Новини

< Назад
28.02.2023

Как ще се плащат данъците след въвеждане на еврото в България?

Ето какво отговарят от БНБ и финансовото министерство.

България отложи с една година целевата дата за влизане в еврозоната - сега тя е 1 януари 2025г. Подготовката обаче продължава с пълна сила. А централната банка и финансовото министерсво се надяват да успеят да разсеят опасенията на част от българите по пътя към еврото. За целта бяха публикувани Въпроси и отговори за еврозоната. Сред най-често задаваните въпроси от потребителите подадат тези за данъците и дали приемането на еврото ще доведе до промяна на договори. 

Как ще се плащат данъците след въвеждане на еврото в България?

С въвеждането на еврото всички данъци, такси и други плащания към държавата и общините трябва да се извършват в евро. Изключение от това правило ще се прави в периода на двойното обращение на лева и еврото, т.е. един месец от датата на въвеждане на еврото. 

След датата на въвеждане на еврото в България възстановяването на недължимо платени или събрани преди въвеждането на еврото суми за данъци, държавни или общински такси, задължителни осигурителни вноски, глоби и имуществени санкции, и други публични задължения, ще се извършва в евро.

Научи повече тук: https://businessnovinite.bg/finansi/kak-shte-se-plashtat-danacite-sled-vavezhdane-na-evroto-v-balgarija.html

Ето какво отговарят от БНБ и финансовото министерство.България отложи с една година целевата дата за влизане в еврозоната - сега тя е 1 януари 2025г. Подготовката обаче продължава с пълна сила. А централната банка и финансовото министерсво се надяват да успеят да разсеят опасенията на част от българите по пътя към еврото. За целта бяха публикувани Въпроси и отговори за еврозоната. Сред най-често задаваните въпроси от потребителите подадат тези за данъците и дали приемането на еврото ще доведе до промяна на договори. Как ще се плащат данъците след въвеждане на еврото в България?С въвеждането на еврото всички данъци, такси и други плащания към държавата и общините трябва да се извършват в евро. Изключение от това правило ще се прави в периода на двойното обращение на лева и еврото, т.е. един месец от датата на въвеждане на еврото. След датата на въвеждане на еврото в България възстановяването на недължимо платени или събрани преди въвеждането на еврото суми за данъци, държавни или общински такси, задължителни осигурителни вноски, глоби и имуществени санкции, и други публични задължения, ще се извършва в евро.Научи повече тук: https://businessnovinite.bg/finansi/kak-shte-se-plashtat-danacite-sled-vavezhdane-na-evroto-v-balgarija.html