Новини

< Назад
10.03.2023

България получава 1 млрд. лв. по REPowerEU, но трябва да побърза

Всеки ден попадаме на новини за това колко европейски пари получава страната ни, за да промени облика си, да подпомогне гражданите и бизнеса. Няма и година откакто беше договорен Планът ни за възстановяване и устойчивост в размер на 12 млрд. лв., а България изглежда още не е стигнала доникъде с изпълнението му.

Във вторник излезе поредната новина, че 1 млрд. лв. ще бъдат пренасочени към страната ни по мащабния енергиен план REPowerEU. С решението си от вчера Европейският парламент одобри включването на мерки по REPowerEU в националните планове, а целта е ясна – повече независимост от руските изкопаеми горива, ускоряване на екологичния преход и борба с енергийната бедност.

Всъщност това не са изцяло нови европейски пари, а такива, които ще бъдат пренасочени от оперативни програми. От общия бюджет на плана около 225 млрд. евро, свежото финансиране е само 20 млрд. евро - 8 млрд. евро ще се осигурят чрез по-ранна тръжна продажба на национални квоти за емисии в рамките на схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ), а 12 млрд. евро ще бъдат взети от фонда за иновации. Освен това приходите, получени чрез СТЕ, няма да могат да бъдат използвани за инвестиции в изкопаеми горива.

За България бюджетът изглежда така: имаме 480 млн. евро, които са от оперативните програми, които можем да мобилизираме и пренасочим към REPowerEU, но и се добавя и свежо финансиране, което идва от търговията с вредни емисии. Така общият бюджет достига 1 млрд. лв., обясни евродепутатът и координатор в комисията по регионално развитие Андрей Новаков за Economic.bg.

За какво трябва да се използват парите

Парите по REPowerEU трябва да бъдат инвестирани в мерки за пестене на енергия, производство на чиста енергия, разнообразяване на доставките и подпомагане на домакинствата, както и за трансгранични и многонационални енергийни проекти. Задължително е държавите в ЕС да заделят най-малко 30% от разходите си по REPowerEU за многонационални мерки, за да се справят със съществуващите затруднения при преноса, разпределението и съхранението на енергия, както и да увеличат трансграничните потоци, дори ако се извършват от една държава от ЕС.

Новаков обясни, че това са пари, предназначени за енергийно бедни домакинства, за малки предприятия, които могат да инвестират в енергийна ефективност, за изграждане на нови ВЕИ и др.

Средствата могат да бъдат насочени към мерки, към които има много голям обществен интерес като например мярката за подпомагане за поставяне на ВЕИ на покривите на домакинствата и закупуването на соларни бойлери.

Липсва законодателство...

Има много въпросителни относно това как България ще може да се възползва от тези 1 млрд. лв., тъй като това зависи от необходимото законодателство, за което обаче в предишния парламент не се намери политическа воля да бъде променено. Именно липсата на такова може да спъне страната ни в по-бързото усвояване на средствата.

Научи повече тук.

Всеки ден попадаме на новини за това колко европейски пари получава страната ни, за да промени облика си, да подпомогне гражданите и бизнеса. Няма и година откакто беше договорен Планът ни за възстановяване и устойчивост в размер на 12 млрд. лв., а България изглежда още не е стигнала доникъде с изпълнението му.Във вторник излезе поредната новина, че 1 млрд. лв. ще бъдат пренасочени към страната ни по мащабния енергиен план REPowerEU. С решението си от вчера Европейският парламент одобри включването на мерки по REPowerEU в националните планове, а целта е ясна – повече независимост от руските изкопаеми горива, ускоряване на екологичния преход и борба с енергийната бедност.Всъщност това не са изцяло нови европейски пари, а такива, които ще бъдат пренасочени от оперативни програми. От общия бюджет на плана около 225 млрд. евро, свежото финансиране е само 20 млрд. евро - 8 млрд. евро ще се осигурят чрез по-ранна тръжна продажба на национални квоти за емисии в рамките на схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ), а 12 млрд. евро ще бъдат взети от фонда за иновации. Освен това приходите, получени чрез СТЕ, няма да могат да бъдат използвани за инвестиции в изкопаеми горива.За България бюджетът изглежда така: имаме 480 млн. евро, които са от оперативните програми, които можем да мобилизираме и пренасочим към REPowerEU, но и се добавя и свежо финансиране, което идва от търговията с вредни емисии. Така общият бюджет достига 1 млрд. лв., обясни евродепутатът и координатор в комисията по регионално развитие Андрей Новаков за Economic.bg.За какво трябва да се използват паритеПарите по REPowerEU трябва да бъдат инвестирани в мерки за пестене на енергия, производство на чиста енергия, разнообразяване на доставките и подпомагане на домакинствата, както и за трансгранични и многонационални енергийни проекти. Задължително е държавите в ЕС да заделят най-малко 30% от разходите си по REPowerEU за многонационални мерки, за да се справят със съществуващите затруднения при преноса, разпределението и съхранението на енергия, както и да увеличат трансграничните потоци, дори ако се извършват от една държава от ЕС.Новаков обясни, че това са пари, предназначени за енергийно бедни домакинства, за малки предприятия, които могат да инвестират в енергийна ефективност, за изграждане на нови ВЕИ и др.Средствата могат да бъдат насочени към мерки, към които има много голям обществен интерес като например мярката за подпомагане за поставяне на ВЕИ на покривите на домакинствата и закупуването на соларни бойлери.Липсва законодателство...Има много въпросителни относно това как България ще може да се възползва от тези 1 млрд. лв., тъй като това зависи от необходимото законодателство, за което обаче в предишния парламент не се намери политическа воля да бъде променено. Именно липсата на такова може да спъне страната ни в по-бързото усвояване на средствата.Научи повече тук.