Новини

< Назад
30.10.2023

България все по-привлекателна за чужденците

България

Георги К. Първанов, дългогодишен HR експерт, сподели пред Bulgaria Wants You, че България става все по-привлекателна не само за българи, които се връщат тук от чужбина, но и за чужденци, които избират да изградят своите живот и кариера в страната. По думите му чужденците могат да бъдат разделени в три групи:

Първата група са  висококвалифицирани граждани на Европейския съюз. В момента потокът е от Южна Европа – португалци, испанци, гърци, италианци. Те откриват, че България предлага интересни възможности. Нетното заплащане тук не стои по-зле като стандарт, разходи и качество от техните страни. 

Втората група са хора от пенсионна възраст, които са пенсионирани и са граждани на Европейския съюз или на страни, които  са били доскоро част от него (като Великобритания), които виждат България като една добра дестинация, където да прекарат старините си. Те обикновено избират малки населени места за установяване. 

Третата група са работници от трети страни извън Европейския съюз, които избират България с желанието дългосточно да покажат своите знания и умения тук. Те запълват една огромна ниша на пазара на труда в най-ниския сегмент – оператори, общи и складови работници, мотокаристи, заварчици.“

Георги К. Първанов сподели, че броят на разрешите за пребиваване на хора от трети страни в България расте главоломно. При 6 000 издадени разрешителни за 2022 г., през настоящата година издадените до момента са 11 000. 

„Основно тези хора идват от страни като Киргистан, Узбекистан, Непал, Индия, Бангладеш, но географията става все по-пъстра. Има първи случай на хора от Северна Африка, които се ориентират насам. Вероятно ще дойдат и от други страни.“

По думите на HR експерта настоящата пъстра ситуация на трудовия пазар, в която българите напускат и се връщат в страната и тя става все по-популярна сред чужденците, би звучала екзотично преди време. 

„Настоящите плюсове  за нашия трудов пазар са огромни. Компании, които в момента имат затруднения при намирането на кадри за завършването на инвестиционни проекти и проекти за износ, където липсват желаещи и можещи да работят, сега намират решение с тези хора.“

Експертът заяви, че визата, с която чужденците от трети страни пристигат в страната, им позволява да работят тук три години като компанията, за която ще работят, е задължена да им осигури жилище и да им плати пътя до страната. Той съветва работодателите, които имат желание да наемат работници от трети страни да бъдат внимателни и да се обръщат за съдействие към родни компании, които са в контакт с агенциите в чужбина, за да бъде процесът съобразен със законовите рамки. 

По думите на Г. К. Първанов пазарът на труда ще има интересно и шарено бъдеще. Той подчерта, че е оптимист и че според него текучеството на чужденци в страната би се отразило ползотворно на икономиката.

Георги К. Първанов, дългогодишен HR експерт, сподели пред Bulgaria Wants You, че България става все по-привлекателна не само за българи, които се връщат тук от чужбина, но и за чужденци, които избират да изградят своите живот и кариера в страната. По думите му чужденците могат да бъдат разделени в три групи:Първата група са  висококвалифицирани граждани на Европейския съюз. В момента потокът е от Южна Европа – португалци, испанци, гърци, италианци. Те откриват, че България предлага интересни възможности. Нетното заплащане тук не стои по-зле като стандарт, разходи и качество от техните страни. Втората група са хора от пенсионна възраст, които са пенсионирани и са граждани на Европейския съюз или на страни, които  са били доскоро част от него (като Великобритания), които виждат България като една добра дестинация, където да прекарат старините си. Те обикновено избират малки населени места за установяване. Третата група са работници от трети страни извън Европейския съюз, които избират България с желанието дългосточно да покажат своите знания и умения тук. Те запълват една огромна ниша на пазара на труда в най-ниския сегмент – оператори, общи и складови работници, мотокаристи, заварчици.“Георги К. Първанов сподели, че броят на разрешите за пребиваване на хора от трети страни в България расте главоломно. При 6 000 издадени разрешителни за 2022 г., през настоящата година издадените до момента са 11 000. „Основно тези хора идват от страни като Киргистан, Узбекистан, Непал, Индия, Бангладеш, но географията става все по-пъстра. Има първи случай на хора от Северна Африка, които се ориентират насам. Вероятно ще дойдат и от други страни.“По думите на HR експерта настоящата пъстра ситуация на трудовия пазар, в която българите напускат и се връщат в страната и тя става все по-популярна сред чужденците, би звучала екзотично преди време. „Настоящите плюсове  за нашия трудов пазар са огромни. Компании, които в момента имат затруднения при намирането на кадри за завършването на инвестиционни проекти и проекти за износ, където липсват желаещи и можещи да работят, сега намират решение с тези хора.“Експертът заяви, че визата, с която чужденците от трети страни пристигат в страната, им позволява да работят тук три години като компанията, за която ще работят, е задължена да им осигури жилище и да им плати пътя до страната. Той съветва работодателите, които имат желание да наемат работници от трети страни да бъдат внимателни и да се обръщат за съдействие към родни компании, които са в контакт с агенциите в чужбина, за да бъде процесът съобразен със законовите рамки. По думите на Г. К. Първанов пазарът на труда ще има интересно и шарено бъдеще. Той подчерта, че е оптимист и че според него текучеството на чужденци в страната би се отразило ползотворно на икономиката.