Новини

< Назад
27.02.2023

България тази година ще усети негативните ефекти от войната в Украйна

В какво ще се изразяват те?

Анализатори на Българската стопанска камара са категорични, че дългосрочните ефекти върху българската икономика от войната в Украйна, която продължава вече една година, ще се усетят тази и следващата година като принос за забавянето на ръста на БВП на страната. Негативен принос ще има и отрицателното търговско салдо за България за 2022 г.

Краткосрочните ползи се измерват в ръста на износа на дизел и бензин от рафинерията на Лукойл и с това, че станахме втори в света по износ на олио, коментира Веселин Илиев, главен директор Международно икономическо сътрудничество в Българската стопанска камара. Дългосрочните негативни тенденции са свързани с инфлационните процеси, с недостига на суровини, метали, инертни газове с техническо приложение, особено след затварянето на най-големия им производител в Европа - предприятието в Мариупол, коментира експертът. Икономическата несигурност, влошаването на кредитните рейтинги на редица държави около България са дълготрайни тенденции и са много по-важни от краткотрайните ползи за страната от износа на горива, коментира експертът. Неговите очаквания за ръста на БВП за 2023 г. не са оптимистични.

За този период стокообменът на България с Украйна се увеличи значително, при това без да се отчита специалната продукция, за която от НСИ не се предоставят данни, коментира Илиев. Той се позова на данни на Световната търговска организация (СТО) за последното тримесечие на миналата година, в което се отчита в пъти увеличение на износа на български горива за Украйна, на което се дължи и основната част от ръста на нашия експорт за тази страна. Преди войната България е изнасяла средно за тримесечие горива за 1-2 млн. долара, сега износът ни достига 200-300 млн. долара.

Значителен ръст, макар и не в обемите на горивата, се отчита и при износа на стъкла - от около 2 милиона долара на тримесечие преди войната на 10 млн. долара за същия период, ръст има и при износа на пластмаси и машини. Като цяло в една значителна част от позициите на нашия експорт към Украйна се отчита ръст, макар и не толкова чувствителен, както при горивата, коментира експертът.

Научи повече тук: https://businessnovinite.bg/bg-biznes/balgarija-tazi-godina-shte-useti-negativnite-efekti-ot-vojnata-v-ukrajna.html

В какво ще се изразяват те?Анализатори на Българската стопанска камара са категорични, че дългосрочните ефекти върху българската икономика от войната в Украйна, която продължава вече една година, ще се усетят тази и следващата година като принос за забавянето на ръста на БВП на страната. Негативен принос ще има и отрицателното търговско салдо за България за 2022 г.Краткосрочните ползи се измерват в ръста на износа на дизел и бензин от рафинерията на Лукойл и с това, че станахме втори в света по износ на олио, коментира Веселин Илиев, главен директор Международно икономическо сътрудничество в Българската стопанска камара. Дългосрочните негативни тенденции са свързани с инфлационните процеси, с недостига на суровини, метали, инертни газове с техническо приложение, особено след затварянето на най-големия им производител в Европа - предприятието в Мариупол, коментира експертът. Икономическата несигурност, влошаването на кредитните рейтинги на редица държави около България са дълготрайни тенденции и са много по-важни от краткотрайните ползи за страната от износа на горива, коментира експертът. Неговите очаквания за ръста на БВП за 2023 г. не са оптимистични.За този период стокообменът на България с Украйна се увеличи значително, при това без да се отчита специалната продукция, за която от НСИ не се предоставят данни, коментира Илиев. Той се позова на данни на Световната търговска организация (СТО) за последното тримесечие на миналата година, в което се отчита в пъти увеличение на износа на български горива за Украйна, на което се дължи и основната част от ръста на нашия експорт за тази страна. Преди войната България е изнасяла средно за тримесечие горива за 1-2 млн. долара, сега износът ни достига 200-300 млн. долара.Значителен ръст, макар и не в обемите на горивата, се отчита и при износа на стъкла - от около 2 милиона долара на тримесечие преди войната на 10 млн. долара за същия период, ръст има и при износа на пластмаси и машини. Като цяло в една значителна част от позициите на нашия експорт към Украйна се отчита ръст, макар и не толкова чувствителен, както при горивата, коментира експертът.Научи повече тук: https://businessnovinite.bg/bg-biznes/balgarija-tazi-godina-shte-useti-negativnite-efekti-ot-vojnata-v-ukrajna.html