Новини

< Назад
30.03.2023

Александра Филева: „Оставаме тук. В България има прекрасни места и възможности за развитие!“

Александра Филева и Никола Кирилов създават малко и уютно пространство, което наричат Urban Embassy Specialty Coffee. Там не просто създават кафе, а възпитават кафе култура. Те не следват норми и правила и предлагат по специфичен и специален начин само това, което приготвят и усещат със сърцето си – в тяхното кафене дори и млякото е ръчно приготвено. За Bulgaria Wants You Александра каза как реализират мечтата си, защо избират България, както и кои са трудностите, с които са се справили, за да развият своя малък бизнес тук, в родината.

Кой стои зад идеята за това пространство, което е много повече от просто кафене и каква е неговата мисия?

Зад идеята Urban Embassy Specialty Coffee стоим аз и Никола. В  момента ни помага и бариста Анджело. Аз и Никола сме двойка и в живота и естествено гаджето на баристата лека-полека започва да се обучава.

Идеята я имаше още преди 7 години, когато Никола реши, че иска да има свое пространство, в което да не следва нечии норми и определени правила. За добро или за лошо през тези 7 години се развивахме и през септември 2021 г. отворихме малък кафе магазин, с който искахме да изпълним няколко мисии като най-важната от тях беше да бъдем част от решението, а не проблема. Тъй като производството на кафе е свързано и с много отпадъци – картонени, чашки, опаковки. Така една от основните ни цели стана да се опитаме да подобрим кафе културата в страната.

Какво трябва да разбираме под понятието „кафе култура“?

Българите са в световната ТОП 10 класация за консуматори на кафе. Приемаме изключително много кафе на ежедневна база, макар че сме толкова малка страна. А кафе културата, за която говоря, започва с това да се прави разлика между различните видове кафе – какво е Арабика, какво е Робуста, какво е specialty coffee и какво може да се усети в него, какви са видовете филтрация и т.н.

Кафе културата е една необятна вселена, в която колкото повече навлизаш, толкова по-интересно ти става. Искаме да научим клиентите си, че няма дълго и късо кафе, а има еспресо, което е единичен, двоен или троен шот.

Освен това полагаме усилия да оспорим вярването, че кафе не може да се прави с алтернативно мляко.

Това са много дребни неща, които когато събереш, осъзнаваш, че едно изпито кафе може да остави много след себе си.

Не е нужно ние като консуматори да бъдем коне с капаци и да се водим от мисълта: „Дай ми това кафе с тази чаша, а мен не ме интересува какво ще стане след това.“.

Ние целим да прилагаме осъзнато консумиране. Няма нищо лошо в това да си вземеш кафе или храна за вкъщи, но можеш да го направиш в твой съд или в такъв, който може да се рециклира, да се използва повторно или да върнеш след това. Това е много дълъг процес.

Дълъг, но вече започнат процес. Как приемат столичани и туристите в столицата това, което правите?

Харесват и много се радват на концепцията. От начало, няма да лъжа, срещахме доста голям отпор и то най-вече от близките ни хора. Всички ни питаха защо ще продаваме напитките в стъклени чаши и ние се замислихме дали да не вземем такива от царевичен полимер, но ако още в началото дадеш възможност на хората да избират, винаги ще изберат по-лесното, а не това, което би ги накарало да се замислят върху действията си. С течение на времето, когато ги образовахме и им разказахме защо дори чашите от царевичен полимер не са най-доброто решение, те свикнаха с идеята и концепцията, увлякоха се по мисията и започнаха да разказват за нея. Много от тях вече предпочитат да седнат тук, при нас, и да се насладят на кафето, а не да го разнасят два часа в ръка, макар че понякога това е неизбежно. В такива ситуации препоръчвам стъклените бутилки, тъй като напитките в шише са по-удобни – ти го пъхаш в чантата и приключваш – вадиш го и пиеш без да се чудиш къде да оставиш всичко, което носиш в ръцете си, за да си изпиеш кафето.

Счупва се постепенно стереотипът, който казва, че българинът е костелив. Напротив, не е. Когато му се обясни, когато му се покаже и му се изтъкнат позитивите, то тогава мисленето му се променя. Имаме доста възрастни клиенти, които също приемат мисията ни. А някои дори си и носят стъклени чаши.

