Новини

< Назад
06.11.2023

Близо 40 хиляди души наброява българската общност в Австрия, обяви посланик Десислава Найденова-Господинова

Десислава Найденова - Господинова (1)

"В Австрия, по официална статистика към началото на тази година, българската общност наброява малко под 40 хиляди души, със средна възраст – малко под 34 години, при средна възраст за населението на Австрия – с 10 години повече." Тези данни изнесе посланикът ни в Австрия Десислава Найденова-Господинова по време на кариерния форум за българи в чужбина „Кариера и живот – защо в България?“, който се проведе в събота във Виена.

"На този фон българската общност в Австрия е една от най-добре организираните български общности, с цели 19 структури, различни по характер, църковна община, български училища – шест, със своите филиали навсякъде в Австрия – девет на брой, български медии, културни, просветни организации, самодейни състави, изброи дипломатическият ни представител. Всички те имат особена роля, която е много по-широка и надхвърля заявената, а именно те да бъдат дом, в който всеки се чувства свой, и да бъдат мост към родината.", посочи посланикът ни.

По думите ѝ самият факт, че съществуват всички тези организации, е проявление на осъзнатата потребност и ангажираност да бъде запазен българският дух, език, култура и традиции. Доказателство е и за това, че връзката с родината е жива.

"Виена неведнъж е била дом на кариерни изложения. Всички те са имали за цел да предоставят на нашите сънародници информация за възможностите за реализация в България, да предоставят актуална информация за развитието на страната.", каза още Десислава Найденова-Господинова.

"Всеки от нас може да бъде полезен, независимо от това къде се намира по света, и да бъде успешен навсякъде по света, но „България те иска“ е и кауза.", коментира посланикът ни.

Тя подчерта и ролята на тази кауза – „Да бъдем обединени и да даваме своя принос за развитието на страната ни, независимо от това къде сме“. Дипломатическият ни представител отбеляза, че на форума във Виена присъстват представители на Посолството – от Служба търговско-икономически въпроси и Служба трудови и социални въпроси. 

Събитието на Bulgaria Wants You е подкрепено от Посолството на България в Австрия и „Societa Bulgarica“ - Сдружението на българите във Виена. 

Основни медийни партньори на „Кариера и живот – защо в България?“ са Българската телеграфна агенция, bTV, „24 часа“ и Economic.bg

Източник: https://www.bta.bg/bg/bg-world/562831-blizo-40-hilyadi-dushi-nabroyava-balgarskata-obshtnost-v-avstriya-obyavi-poslan 

"В Австрия, по официална статистика към началото на тази година, българската общност наброява малко под 40 хиляди души, със средна възраст – малко под 34 години, при средна възраст за населението на Австрия – с 10 години повече." Тези данни изнесе посланикът ни в Австрия Десислава Найденова-Господинова по време на кариерния форум за българи в чужбина „Кариера и живот – защо в България?“, който се проведе в събота във Виена."На този фон българската общност в Австрия е една от най-добре организираните български общности, с цели 19 структури, различни по характер, църковна община, български училища – шест, със своите филиали навсякъде в Австрия – девет на брой, български медии, културни, просветни организации, самодейни състави, изброи дипломатическият ни представител. Всички те имат особена роля, която е много по-широка и надхвърля заявената, а именно те да бъдат дом, в който всеки се чувства свой, и да бъдат мост към родината.", посочи посланикът ни.По думите ѝ самият факт, че съществуват всички тези организации, е проявление на осъзнатата потребност и ангажираност да бъде запазен българският дух, език, култура и традиции. Доказателство е и за това, че връзката с родината е жива."Виена неведнъж е била дом на кариерни изложения. Всички те са имали за цел да предоставят на нашите сънародници информация за възможностите за реализация в България, да предоставят актуална информация за развитието на страната.", каза още Десислава Найденова-Господинова."Всеки от нас може да бъде полезен, независимо от това къде се намира по света, и да бъде успешен навсякъде по света, но „България те иска“ е и кауза.", коментира посланикът ни.Тя подчерта и ролята на тази кауза – „Да бъдем обединени и да даваме своя принос за развитието на страната ни, независимо от това къде сме“. Дипломатическият ни представител отбеляза, че на форума във Виена присъстват представители на Посолството – от Служба търговско-икономически въпроси и Служба трудови и социални въпроси. Събитието на Bulgaria Wants You е подкрепено от Посолството на България в Австрия и „Societa Bulgarica“ - Сдружението на българите във Виена. Основни медийни партньори на „Кариера и живот – защо в България?“ са Българската телеграфна агенция, bTV, „24 часа“ и Economic.bgИзточник: https://www.bta.bg/bg/bg-world/562831-blizo-40-hilyadi-dushi-nabroyava-balgarskata-obshtnost-v-avstriya-obyavi-poslan