Razgrad

Razgrad is located in the central part of Northeastern Bulgaria, in the valley of the Beli Lom River and in the historical-geographical region of Ludogorie. The international European road E70 connects it with the nearby port towns of Ruse and Varna. The railway line Ruse-Varna is about 7 km from the town of Razgrad.
The population of the city as of December is 30 173 inhabitants.

The leading industries in the economy of Razgrad are agriculture, pharmaceuticals, ceramics, clothing, food and light industry, machine building, construction, trade and services.
For the district in 2018 the GDP per capita in BGN is 9,709.
In 2018 the district had a GDP per capita, in BGN – 9 709.

  В Разград функционират 6 основни училища, както и 9 гимназии , сред които професионални, езикова гимназия и математическа.


  В града има също и филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“.


  За удовлетворяване на потребностите на децата и учениците в областта на науката, техниката, изкуствата и спорта се организират дейности, свързани с интересите им в три центъра за подкрепа за личностното развитие - Център за работа с деца, Център за ученическо, техническо и научно творчество и Ученическа спортна школа.


  В града има 10 детски градини, в две от които има разкрити и яслени групи, и 2 отделни целодневни детски ясли.
  Таксите, събирани досега от родителите за детските градини и ясли, на територията на цялата страна от 1 април 2022 година са официално отменени, с приетите на второ четене от Народното събрание промени в ЗКПО.

  Обществените здравни грижи се осигуряват от многопрофилна болница за активно лечение МБАЛ “Св. Иван Рилски”, която съществува от 1879 година. На болничното заведение е присъдена международна награда „Лидер по престиж и качество за 2007 година.

  Градският парк в Разград е любимо място за разходка и отдих на разградчани. Изграждането му започва още през 1901 година.


  Зоопаркът в Разград се намира на около 10 минути от центъра на града, като входът за него е свободен.

  В града са осигурени линии до всички общини от областта, съседните области, София и някои от по-големите градове в страната - Варна, Бургас, Русе, Шумен, Пловдив, Габрово, Плевен, Велико Търново и др.


  През община Разград преминава първата железопътна линия в България - Русе-Варна. Тя се намира на 5 км от централната градска част и в непосредствена близост до индустриалната зона на града. ЖП линията дава възможност за удобен достъп до пазарите в цялата страна и чужбина.


  Летище Варна е най-близкото до Разград. Отстоянието е 135 км.

  Най-известният спортен клуб в града е ПФК Лудогорец 1945, който от сезон 2011-2012 г. се състезава в А футболна група и е настоящ шампион в професионалната футболна лига.


  На територията на община Разград функционират още  17 спортни клуба, от които 14 развиват индивидуални спортове. Приоритетни спортове са борба, лека атлетика, шахмат, баскетбол, футбол и стрелба с лък. 


  Популярен и развит спорт в града е борбата, известни местни олимпийски шампиони са Лютфи Ахмедов и Хасан Исаев. Местният спортен клуб е СКБ „Лютфи Ахмедов“. Клубът е един от най-успешните по свободна борба в страната.

   

  Сред задължителните за посещение културни институции в града са Драматичен театър „Антон Страшимиров“, Археологически резерват „Абритус“  и Интерактивен музей Абритус. 
  Разкопките на античния град не са всичко, което може да се види в Разград. Той разполага с дванадесет зали подредени по ходова хронологична линия.


  Друго място, на което може да научите повече за историята на региона е Мавзолеят костница на руските войни, загинали за освобождението на Разград. 


  Свободното си време в града може да прекарате в Етнографския музей, Историческия музей или в някоя от къщите музеи на Станка и Никола Икономови и Димитър Ненов.

   

  Още за културния живот, както и цените за посещения на различните музеи, галерии и други институции на територията на града може да намерите тук.

  Кариера и живот,[object Object],в България

  Кариера и живот
  в България

  Българският бизнес изпитва все по-голяма нужда от нови, образовани, умни и отдадени кадри, извън почти изчерпания ни трудов пазар.