцията Полина Маринова посочи, че през 2023 г. се предвижда обединяване на повече финансови стимули в една програма, която работодателите могат да използват за наемане на работници.

„След по-малко от месец предстои стартиране на два проекта, както и  „Родители в заетост“, която е добре позната на бизнеса и на семействата с малки деца, за които се осигуряват детегледачи. Новият проект „Започвам работа“ е с 3 компонента, насочени към т.нар. неактивни лица, т.е. тези, които не учат, не работят, а и не търсят работа, като няма да има ограничения по отношение на възраст, престой като безработен, наличие на трайни увреждания и др.“, допълни още Маринова.

Експертите от Агенцията посочиха още няколко възможности, върху които работят, за облекчаване на предприятията при наемане на кадри. Сред тях са възможността за електронно подписване и отчитане на договори и стартирането на обучения с ваучери чрез електронна система.

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) за пореден път подчерта нуждата от облекчаване на режима за внос на работна сила и стартиране на повече програми за обучение, като решение на голяма част от проблемите на пазара на труда у нас. Това стана ясно по време на проведена среща с изпълнителния директор на Агенция по заетостта Полина Маринова.„Липсата на човешки ресурси е един от двата най-сериозни проблема, пред който е изправен бизнесът в момента. Наша основна цел е да работим за облекчаване на трудовата имиграция по примера на най-добрите европейски практики. За българските работодатели няма нищо по-добро от местните кадри, но за съжаление тях ги няма на пазара на труда. По данни на НСИ безработицата у нас е на санитарния минимум,  под 4%“, заяви председателя на УС на АИКБ Васил Велев.Изпълнителният директор на агенцията Полина Маринова посочи, че през 2023 г. се предвижда обединяване на повече финансови стимули в една програма, която работодателите могат да използват за наемане на работници.„След по-малко от месец предстои стартиране на два проекта, както и  „Родители в заетост“, която е добре позната на бизнеса и на семействата с малки деца, за които се осигуряват детегледачи. Новият проект „Започвам работа“ е с 3 компонента, насочени към т.нар. неактивни лица, т.е. тези, които не учат, не работят, а и не търсят работа, като няма да има ограничения по отношение на възраст, престой като безработен, наличие на трайни увреждания и др.“, допълни още Маринова.Експертите от Агенцията посочиха още няколко възможности, върху които работят, за облекчаване на предприятията при наемане на кадри. Сред тях са възможността за електронно подписване и отчитане на договори и стартирането на обучения с ваучери чрез електронна система.