Всичко, което се случва във вашето малко пространство е прекрасно. Имахте ли обаче и препъникамъни със създаването на малкия си бизнес тук, в България?

Относно трудностите - много зависи от малкия бизнес, който започваш. Вече има информация от чисто административна гледна точка – въпроси, свързани с документите, необходими за създаването на фирмата, подаването им в НАП и стъпките нататък. При нас и консултацията на адвоката ни и услугите, които той предлага – да бъдеш на два клика разстояние от целия този административен хаос. Много помогнаха за липсата на притеснение, трудности и напрежение. Освен това е много важно е да си намериш добър счетоводител, който да ти е консултант, партньор, а не да го приемаш като такъв, който само си осчетоводява фактурите. Ако кафето е една необятна вселена, счетоводството сигурно е необятна вселена по безкрайност.

И другата част, която за съжаление все още няма информация, е свързана с изискванията за това какво се иска за стартирането на бизнес, свързан с хранителните продукти. Питахме приятели, които вече са започнали в бранша, макар че от Агенцията по храните няма да върнат никого, който иска да получи информация. Но когато не ти е материя, но искаш да развиваш бизнес стратегия, въпросите, свързани с документите, не са ти понятни и имаш нужда от добър консултант, който да ти покаже стъпките от-до.

Основното предизвикателство е ориентацията в морето от документи и процедури, но веднъж ако си яхнал вълната и ти стане ясно, няма от какво да се притесняваш.

Според вас кои са ключовите фактори на успешния бизнес в страната ни?

Два са основните и най-важни фактора - да имаш качество и клиентите ти да се чувстват добре. Т.е доброто обслужване и добрият продукт карат хората да се върнат обратно. Ако продуктът ти не е добър, но ти си отворен към обратна връзка, клиентите ти я дават.

Случвало се е клиентите да ни казват, че еспресото ни не е ОК. Тогава започваме да питаме, за да разберем коя от стъпките ни не се е получила. И когато те видят , че ти не си прекалено егоцентричен и твърдиш, че твоето кафе е най-хубавото, започват да ни имат доверие.

Субективно е какво е хубаво кафе – за някои то горчи, а за други не. А това е останало от времето на социализма, когато кафето Робуста е било единственото, което се е продавало. Горчивината при него идва от това, че е изпечено на много висока температура, получила се е преестракция на еспресото – има много фактори, които образуват тази горчивина.

Ако някой си е наумил, че кафето е горчиво, битката не си заслужава. Усещаш си клиентите – кога можеш да водиш битката и кога не, но винаги се стараеш да им дадеш най-доброто изживяване. И трябва да приемаш обратна връзка, но да не отстъпваш на принципите си.

А мислили ли сте си да развиете идеята си и извън България?

Да развиваш бизнес в България не е лесно. Има една стигма, според която където и да отидеш по света, за да развиваш бизнес, ще ти бъде по-лесно, но всъщност ние не сме запознати с нормативните уредби на всяка страна. За някои страни може да бъде по-лесно, в други може да бъде по-трудно. Развиването на бранда извън България е свързано и с това дали ние искаме да останем да живеем тук. И на база на това вече можем да решим дали да запазим бизнеса тук. Защото ние имаме идеята и можем да я осъществим където и да било, но ако говорим за постоянно преместване, изникват въпросите – „Искаш ли да остарееш тук?“, „Тук ли ще отгледаш децата си?“ и т.н., защото бизнесът го има и ще се случва.

Най-вероятно, ако го изнесем оттук, ще имаме по-голям оборот. Може би зад граница повече ще ценят това, което правим и няма да го има въпроса: „Защо това мляко от лешници при вас струва 7 лв., а в магазина е 5 лв.?“. Ние го правим на място, то има три съставки, но в природата на българина в заложено да търсим по-изгодното, но това се променя, тъй като осъзнава, че си струва да се влагат малко повече средства за по-качествен продукт. Виждаме, че и в България нещата могат да се случват. Оставаме тук. В България има прекрасни места и възможности за развитие!

И тъй като избирате страната ни и идеите и мечтите Ви се реализират именно тук, как ще продължите изречението: „Избрах/ме България, защото…“

Избрахме България, защото искаме да покажем, че може да има низ от проблеми, но ние можем да бъдем част от решението!

