Новини

< Назад
14.03.2023

Газът през март - с 14% по-евтин

В ценовия микс за месеца са включени количества природен газ от „Чирен“

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. март в размер на 106,74 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 33,54 % от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.  

Научи повече тук: https://businessnovinite.bg/bg-biznes/gazat-prez-mart-s-14-po-evtin.html 

В ценовия микс за месеца са включени количества природен газ от „Чирен“Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. март в размер на 106,74 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 33,54 % от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.  Научи повече тук: https://businessnovinite.bg/bg-biznes/gazat-prez-mart-s-14-po-evtin.html