Новини

< Назад
19.09.2022

Балансът между професионалното развитие и личния живот при жените в ИТ сектора – мисия възможна

Лиляна Стоянова е магистър инженер, завършила Техническия университет в София, Френски факултет по електроинженерство, специалност „Информатика и комуникации“. По време на следването си е успяла да премине стажове в INSA de Rennes и в Université de Marseille, Франция. Нейното професионално развитие започва във VIVACOM, следва IBM България и днес е част от екипа на Schwarz IT България. Лиляна има и множество сертификати в областта на мрежовата сигурност. За нея работата е много вълнуваща и интересна и искрено се радва, че в България може да бъде част от международен екип, в който нейните знания, опит и професионализъм се оценяват високо.

  1. Как започна вашата кариера като ИТ специалист?

Веднага след университета  започнах работа като ИТ специалист, тоест правиш всичко. По онова време нямаше тясно профилиране – обявите за работа бяха за ИТ специалист или системен администратор. Инсталиране на компютри, администриране на сървъри, поща, локална мрежа, някоя и друга база данни, специфична за фирмата. И на работа се появи съвсем новичък Cisco Router 2600, който, признавам, нямах идея какво да го правя. Разпечатах наръчника – около 600 страници, и леко започнах да се шашкам... И се записах на съботно-неделна Cisco академия в Софийския университет. След няколко лекции/упражнения там осъзнах, че това е моето нещо.  Съвсем целенасочено търсих следващата работа в областта на мрежите. Започнах във VIVACOM, като мрежов аналитик, постепенно стигнах до старши мрежови администратор.

  1. Какви са най-големите предизвикателства за вас?

Нашият сектор е от най-бързо развиващите се. Няма печеливш бизнес без добра ИТ инфраструктура. Няма как и ти да не се развиваш, ако искаш да бъдеш успешен професионалист. През годините съм работила с различни технологии – Cisco, Palo Alto, Fortinet и Check Point. И за всички тях имам курсове, уъркшопи и професионални сертификати, някои от които поддържам активни и до ден днешен. Просто защото са ми важни и държа на тях, т.е. учиш постоянно. За да внедриш нова функционалност, отново четеш статии и ръководства. За мен това, от една страна, е основното предизвикателство, а от друга – страхотно удовлетворение, защото така ставаш все по-добър в това, което правиш.  

  1. Какво ви вдъхновява?

Нерешените проблеми. В Schwarz IT България съм част от немския екип немския екип „Мрежова сигурност/Datacenter Firewalls“. Занимавам се с инсталации, обновяване, въвеждане на нови функции и с всичко, което не работи, както се очаква. Атмосферата вътре в екипа и отношенията между колегите са много приятни.  Резултатът от добре свършената работа не остава незабелязан и недооценен от мениджмънта. И това ми харесва и ме кара да продължавам да давам максимума от себе си.

  1. Как балансирате между работа и личен живот?

Не е лесно, аз съм омъжена, с две деца – момче на 16 и момиче на 10 години. Имам подкрепата на съпруга ми, с него сме успели да създадем баланс в семейните задължения.  Проявяваме взаимно разбиране и си помагаме активно в домашните задължения. Ако не беше така, най-вероятно списъкът с професионалните ми успехи, дипломи и сертификати щеше да е доста по-кратък. Това харесвам и в Schwarz: балансът между работа и личен живот е приоритет.  Работи се много, но в същото време не усещаш натиск. Което според моя дългогодишен опит е много важно, за да останеш адекватен и да не губиш любознателността си на работното място. Така има време и за семейството, и за спорт, и за разходки сред природата, за пътувания из България и Европа. Ходя редовно на пилатес и на плуване, от време на време тичам на Витоша. Тази година отпуската ни беше семейно пътуване с кола – 14 дни из Чехия, Словения и Хърватска. Ами... беше страхотно.

  1. Какъв съвет бихте дали на дамите, които искат да развият кариера в технологичния сектор?

Бих ги подкрепила. Нека да не се страхуват, а напротив – да опитат. Ще се изненадат колко много ще им хареса. Когато се работи с желание, нещата се получават успешно с течение на времето.  Тъй като секторът е много динамичен, се налага да се чете и учи  постоянно, но това не тежи, когато ти е интересно. Бих дала още един съвет към дамите: да не се притесняват, че ако имат деца, те ще попречат на кариерата им. Напротив – ще ги направят по-организирани, по-амбицирани и още по-успешни! Дори и в технологичния сектор!