Александра Филева и Никола Кирилов създават малко и уютно пространство, което наричат Urban Embassy Specialty Coffee. Там не просто създават кафе, а възпитават кафе култура. Те не следват норми и правила и предлагат по специфичен и специален начин само това, което приготвят и усещат със сърцето си – в тяхното кафене дори и млякото е ръчно приготвено. За Bulgaria Wants You Александра каза как реализират мечтата си, защо избират България, както и кои са трудностите, с които са се справили, за да развият своя малък бизнес тук, в родината.Кой стои зад идеята за това пространство, което е много повече от просто кафене и каква е неговата мисия?Зад идеята Urban Embassy Specialty Coffee стоим аз и Никола. В  момента ни помага и бариста Анджело. Аз и Никола сме двойка и в живота и естествено гаджето на баристата лека-полека започва да се обучава.Идеята я имаше още преди 7 години, когато Никола реши, че иска да има свое пространство, в което да не следва нечии норми и определени правила. За добро или за лошо през тези 7 години се развивахме и през септември 2021 г. отворихме малък кафе магазин, с който искахме да изпълним няколко мисии като най-важната от тях беше да бъдем част от решението, а не проблема. Тъй като производството на кафе е свързано и с много отпадъци – картонени, чашки, опаковки. Така една от основните ни цели стана да се опитаме да подобрим кафе културата в страната.Какво трябва да разбираме под понятието „кафе култура“?Българите са в световната ТОП 10 класация за консуматори на кафе. Приемаме изключително много кафе на ежедневна база, макар че сме толкова малка страна. А кафе културата, за която говоря, започва с това да се прави разлика между различните видове кафе – какво е Арабика, какво е Робуста, какво е specialty coffee и какво може да се усети в него, какви са видовете филтрация и т.н.Кафе културата е една необятна вселена, в която колкото повече навлизаш, толкова по-интересно ти става. Искаме да научим клиентите си, че няма дълго и късо кафе, а има еспресо, което е единичен, двоен или троен шот.Освен това полагаме усилия да оспорим вярването, че кафе не може да се прави с алтернативно мляко.Това са много дребни неща, които когато събереш, осъзнаваш, че едно изпито кафе може да остави много след себе си.Не е нужно ние като консуматори да бъдем коне с капаци и да се водим от мисълта: „Дай ми това кафе с тази чаша, а мен не ме интересува какво ще стане след това.“.Ние целим да прилагаме осъзнато консумиране. Няма нищо лошо в това да си вземеш кафе или храна за вкъщи, но можеш да го направиш в твой съд или в такъв, който може да се рециклира, да се използва повторно или да върнеш след това. Това е много дълъг процес.Дълъг, но вече започнат процес. Как приемат столичани и туристите в столицата това, което правите?Харесват и много се радват на концепцията. От начало, няма да лъжа, срещахме доста голям отпор и то най-вече от близките ни хора. Всички ни питаха защо ще продаваме напитките в стъклени чаши и ние се замислихме дали да не вземем такива от царевичен полимер, но ако още в началото дадеш възможност на хората да избират, винаги ще изберат по-лесното, а не това, което би ги накарало да се замислят върху действията си. С течение на времето, когато ги образовахме и им разказахме защо дори чашите от царевичен полимер не са най-доброто решение, те свикнаха с идеята и концепцията, увлякоха се по мисията и започнаха да разказват за нея. Много от тях вече предпочитат да седнат тук, при нас, и да се насладят на кафето, а не да го разнасят два часа в ръка, макар че понякога това е неизбежно. В такива ситуации препоръчвам стъклените бутилки, тъй като напитките в шише са по-удобни – ти го пъхаш в чантата и приключваш – вадиш го и пиеш без да се чудиш къде да оставиш всичко, което носиш в ръцете си, за да си изпиеш кафето.Счупва се постепенно стереотипът, който казва, че българинът е костелив. Напротив, не е. Когато му се обясни, когато му се покаже и му се изтъкнат позитивите, то тогава мисленето му се променя. Имаме доста възрастни клиенти, които също приемат мисията ни. А някои дори си и носят стъклени чаши.Всичко, което се случва във вашето малко пространство е прекрасно. Имахте ли обаче и препъникамъни със създаването на малкия си бизнес тук, в България?