Новини

< Назад
18.05.2023

Георги К. Първанов: Сигурността на работното място не съществува

„Завършването на висше образование до голяма степен гарантира както заетост, така и по-добро заплащане като процентът на безработните висшисти е паднал от 3,5% на 2%.“ това каза HR експертът Георги К. Първанов за Bulgaria Wants You и допълни, че все още има професии, които изискват завършването на определено висше училище. Първанов заяви, че тези работодатели продължават приоритетно да поставят формалното образование, но не изключи факта, че на пазара на труда днес се считат за плюсове и завършването в чужбина или професионалния опит там. По думите му има и освежаване на пазара и вече опитът и личностните умения и качества могат да вземат превес пред завършеното образование. Така професионалист с добро портфолио може да надделее при заемането на определено работно място пред висшист, който няма изготвено такова.

Средната заплата в страната наближава 1900 лв., а тази в София достига 2700 лв. бруто каза още експертът и заяви: „Това дали едно учебно заведение е близо до град, който предлага възможности, вече е второстепенно.“. Той даде пример с университетите в Свищов и Благоевград, където завършилите с една идея по-трудно могат да намерят работа в района и продължават своята професионална реализация извън страната или се ориентират към продължаване на образованието в чужбина.

Нашето законодателство е изостава в сравнение с други страни Европейския съюз по отношение на гъвкавата заетост и налага някои ограничения в тази посока.“ Според Първанов бизнесът в колаборация в младите хора заедно намира решения, които държавата все още не може да оптимизира. По този начин, въпреки че на пазара на труда в момента навлиза едно цяло поколение от млади хора, които по думите на експерта, не знаят какво е безработица и с личностни качества, амбиция и желание за работа шансът да останат извън пазара на труда е много малък.

Георги K. Първанов прогнозира, че не след дълго заедно на едно работно място рамо до рамо ще работят четири  и дори пет поколения. Ако тази прогноза се реализира, смяната на професия ще се превърне във все по-често явление и работещите ще трябва да приложат повече гъвкавост, адаптивност и желание за работа цял живот, тъй като дори и по-напредналата възраст няма да бъде гарант за запазване на работно място.

Сигурността на работното място не съществува.“, категоричен е Георги K. Първанов. По думите му се очертават прелюбопитни времена от гледна точка на трудовия пазар, през които ще се наблюдава сблъсък не само на поколенията и възможностите, но и на традиционното и дигиталното.

Той каза, че в момента има две притеснителни тенденции на трудовия пазар. Едната, която посочи е засищането и достигането на максимума на заплащане в ИТ сферата, а другата е, че ChatGPT и изкуственият интелект навлизат с много бързо темпо в ежедневието ни.

„Въпрос на време е ChatGPT да бъде обвързан със социалните медии и да навакса с информацията за последните две години. Някои от дейностите, свързани със счетоводство, изготвяне на заплатите, преводи, дигитален маркетинг, дори и някои функции на професиите, свързани с човешки ресурси, ще бъдат  заменени, автоматизирани и дори частично или изцяло ще отпаднат, което според мен трябва да се приеме като решение.“ Първанов съобщи, че има работна група в ЕС, която работи по проектозакон за забавяне или ограничаване на развитието на ChatGPT решения и изкуствен интелект или за допълнително данъчно облагане.