Новини

< Назад
10.03.2023

Хампарцумян: Поскъпването на жилищните кредити ще е плавно

Жилищните кредити ще поскъпват не рязко, а плавно. Няма да имаме катастрофални събития, но поскъпването на кредита е нещо нормално, коментира банкерът Левон Хампарцумян в интервю за БНТ.

Припомняме, че на 1 март Българската народна банка (БНБ) изчисли нов, по-висок основен лихвен процент (ОЛП) в България. От 1 март той се увеличава с 0.35 пр. пункта до 2.17%.

По думите на Хампарцумян това е това е нормалният начин и инструмент, който БНБ има и с който се противопоставя на нарастването на инфлацията.

Когато депозитите носиха отрицателни лихви, това бе ненормално и банките даваха евтини кредити, за да изкарат пари от депозитите. Централната банка ги наказваше с такса върху излишъка от депозитите“, обясни банкерът.

Очаква се депозитите да почнат да бъдат по-доходоносни. Много е вероятно лихвите по тях да достигнат до 3%, тъй като по думите на експерта, Европейската централна банка и Фед ще задържат за по-дълго високите лихви. Така инфлацията се очаква да падне до 4-6%.

Включително и в България при положение, че се управлява прилично и следваме тенденциите на другите държави“, обясни банкерът.

Научи повече тук.

 

Жилищните кредити ще поскъпват не рязко, а плавно. Няма да имаме катастрофални събития, но поскъпването на кредита е нещо нормално, коментира банкерът Левон Хампарцумян в интервю за БНТ.Припомняме, че на 1 март Българската народна банка (БНБ) изчисли нов, по-висок основен лихвен процент (ОЛП) в България. От 1 март той се увеличава с 0.35 пр. пункта до 2.17%.По думите на Хампарцумян това е това е нормалният начин и инструмент, който БНБ има и с който се противопоставя на нарастването на инфлацията.Когато депозитите носиха отрицателни лихви, това бе ненормално и банките даваха евтини кредити, за да изкарат пари от депозитите. Централната банка ги наказваше с такса върху излишъка от депозитите“, обясни банкерът.Очаква се депозитите да почнат да бъдат по-доходоносни. Много е вероятно лихвите по тях да достигнат до 3%, тъй като по думите на експерта, Европейската централна банка и Фед ще задържат за по-дълго високите лихви. Така инфлацията се очаква да падне до 4-6%.Включително и в България при положение, че се управлява прилично и следваме тенденциите на другите държави“, обясни банкерът.Научи повече тук.