Относно трудностите - много зависи от малкия бизнес, който започваш. Вече има информация от чисто административна гледна точка – въпроси, свързани с документите, необходими за създаването на фирмата, подаването им в НАП и стъпките нататък. При нас и консултацията на адвоката ни и услугите, които той предлага – да бъдеш на два клика разстояние от целия този административен хаос. Много помогнаха за липсата на притеснение, трудности и напрежение. Освен това е много важно е да си намериш добър счетоводител, който да ти е консултант, партньор, а не да го приемаш като такъв, който само си осчетоводява фактурите. Ако кафето е една необятна вселена, счетоводството сигурно е необятна вселена по безкрайност.И другата част, която за съжаление все още няма информация, е свързана с изискванията за това какво се иска за стартирането на бизнес, свързан с хранителните продукти. Питахме приятели, които вече са започнали в бранша, макар че от Агенцията по храните няма да върнат никого, който иска да получи информация. Но когато не ти е материя, но искаш да развиваш бизнес стратегия, въпросите, свързани с документите, не са ти понятни и имаш нужда от добър консултант, който да ти покаже стъпките от-до.Основното предизвикателство е ориентацията в морето от документи и процедури, но веднъж ако си яхнал вълната и ти стане ясно, няма от какво да се притесняваш.Според вас кои са ключовите фактори на успешния бизнес в страната ни?Два са основните и най-важни фактора - да имаш качество и клиентите ти да се чувстват добре. Т.е доброто обслужване и добрият продукт карат хората да се върнат обратно. Ако продуктът ти не е добър, но ти си отворен към обратна връзка, клиентите ти я дават.Случвало се е клиентите да ни казват, че еспресото ни не е ОК. Тогава започваме да питаме, за да разберем коя от стъпките ни не се е получила. И когато те видят , че ти не си прекалено егоцентричен и твърдиш, че твоето кафе е най-хубавото, започват да ни имат доверие.Субективно е какво е хубаво кафе – за някои то горчи, а за други не. А това е останало от времето на социализма, когато кафето Робуста е било единственото, което се е продавало. Горчивината при него идва от това, че е изпечено на много висока температура, получила се е преестракция на еспресото – има много фактори, които образуват тази горчивина.Ако някой си е наумил, че кафето е горчиво, битката не си заслужава. Усещаш си клиентите – кога можеш да водиш битката и кога не, но винаги се стараеш да им дадеш най-доброто изживяване. И трябва да приемаш обратна връзка, но да не отстъпваш на принципите си.А мислили ли сте си да развиете идеята си и извън България?Да развиваш бизнес в България не е лесно. Има една стигма, според която където и да отидеш по света, за да развиваш бизнес, ще ти бъде по-лесно, но всъщност ние не сме запознати с нормативните уредби на всяка страна. За някои страни може да бъде по-лесно, в други може да бъде по-трудно. Развиването на бранда извън България е свързано и с това дали ние искаме да останем да живеем тук. И на база на това вече можем да решим дали да запазим бизнеса тук. Защото ние имаме идеята и можем да я осъществим където и да било, но ако говорим за постоянно преместване, изникват въпросите – „Искаш ли да остарееш тук?“, „Тук ли ще отгледаш децата си?“ и т.н., защото бизнесът го има и ще се случва.Най-вероятно, ако го изнесем оттук, ще имаме по-голям оборот. Може би зад граница повече ще ценят това, което правим и няма да го има въпроса: „Защо това мляко от лешници при вас струва 7 лв., а в магазина е 5 лв.?“. Ние го правим на място, то има три съставки, но в природата на българина в заложено да търсим по-изгодното, но това се променя, тъй като осъзнава, че си струва да се влагат малко повече средства за по-качествен продукт. Виждаме, че и в България нещата могат да се случват. Оставаме тук. В България има прекрасни места и възможности за развитие!И тъй като избирате страната ни и идеите и мечтите Ви се реализират именно тук, как ще продължите изречението: „Избрах/ме България, защото…“Избрахме България, защото искаме да покажем, че може да има низ от проблеми, но ние можем да бъдем част от решението!