Новини

< Назад
04.05.2023

МФ: Готвим се усилено за приемане на еврото от 2025 г.

Членството в еврозоната е приоритет за нашата страна, казват от министерството

България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не по-късно от 1 януари 2025 г. Това заявяват от Министерството на финансите. 

От МФ отбелязват, че подготовката и напредъкът на страната ни за членство в еврозоната са обсъдени на срещите на министъра на финансите Росица Велкова с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и с еврокомисаря Валдис Домбровскис на заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе на 28 и 29 април в Стокхолм. Дискутирани са също въпросът за овладяването на инфлацията и мерките на правителството в тази посока, както и очакванията за дефицит по бюджета. От МФ припомнят, че информация за разговорите е разпространена от пресцентъра на ведомството. 

Във връзка със спекулации в медиите, свързани с процесите по присъединяването на страната ни към еврозоната, Министерството на финансите категорично заявява, че на тези срещи не е повдигана темата за отлагане на въвеждането на еврото в България след 1 януари 2025 г., пише в съобщението. 

Научи повече тук: https://businessnovinite.bg/bg-biznes/mf-gotvim-se-usileno-za-priemane-na-evroto-ot-2025-g.html 

Членството в еврозоната е приоритет за нашата страна, казват от министерствотоБългария полага усилия да бъде готова да приеме еврото не по-късно от 1 януари 2025 г. Това заявяват от Министерството на финансите. От МФ отбелязват, че подготовката и напредъкът на страната ни за членство в еврозоната са обсъдени на срещите на министъра на финансите Росица Велкова с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и с еврокомисаря Валдис Домбровскис на заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе на 28 и 29 април в Стокхолм. Дискутирани са също въпросът за овладяването на инфлацията и мерките на правителството в тази посока, както и очакванията за дефицит по бюджета. От МФ припомнят, че информация за разговорите е разпространена от пресцентъра на ведомството. Във връзка със спекулации в медиите, свързани с процесите по присъединяването на страната ни към еврозоната, Министерството на финансите категорично заявява, че на тези срещи не е повдигана темата за отлагане на въвеждането на еврото в България след 1 януари 2025 г., пише в съобщението. Научи повече тук: https://businessnovinite.bg/bg-biznes/mf-gotvim-se-usileno-za-priemane-na-evroto-ot-2025-g.html