Новини

< Назад
01.03.2022

Как да си върнем загубените здравни права лесно и безболезнено?

Да се окажеш неосигурен в най-неподходящия момент.  В подобна ситуация може да попадне всеки от нас, независимо колко изряден данъкоплатец си мисли, че е.

Как да възстановим здравните права или съответно да прекъснем осигуряването си навън, след като се завърнем от чужбина?

Връщаме се вкъщи след прекарано известно време зад граница. Направили сме нужните стъпки, за да бъдем осигурени по време на престоя си там. През ум обаче не ни е минавало, че прибирайки се в България можем да се окажем с отнети здравни права.

Осигурителният ни статус бива прекъснат, ако за последните 3 години не сме внесли повече от 3 вноски в България. Разбира се, никой не ни предупреждава за проблема, непосредствено след завръщането ни. Разбираме, че сме с прекратен здравен статус в моментите, в които ни се налага да се възползваме от него – най-често в лекарския кабинет.

Последното нещо, от което имаме нужда тогава, е да се занимаваме със сложни и тромави административни процедури. Затова най-често избираме да си спестим главоболието и да заплатим здравните си осигуровки, които вече сме платили по време на престоя си навън - повторно, този път в България.

Всичко това, разбира се, не е нужно. Има процедура, която позволява заплатените от нас здравни осигуровки в чужбина да бъдат признати у нас.  Не всичко обаче е толкова просто, колкото звучи. Възстановяването на прекратените здравни права може да се окаже труден и бавен процес, често обвързан със срокове, преводи и огромно количество документация. Хаос, в който често възниква въпросът: „От къде да започна?“

За да си спестим главоболията и излишно разхождане до най-различни институции, можем да се възползваме от приложения като WHISP https://www.whisphealth.com. Платформа, която може да спаси завръщащите се съграждани от административния хаос. WHISP може да ни преведе през институционалния лабиринт по лесен и достъпен начин. Научете как тук.

Приложението предлага две услуги за тази цел: Да възстановим здравните права след пребиваване в страна от ЕС и след престой в държава, извън европейското семейство. Еднократната такса, която заплащаме за услугата е символична и може да ни спести над 2000 лева разходи, в зависимост от ситуацията, в която сме попаднали и най-вече: време, което можем да инвестираме в себе, а не чакайки на гише.

Така че, ако преди известно време сте се завърнали от чужбина, прекарали сте там повече от 6 месеца и сте плащали осигуровки в съответната страна, може би е редно да проверите състоянието на здравния си статус. Ако се окаже, че сте загубили своите здравноосигурителни права, без паника - вече знаете какво да направите. 

Разберете повече на:
https://www.whisphealth.com

Автор: Милена Енчева

Да се окажеш неосигурен в най-неподходящия момент.  В подобна ситуация може да попадне всеки от нас, независимо колко изряден данъкоплатец си мисли, че е.Как да възстановим здравните права или съответно да прекъснем осигуряването си навън, след като се завърнем от чужбина?Връщаме се вкъщи след прекарано известно време зад граница. Направили сме нужните стъпки, за да бъдем осигурени по време на престоя си там. През ум обаче не ни е минавало, че прибирайки се в България можем да се окажем с отнети здравни права.Осигурителният ни статус бива прекъснат, ако за последните 3 години не сме внесли повече от 3 вноски в България. Разбира се, никой не ни предупреждава за проблема, непосредствено след завръщането ни. Разбираме, че сме с прекратен здравен статус в моментите, в които ни се налага да се възползваме от него – най-често в лекарския кабинет.Последното нещо, от което имаме нужда тогава, е да се занимаваме със сложни и тромави административни процедури. Затова най-често избираме да си спестим главоболието и да заплатим здравните си осигуровки, които вече сме платили по време на престоя си навън - повторно, този път в България.Всичко това, разбира се, не е нужно. Има процедура, която позволява заплатените от нас здравни осигуровки в чужбина да бъдат признати у нас.  Не всичко обаче е толкова просто, колкото звучи. Възстановяването на прекратените здравни права може да се окаже труден и бавен процес, често обвързан със срокове, преводи и огромно количество документация. Хаос, в който често възниква въпросът: „От къде да започна?“За да си спестим главоболията и излишно разхождане до най-различни институции, можем да се възползваме от приложения като WHISP https://www.whisphealth.com. Платформа, която може да спаси завръщащите се съграждани от административния хаос. WHISP може да ни преведе през институционалния лабиринт по лесен и достъпен начин. Научете как тук.Приложението предлага две услуги за тази цел: Да възстановим здравните права след пребиваване в страна от ЕС и след престой в държава, извън европейското семейство. Еднократната такса, която заплащаме за услугата е символична и може да ни спести над 2000 лева разходи, в зависимост от ситуацията, в която сме попаднали и най-вече: време, което можем да инвестираме в себе, а не чакайки на гише.Така че, ако преди известно време сте се завърнали от чужбина, прекарали сте там повече от 6 месеца и сте плащали осигуровки в съответната страна, може би е редно да проверите състоянието на здравния си статус. Ако се окаже, че сте загубили своите здравноосигурителни права, без паника - вече знаете какво да направите. Разберете повече на: https://www.whisphealth.comАвтор: Милена Енчева