Новини

< Назад
06.11.2023

Надежда Нейнски: Промяната на държавата започна от промяната на всеки един от нас

Виена_лектори (2)

"Говорим за промяна да държавата, но промяната на държавата започна от промяната на всеки един от нас. Когато започне промяната в мисленето, да мислим какво можем да дадем, а не да вземем, тогава ще започне и промяната в държавата." Това заяви дипломатът и бивш външен министър Надежда Нейнски в рамките на форума за българи в чужбина „Кариера и живот – защо в България?“, организиран от Bulgaria Wants You.

"България има нужда от светли хора, от хора, които вярват, че светът се променя и че доброто винаги побеждава.", посочи тя. Пред сънародниците ни във Виена Нейнски каза, че си спомня голямата си мечта - да замине за чужбина и да се реализирам там. "В първите години на промените беше много актуално американски, западни компании да търсят млади хора.", припомни бившият ни външен министър. Тя разказа и личната си история и опит, одобрението ѝ от фондация за специализация в САЩ.

„Първите ми месеци в Америка бяха изключително трудни, бях изчислила, че имам 13 долара на ден. Бях оставила семейство и деца в България, но исках неистово да бъда част от този свят.“, сподели Нейнски. Във връзка с времето, в което тя заема поста министър на външните работи, Нейнски коментира: „За да бъдеш успешен министър, трябва да имаш идея каква България искаш да видиш. В тогавашното външно министерство не всички споделяха нашите виждания за България“.

„Не е драма, че не всички мислим по един и същи начин, драма е, когато някой поставя интересите на България след интересите на някоя друга държава.“, посочи дипломатът. По думите ѝ страхът е онова, което парализира човешките възможности: „Няма хора, които да не са бъркали през живота си, но не всички могат да се изправят и да продължат“.

„Българите сме от малцината народи, които в чужбина ругаят собствената си държава. Ние винаги сме страдали от комплекса от недооценяване, склонни сме да омаловажаваме онова, което можем да направим и постигнем. Това, което ни липсва, е, че не умеем да работим в екип. Това, което се случва с нас, е резултат от дългите години комунизъм.“, каза още Надежда Нейнски.

„Това, което искам да видя в моята България, е да видя, че всеки може да успее с честен труд, без да бъде човек на някого, без да даде пари.“, добави тя.

Сред лекторите на събитието беше и журналистът и продуцент Георги Тошев. Той разказа няколко истории за българи, които са се завърнали и са успели в България. „Трябва да приемем, че нашето завръщане в България не е нашият провал, а нашият избор.“, коментира Тошев. "Не забравяйте от какво сте направени, защото вярвам, че всички сте направени от мечти.", пожела той при откриването на форума.

Събитието на Bulgaria Wants You е подкрепено от Посолството на България в Австрия и „Societa Bulgarica“ - Сдружението на българите във Виена. 

Основни медийни партньори на „Кариера и живот – защо в България?“ са Българската телеграфна агенция, bTV, „24 часа“ и Economic.bg. 

Източник: https://www.bta.bg/bg/bg-world/562703-nadezhda-neynski-promyanata-na-darzhavata-zapochna-ot-promyanata-na-vseki-edin- 

"Говорим за промяна да държавата, но промяната на държавата започна от промяната на всеки един от нас. Когато започне промяната в мисленето, да мислим какво можем да дадем, а не да вземем, тогава ще започне и промяната в държавата." Това заяви дипломатът и бивш външен министър Надежда Нейнски в рамките на форума за българи в чужбина „Кариера и живот – защо в България?“, организиран от Bulgaria Wants You."България има нужда от светли хора, от хора, които вярват, че светът се променя и че доброто винаги побеждава.", посочи тя. Пред сънародниците ни във Виена Нейнски каза, че си спомня голямата си мечта - да замине за чужбина и да се реализирам там. "В първите години на промените беше много актуално американски, западни компании да търсят млади хора.", припомни бившият ни външен министър. Тя разказа и личната си история и опит, одобрението ѝ от фондация за специализация в САЩ.„Първите ми месеци в Америка бяха изключително трудни, бях изчислила, че имам 13 долара на ден. Бях оставила семейство и деца в България, но исках неистово да бъда част от този свят.“, сподели Нейнски. Във връзка с времето, в което тя заема поста министър на външните работи, Нейнски коментира: „За да бъдеш успешен министър, трябва да имаш идея каква България искаш да видиш. В тогавашното външно министерство не всички споделяха нашите виждания за България“.„Не е драма, че не всички мислим по един и същи начин, драма е, когато някой поставя интересите на България след интересите на някоя друга държава.“, посочи дипломатът. По думите ѝ страхът е онова, което парализира човешките възможности: „Няма хора, които да не са бъркали през живота си, но не всички могат да се изправят и да продължат“.„Българите сме от малцината народи, които в чужбина ругаят собствената си държава. Ние винаги сме страдали от комплекса от недооценяване, склонни сме да омаловажаваме онова, което можем да направим и постигнем. Това, което ни липсва, е, че не умеем да работим в екип. Това, което се случва с нас, е резултат от дългите години комунизъм.“, каза още Надежда Нейнски.„Това, което искам да видя в моята България, е да видя, че всеки може да успее с честен труд, без да бъде човек на някого, без да даде пари.“, добави тя.Сред лекторите на събитието беше и журналистът и продуцент Георги Тошев. Той разказа няколко истории за българи, които са се завърнали и са успели в България. „Трябва да приемем, че нашето завръщане в България не е нашият провал, а нашият избор.“, коментира Тошев. "Не забравяйте от какво сте направени, защото вярвам, че всички сте направени от мечти.", пожела той при откриването на форума.Събитието на Bulgaria Wants You е подкрепено от Посолството на България в Австрия и „Societa Bulgarica“ - Сдружението на българите във Виена. Основни медийни партньори на „Кариера и живот – защо в България?“ са Българската телеграфна агенция, bTV, „24 часа“ и Economic.bg. Източник: https://www.bta.bg/bg/bg-world/562703-nadezhda-neynski-promyanata-na-darzhavata-zapochna-ot-promyanata-na-vseki-edin-