Новини

< Назад
20.03.2023

Мисия възможна: Как три жени развиват културно предприемачество в Северозапада

Сдружение “Книгини“ e НПО в обществена полза. То е създадено от три дами – Мария Дончева, Първолета Николова и Зорница Панайотова – млади, енергични и креативни. Идеята за сдружението се заражда през 2018 г., когато Мария попада на статия, в която открива ценна информация за културното предприемачество и начините, чрез които културата може да бъде фактор за регионалното развитие. Така, на един обяд, разговаряйки по темата какво прави Международната организация на градовете на книгата (International Organisation of Book Towns), трите дами решават, че могат да направят същото в Северозападна България.

Тогава ми направи впечатление концепцията за градовете и селата на книгата, която датира от 60-те или 70-те години на XX в. и решихме, че и нашата страна може да има село на книгата”, разказва пред Economic.bg Мария Дончева от Сдружение “Книгини”.

Трите жени измислят името на сдружението за 30 секунди. То представлява съчетание между “книги“ и “княгини“. Освен трактовката “Княгини на книгите“, съвсем спокойно може да ги асоциирате с Княгини на иновациите, примера, сърдечността и подкрепата.

Когато стартирахме, имахме много смели очаквания от гледна точка на това, че ще бъдем разбрани и че ще можем да получим финансова подкрепа, за да реализираме целите си. След това обаче многократно ни казваха, че книги и предприемачество са две несъвместими неща. Тогава разбрахме, че ще вървим по доста труден път и ще извикаме неволята, за да ни научи. Така и стана”, каза от своя страна Първолета Николова от Сдружение “Книгини”.

Така, без дори да са кандидатствали, сдружението става част от Международната организация на градовете и селата на книгите, която успява да види потенциала в трите млади дами.

“Към момента даже от чужбина вземат пример от нас и черпят опит – предстои да бъде обявено такова село на книгата близо до Барселона. Освен това, гордеем се и с факта, че Мария Дончева стана секретар на организацията и е част от управителния ѝ съвет”, допълни Първолета.

„Дивият“ Северозапад

Една от основните цели на трите дами е да направят Северозапада едно по-добро място за живеене и казват, че абсолютно всичко в този регион ги вдъхновява. И въпреки че повечето хора заминават за столицата или в чужбина, трите дами вярват, че когато човек е талантлив и прави нещо с желание и сърце, няма териториално деление. И проблемите в по-малките населени места стават лесно разрешими.

Научи повече тук: https://www.economic.bg/bg/a/view/misija-vyzmojna-kak-tri-jeni-razvivat-kulturno-predpriemachestvo-v-severozapada

Сдружение “Книгини“ e НПО в обществена полза. То е създадено от три дами – Мария Дончева, Първолета Николова и Зорница Панайотова – млади, енергични и креативни. Идеята за сдружението се заражда през 2018 г., когато Мария попада на статия, в която открива ценна информация за културното предприемачество и начините, чрез които културата може да бъде фактор за регионалното развитие. Така, на един обяд, разговаряйки по темата какво прави Международната организация на градовете на книгата (International Organisation of Book Towns), трите дами решават, че могат да направят същото в Северозападна България.Тогава ми направи впечатление концепцията за градовете и селата на книгата, която датира от 60-те или 70-те години на XX в. и решихме, че и нашата страна може да има село на книгата”, разказва пред Economic.bg Мария Дончева от Сдружение “Книгини”.Трите жени измислят името на сдружението за 30 секунди. То представлява съчетание между “книги“ и “княгини“. Освен трактовката “Княгини на книгите“, съвсем спокойно може да ги асоциирате с Княгини на иновациите, примера, сърдечността и подкрепата.Когато стартирахме, имахме много смели очаквания от гледна точка на това, че ще бъдем разбрани и че ще можем да получим финансова подкрепа, за да реализираме целите си. След това обаче многократно ни казваха, че книги и предприемачество са две несъвместими неща. Тогава разбрахме, че ще вървим по доста труден път и ще извикаме неволята, за да ни научи. Така и стана”, каза от своя страна Първолета Николова от Сдружение “Книгини”.Така, без дори да са кандидатствали, сдружението става част от Международната организация на градовете и селата на книгите, която успява да види потенциала в трите млади дами.“Към момента даже от чужбина вземат пример от нас и черпят опит – предстои да бъде обявено такова село на книгата близо до Барселона. Освен това, гордеем се и с факта, че Мария Дончева стана секретар на организацията и е част от управителния ѝ съвет”, допълни Първолета.„Дивият“ СеверозападЕдна от основните цели на трите дами е да направят Северозапада едно по-добро място за живеене и казват, че абсолютно всичко в този регион ги вдъхновява. И въпреки че повечето хора заминават за столицата или в чужбина, трите дами вярват, че когато човек е талантлив и прави нещо с желание и сърце, няма териториално деление. И проблемите в по-малките населени места стават лесно разрешими.Научи повече тук: https://www.economic.bg/bg/a/view/misija-vyzmojna-kak-tri-jeni-razvivat-kulturno-predpriemachestvo-v-severozapada