Новини

< Назад
16.03.2023

Дойде ли време да излезем от балона на филтрите?

Български учен предлага софтуер срещу филтрите на информация, които водят до малко гледни точки и позволяват фалшиви новини.

Чували ли сте за български учен, който още през 2014 г. предлага софтуер, с чиято помощ може да се реши проблемът с балоните на филтрите? С филтрирането на информацията онлайн така, че в резултат получаваме само ограничен поглед, малко гледни точки. Проблемът е в основата на голяма част от други онлайн трудности – невъзможността за пълноценна комуникация, радикализирането, фалшивите новини…  

Проф. Юлита Василева от 30 години изследва компютрите и света, който те създадоха. Тя има късмета като учен да попадне в област, изживяла невероятен възход; като преподавател да се докосне до отношенията с технологиите на няколко поколения. Проф. Василева познава и изучава технологичната страна на компютърния свят, но още по-голямо внимание отделя на социалните му аспекти. 

Според концепцията, която тя и колегите ѝ предлагат преди почти десетилетие, е напълно възможно потребителите сами да регулират филтрите си по отношение на информацията, която получават. Да, тогава по темата далеч не се говори толкова много, но като че ли днес повече от всякога е дошъл моментът да потърсим свежи идеи в тази посока.

Научи повече тук: https://businessnovinite.bg/tehnologii/dojde-li-vreme-da-izlezem-ot-balona-na-filtrite.html