Новини

< Назад
27.03.2022

Министерски съвет, Агенция по заетостта и Веселин Дремджиев са големите победители в конкурса „Икономика на светло“ на АИКБ

Министерски съвет на Р България, Агенция по заетостта и предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ са големите победители в Националния конкурс „Икономика на светло“, който Асоциация на индустриалния капитал в България организира ежегодно. Наградите, които се провеждат за девети път, се връчват в три категории - „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“, „За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“ и „За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика“.

Гости на събитието бяха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, председателят на комисията по труда, социалната и демографска политика, председателят на ИСС Зорница Русинова и още много представители на законодателната власт, бизнеса, неправителствени организации и социални партньори.

Министерският съвет на Р България взе приза в категорията за „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“. Наградата бе връчена решението, с което МС одобри програма за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия. Номинирани в категорията бяха още Министерство на труда и социалната политика, Национална агенция за приходите, както и народните представители Любомир Каримански, Ива Митева, Андрей Гюров, Георги Свиленски и Георги Ганев.

Победител в категория „За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“ стана Агенция по заетостта. Отличието бе присъдено за проведената кампания на Европейския орган по труда за сезонна работа „Права през всички сезони. Грамоти в категорията получиха още Асоциация свободен енергиен пазар, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и Пейсера България.

Предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТВ1 са тазгодишният победител в категорията „Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика“. Те пребориха конкуренцията на разследващия журналист на Нова ТВ Васил Иванов, предаването „Още от деня“ на БНТ и БТА, които бяха отличени с грамоти.

Номинациите за наградите бяха направени чрез широко обществено допитване сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всички социални партньори, членовете на Обществения съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика, в чийто състав влизат представители на редица държавни институции, и медиите. Победителите се излъчиха чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, което е съставено от над 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет по Ограничаване и превенция на неформалната икономика и недекларираната заетост и др.

Конкурсът има за цел да открои и награди водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивите практики. Така за поредна година АИКБ поощрява предприемането на активни действия в борбата с неформалната икономика и популяризира градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда. Наградите са част от цялостната дейност на АИКБ за повишаване обществената нетърпимост към неформалната икономика, поощряване предприемането на активни действия в тази посока и популяризиране градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.

Номинациите за наградите бяха направени чрез широко обществено допитване сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всички социални партньори, членовете на Обществения съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика, в чиито състав влизат представители на редица държавни институции, и медиите. Победителите ще се излъчат чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, което е съставено от 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет за Ограничаване и превенция на неформалната икономика и недекларираната заетост и др.