Новини

< Назад
23.06.2021

Компасът за добро кариерно ориентиране сочи към IT сектора

Последната година и половина се оказа изпитание за издръжливостта и адаптивността на хората и бизнеса. Светът сякаш спря от една страна, но от друга с много бързи темпове се устреми към бъдещето. Технологиите се оказаха неизменна част от всички сфери на живота – образованието, търговията, комуникациите, ... Това направи ИТ сектора един от малкото облагодетелствани от световната пандемия.

Напълно в тон с глобалната картина ИТ секторът в България е най-бързо развиващият се сегмент от нашата икономика. Софтуерната индустрия формира в голяма степен бизнес лицето на страната ни пред света. За миналата година бележи ръст от 10% в приходите и нови 3500 работни места. Бизнесът търси все повече талантливи кадри, не само в столицата, а и в останалите градове на страната. Тенденцията работещите в тази сфера да могат да се развиват кариерно „отвсякъде“, става причина все по-голям брой служители да избират да живеят и да работят от отдалечени красиви кътчета на страната, където има създадена инфраструктура и свързаност. Това, заедно с доброто заплащане го прави една от най-атрактивните сфери за кариерно развитие. Друга положителна тенденция е, че много от новонаетите в софтуерни компании у нас са българи, завърнали се от чужбина. Въпреки огромният интерес обаче, бурно развиващият се бранш продължава да страда от липса на кадри.

В България има изключителни ИТ компании, които работят за нашия и за чуждите пазари. Съвсем скоро престижната платформа за B2B рейтинг и оценка – Clutch обяви Melon за най-добрата софтуерна компания у нас за 2020 година. Тя е сертифициран златен партньор на Майкрософт и член на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Имат офиси в София, Велико Търново и Скопие. Преди 15 години започват като малък приятелски проект на няколко находчиви българи, а днес в нея работят над 200 млади и висококвалифицирани специалисти в областта на уеб и мобилните технологии, DevOps, системна поддръжка, интерактивните медии, UX/UI и осигуряване на качество. Melon са един от страхотните примери, че успехът в България е възможен.

Последната година и половина се оказа изпитание за издръжливостта и адаптивността на хората и бизнеса. Светът сякаш спря от една страна, но от друга с много бързи темпове се устреми към бъдещето. Технологиите се оказаха неизменна част от всички сфери на живота – образованието, търговията, комуникациите, ... Това направи ИТ сектора един от малкото облагодетелствани от световната пандемия.Напълно в тон с глобалната картина ИТ секторът в България е най-бързо развиващият се сегмент от нашата икономика. Софтуерната индустрия формира в голяма степен бизнес лицето на страната ни пред света. За миналата година бележи ръст от 10% в приходите и нови 3500 работни места. Бизнесът търси все повече талантливи кадри, не само в столицата, а и в останалите градове на страната. Тенденцията работещите в тази сфера да могат да се развиват кариерно „отвсякъде“, става причина все по-голям брой служители да избират да живеят и да работят от отдалечени красиви кътчета на страната, където има създадена инфраструктура и свързаност. Това, заедно с доброто заплащане го прави една от най-атрактивните сфери за кариерно развитие. Друга положителна тенденция е, че много от новонаетите в софтуерни компании у нас са българи, завърнали се от чужбина. Въпреки огромният интерес обаче, бурно развиващият се бранш продължава да страда от липса на кадри.В България има изключителни ИТ компании, които работят за нашия и за чуждите пазари. Съвсем скоро престижната платформа за B2B рейтинг и оценка – Clutch обяви Melon за най-добрата софтуерна компания у нас за 2020 година. Тя е сертифициран златен партньор на Майкрософт и член на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Имат офиси в София, Велико Търново и Скопие. Преди 15 години започват като малък приятелски проект на няколко находчиви българи, а днес в нея работят над 200 млади и висококвалифицирани специалисти в областта на уеб и мобилните технологии, DevOps, системна поддръжка, интерактивните медии, UX/UI и осигуряване на качество. Melon са един от страхотните примери, че успехът в България е възможен.