Новини

< Назад
07.12.2022

Еврозоната влиза в рецесия

За пети пореден месец се понижава бизнес активността в еврозоната, което предполага, че икономиката на валутната зона се насочва към лека рецесия, тъй като потребителите намаляват разходите си на фона на растящата инфлация. Това показва най-новото проучване на Стандард енд Пуърс Глоубъл (S&P Global).

Окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) за страните от еврозоната се е повишил до 47,8 пункта през ноември. Всички стойности на показателя под 50 пункта показва свиване на бизнес активността, а над това равнище - нейното разширяване.

Този пети пореден месечен спад, отчетен от индекса на мениджърите по доставки, увеличава вероятността еврозоната да се плъзне към рецесия, коментира данните Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в (S&P Global Market Intelligence), цитиран от БТА. Въпреки това, в момента спадът остава скромен, като намаляването на общия темп на свиване през ноември означава, че засега регионът изглежда ще изпита спад на брутния си вътрешен продукт от едва 0,2 на сто, добави той.

Научи какво мислят икономистите и техните изчисления тук.

За пети пореден месец се понижава бизнес активността в еврозоната, което предполага, че икономиката на валутната зона се насочва към лека рецесия, тъй като потребителите намаляват разходите си на фона на растящата инфлация. Това показва най-новото проучване на Стандард енд Пуърс Глоубъл (S&P Global).Окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) за страните от еврозоната се е повишил до 47,8 пункта през ноември. Всички стойности на показателя под 50 пункта показва свиване на бизнес активността, а над това равнище - нейното разширяване.Този пети пореден месечен спад, отчетен от индекса на мениджърите по доставки, увеличава вероятността еврозоната да се плъзне към рецесия, коментира данните Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в (S&P Global Market Intelligence), цитиран от БТА. Въпреки това, в момента спадът остава скромен, като намаляването на общия темп на свиване през ноември означава, че засега регионът изглежда ще изпита спад на брутния си вътрешен продукт от едва 0,2 на сто, добави той.Научи какво мислят икономистите и техните изчисления тук.