Новини

< Назад
29.12.2022

ICT индустрията може да стане първа по приходи в България до 2026 г.

Поредна силна година изпраща българската софтуерна индустрия. Стъпваща върху стабилната основа на шесткратния ръст на оперативните си приходи през последното десетилетие и окрилена от повсеместния порив към дигитализация, тя гледа с нескрита амбиция към идните години. Очакванията на бранша са, че към 2026 г. той може да е в топ три или дори на първо място по приходи в българската икономика. Хоризонтът за този сценарий е широк, но голямото предизвикателство пред реализацията му остава острият недостиг на кадри. 

„От БАСКОМ Барометъра е ясно, че софтуерният сектор всяка година расте с огромни проценти, а от догодина този ръст ще е още по-експоненциален. Но цялата българска икономика или ще настигне останалите държави, или ще изостане отчайващо“, предупреди Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която днес представи традиционния си годишен доклад БАСКОМ Барометър, изготвен от CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co.

Какво казват числата?

Прогнозата за приключващата 2022 г. е, че ICT секторът ще отбележи 25.9% ръст на приходите. Около 80% от очакваните постъпления от 7.34 млрд. лв. отново са от износ. Общо за последните 10 години секторът е увеличил над 6 пъти оперативните си приходи.

Изчисленията показват, че софтуерният сектор достига 4.5% спрямо БВП на България през 2022 г., като за последните 10 години делът му се е увеличил тройно.

Очакванията са през тази година софтуерният бранш да внесе в бюджета 214 млн. лв. повече данъци и такси в сравнение с 2021 г., когато е вкарал в хазната с общо 1.055 млрд. лв. данъчни постъпления.

 

Научи повече: https://www.economic.bg/bg/a/view/ict-industrijata-moje-da-stane-nomer-edno-v-bylgarija-do-2026-g 

 

Източник: 

Поредна силна година изпраща българската софтуерна индустрия. Стъпваща върху стабилната основа на шесткратния ръст на оперативните си приходи през последното десетилетие и окрилена от повсеместния порив към дигитализация, тя гледа с нескрита амбиция към идните години. Очакванията на бранша са, че към 2026 г. той може да е в топ три или дори на първо място по приходи в българската икономика. Хоризонтът за този сценарий е широк, но голямото предизвикателство пред реализацията му остава острият недостиг на кадри. „От БАСКОМ Барометъра е ясно, че софтуерният сектор всяка година расте с огромни проценти, а от догодина този ръст ще е още по-експоненциален. Но цялата българска икономика или ще настигне останалите държави, или ще изостане отчайващо“, предупреди Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която днес представи традиционния си годишен доклад БАСКОМ Барометър, изготвен от CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co.Какво казват числата?Прогнозата за приключващата 2022 г. е, че ICT секторът ще отбележи 25.9% ръст на приходите. Около 80% от очакваните постъпления от 7.34 млрд. лв. отново са от износ. Общо за последните 10 години секторът е увеличил над 6 пъти оперативните си приходи.Изчисленията показват, че софтуерният сектор достига 4.5% спрямо БВП на България през 2022 г., като за последните 10 години делът му се е увеличил тройно.Очакванията са през тази година софтуерният бранш да внесе в бюджета 214 млн. лв. повече данъци и такси в сравнение с 2021 г., когато е вкарал в хазната с общо 1.055 млрд. лв. данъчни постъпления. Научи повече: https://www.economic.bg/bg/a/view/ict-industrijata-moje-da-stane-nomer-edno-v-bylgarija-do-2026-g  Източник: